Syyskuu 2008

Havainto

11.09.2008 18:40

Näin Siilinjärven ratapihalla jotain vaunuja, joissa kuljetettiin kiskoja. Mitä nämä vaunut olisi? Kävin jo Vr Cargon sivuilla, ei löytynä. Tiedättekö te, mitä nämä vaunut on? Suomalaisia vai jotain Transwaggon-vaunuja?

Lähettäjä: Eeli Sulku

Kommentit

11.09.2008 18:48 okeskira Todennäköisesti näit keltaisia tai keltaruskeita Ob-vaunun alustalle rakennettuja virkatarvevaunuja. Niitä ei ole Cargon sivuilla, koska ne on tarkoitettu vain firman omaan liikenteeseen. Roikan keskellä olevien vaunujen littera on yleensä BO, mutta päissä on yleensä Etvkk-vaunut. Uusia, laivalla tuotuja kiskoja on kuljetettu esim. oikorataa rakennettaessa myös junalauttavaunuilla.
11.09.2008 19:33 Eeli Sulku Kiitos! Tämä tieto helpottaa. Vaunut kallistuivat oikealle, ja niiden kyydissä oli vaihteita.
11.09.2008 19:41 Antti Laajalahti Ovat aluksi aivan tavallisia Ob- vaunuja jotka on liitetty aina kolmen vaunun "nippuihin".Päätytolpat on poistettu tai ovat vaunun pohjalla pitkällään. Mukana on myös kiskokerroksien väliin tulevat puut.Puut ovat tavallista lankkua johon on päihin pultattu pätkät U-rautaa jotka pitävät kaarteissa puut kiskojen alla. Käsijarru on käännetty ala-asentoon. Kiskot tulevat Suomeen vissiin 50m. pitkinä. Kolmeen vaunuun ne mukavasti mahtuvat. Satamassa kuormataan kolme kerrosta päällekkäin, väliin laitetaan em. puut.Näin ne lähtevät Kaipiaisen Kiskohitsaamoon. Kaipiaisissa hitsataan kiskot 300 metriä pitkiksi. Seuraavassa vaiheessa ne kuljetetaan erikoisvaunuilla,juuri okeskiran mainitsemilla, litteraa en tiedä. Näissä on päissä rullilla varustetut aukot joista kiskot puretaan käyttöpaikalleen.Todennäköisesti olet nähnyt näitä kiskonkuljetusvaunuja. Purkaminen tapahtuu siten että kiskopari napataan kiinni ja vaunuja aletaan vetämään. Tällöin kiskot valuvat vaunuista pois,kaksi kiskoa kerrallaan,yleensä.Kiskojunaa kuljetettaessa huomaa esim. vaihteissa että kiskojen taivuttelu vaatii voimaa. Junaa joutuu vetämään ihan jonkunverran jotta se tulee vaihteista kiemurrellen läpi. Kiskot liikkuvat vaunuissa sivuttain minkä sivutolpat sallivat,naukuvat ja paukkuvat.
11.09.2008 20:26 okeskira Eeli: jos niissä kuljetettiin vaihteita eikä varsinaisesti kiskoja, meni vastaukseni vähän ohi. Vaihdevaunuja on nykyään kahta mallia, vanhempi ruskea 2-akselinen BHv ja uudempi sininen 4-akselinen BOv. Kaikki mm. B-, M- ja X-kirjaimella alkavat vaunut ovat muuten VR:n omaan käyttöön tarkoitettuja, joten niitä ei kannata Cargon nettisivuilta etsiä. (Käyttäjä muokannut 11.09.2008 20:28)
12.09.2008 08:48 KooPee Niin, tästä lienee hyvänä esimerkkinä Ome ja Moe. Käytännössä sama vaunu, jälkimmäinen vain omatarvekuljetuksiin.