Syyskuu 2008

Havainto

30.09.2008 21:04

"Hallitus inventoi VR:n ja ratayhtiön kiinteistöt

VR:n ja ratahallintokeskuksen kiinteistövarallisuudesta tehdään selvitys. Pääministerin kanslia asetti tiistaina työryhmän, jonka on ensi vuoden lokakuun alkuun mennessä tehtävä kokonaisselvitys VR-yhtymän (VR) omistamasta sekä ratahallintokeskuksen (RHK) hallinnoimasta kiinteistövarallisuudesta."

Lähde: http://www.verkkouutiset.fi/juttu.php?id=135422

Mitä tuohon itse juttuun tulee, mielestäni jo oli aikakin. Eihän Finnairkaan ole lentokenttiä tai -asemia omistanut, eikä liioin yksittäiset bussiliikennöitsijät ole omineet terminaaleja. Jos homma olisi omissa käsissäni, olisin jo aika päiviä sitten putsannut VR:n taseesta muun kuin operatiiviseen liiketoimintaan kuuluvat omistukset. VR:n ei luulisi olevan mikään pääomasijoittaja, vaan nimenomaisesti logistiikkayhtiö, jonka äyrit kertyvät matkustaja- ja tavaraliikennevirtojen kuskaamisesta paikasta E paikkaan J. Ihmettelin tätä itse asiassa jo ennen yhtiöittämistä, miksi kiinteistöt jaettiin RHK:n ja VR:n kesken, mutta en keksinyt sille tuolloin järkiperäistä selitystä. Viisaammat messutkoon.

Lähettäjä: Mikko Nyman

Kommentit

01.10.2008 16:42 Aki Grönblom Kaikki merkit viittaavat siihen, että porvarihallitus aikoo edetä henkilöliikenteen kilpailutuksessa, ehkä ripeäänkin tahtiin.
02.10.2008 08:56 Pekka752 Jo on aikakin. Kyseessä on asemien lisäksi myös varikkotoiminnot ja ylipäänsä pääoman tuottavuuden arviointi. VR:llä on bisneksen kannalta läjä vähemmän merkittäviä asemia (kuten Sieppijärvi) ja veturitalleja (kuten Tampereen vanhat tallit), joissa pääomaa on kiinni. RHK:lla turhia rakennuksia on varmaan vieläkin, vaikka Senaatti kauppaa jo monia eteenpäin. Oma lukunsa ovat tietysti ne asemarakennukset, jotka yksittäisinä VR:n rakennuksina ovat keskellä RHK:n alueita (kuten Kauniainen). Järjestelyn säilyttämiselle on vaikea keksiä perusteita. Kaiken liikennöinnin viimeinkin vapautuessa (eri asia kuin kilpailutus!) toimintaympäristön selkeyttämistä kyllä kaivataan. Mutta koska ollaan monopolikonsensuslinnakkeen määräävän markkinasaseman rapauttamisen kimpussa, on kohta hauska nähdä miten selvitys ei "yllättäen" johda mihinkään muutoksiin eri osapuolten samanlaisten torjuvien näkökantojen takia.