Kesäkuu 2008

Havainto

11.06.2008 19:17

Kouvolan vanhat VR:n rivitalot tullaan mitä todennäköisimmin purkamaan - joskus. Sain kaivettua näiden "tilanteesta" hieman tietoa byrokratian kapulakielellä, jota yritän kääntää maallikkosuomeksi: Nykyisen lainvoimaisen yleiskaavan suojelumerkintä estää näiden purkamisen ja miljöön muuttamisen, mutta kaupungin yleiskaavallisessa suunnitelmassa muutaman vuoden takaa suojelu on purettu, ja alue varattu rautatie- tai palvelualueeksi, jolla ei voi olla asutusta. Talot voivat siis rapistua rauhassa vielä hyvinkin pitkään ennen purkamista. Suojelun purkamisen perusteluiksi on esitetty talojen erittäin huonoa kuntoa, mikä pitääkin valitettavasti paikkaansa. Nykyään kun niitä katsoo niin varsin toivottomia tapauksia ovat. Vandaalien toimesta rapistuminen on jatkunut vieläpä varsin suurella vauhdilla. Se selittyy "keskeisellä, mutta syrjäisellä" sijainnilla.

Lähettäjä: Tuomas Pätäri

Kommentit

12.06.2008 08:07 Jarkko Korhonen Todellinen tuhon alku juontaa jo juurensa 90-luvulle, jolloin jo silloin aliarvostetuista asunnoista pahimmin rapistuneet jätettiin tyhjilleen eikä uusia vuokralaisia otettu. Loppuvaiheessa 2006 kevällä kaikkien vuokrasopimusten päättyessä enää muutamassa asunnossa oli asukkaita. Oli sattunut vesivahinkoja ym., joita ei enää oltu korjattu kunnolla vuosiin. Vandaalit laittoivat pisteen i:n päälle rikkomalla käytännössä kaikki ikkunat. Ovetkin oli murjottu auki ja myöhemmin pultattu kiinni. Eivät ne toivottomia olisi edelleenkään mutta vaatisivat niin mittavat korjaustoimenpiteet vallankin jos olisi tarkoitus korjata ne vanhan talon arvoon kuuluvalla tavalla etten usko villeimmissä utopioissakaan niin tapahtuvan, vallankin kun paikka tosiaan on sinänsä keskeinen ja raha puhuu nykymaailmassa entistä suuremmalla äänellä. Ainoan tulevaisuudenkuva näillä voisi olla, että korjausvastuu siirrettäisiin tuleville asukkaille. Näin on tehty mm. Helsingissä muutamissa tapauksissa - talo luovutettu edullisesti uusille omistajille tiukin korjausvelvottein. Tämä kuitenkin vaatisi yhteiskunnan puuttumista peliin ja vapaan tarjouskilpailun jäämistä pois, sillä ne, jotka tällaisia taloja pitäisivät arvossa, eivät yleensä omista miljoonia. Tuosta kuitenkin vielä saisi kolme rivitaloa ja pari omakotitaloa VR:n puistolehmuskujineen todella idyllisen täysin esim. Puu-Käpylään pienoiskoossa verrattavan tulevaisuudessa varmasti arvostettavan kokonaisuuden.
12.06.2008 08:17 Jarkko Korhonen Tässä vielä omaräpsimiä kuvia alueesta vuodelta 2006, hetkestä jolloin viimeisiä asukkaita rivitaloista vietiin: http://vaunut.org/kuvat.php?pvm=22.04.2006&kuvaaja=668 (Omakotitaloissa asuttiin vielä 2007 kevääseen). (Käyttäjä muokannut 12.06.2008 08:19)
12.06.2008 11:47 *Sampo* Tuomas Pätärin mainitsemasta Kouvolan asuntokokonaisuudesta tulee ihan mieleeni Joensuun Siihtalassa ollut (ja osittain edelleen oleva) VR:n mökkikylä. Samankaltaisuuksia ainakin alkeellisen kunnallisteknisen varustelun ja ilkivallan osalta riittää. Kuvia ja kuvailua Siihtalan mökkikylästä löytyy allekirjoittaneen kuvalistasta.
12.06.2008 16:27 Tuomas Pätäri Noissa kuvissa talot ja miljöö ovat vielä ulkoisesti jopa hyvässä kunnossa verrattuna nykytilanteeseen. Raha ei tätä tapausta ole vielä ratkaissut siinä mielessä, että alueesta ei pitkään aikaan tule olemaan omistajalle (nyt Senaatti-kiinteistöt) kuin kustannuksia. Ja varsinkin, jos alue tullaan kaavoittamaan rautatiealueeksi, sen arvokaan ei tule kokemaan mitään huimaa nousua.