Kesäkuu 2008

Havainto

01.06.2008 16:40

Tästä oli jo erään kuvan yhteydessä kommentti mutta pistetäänpä vielä näin etusivullekkin sama asia. Eli osoitteessa http://pasimalinen.rrpicturearchives.net/archiveThumbs.aspx?id=8706&Page=1 on Pasi Malinen - niminen henkilö kopioinut kuvia täältä ja on julkaissut niitä omalla nimellään, eli selatkaapa kuvat läpi ja laittakaa palautetta tuon kyseisen sivuston ylläpidolle, mikäli omia kuvianne sieltä löytyy. Sieltä löytyy ainakin kolme allekirjoittaneen kuvaa, ja lupia ei ole kyllä kyselty. Ylläpito poistakoon tämän mikäli katsoo aiheettomaksi mutta tämän tarkoitus vain on herättää huomiota asiasta.

Lähettäjä: Perttu Karttunen

Kommentit

01.06.2008 16:54 Ile M. Mielestäni asiallinen havainto.Kyllä pitää ideat olla vähissä jos noin joku viitsii toimia.
01.06.2008 17:49 Perttu Karttunen Kuvista on tulossa jossainvaiheessa iltaa lista, jossa on linkki ja alkuperäisen kuvaajan nimi.
01.06.2008 18:07 okeskira Tässä lista rrpictures.nettiin kopioiduista kuvista. Ainoastaan em. linkin sivuilla 1, 2 ja 13 oli kuvia joita ei saatu paikallistettua vaunut.orgista. Ne saattavat olla joko kuvaajan omia, tai sitten muilta sivustoilta otettuja kuvia. Ilmoitelkaapa puutteista ja lisäyksistä tänne. http://sm3.1g.fi/rrpictures-kuvat.txt
01.06.2008 18:27 Ville Saarelainen Kolmen ekan sivun osalta on listalta tainnut unohtua vastaavan vorg-kuvan linkki. Ne vielä mukaan, niin tuon listan voi vaikka lähettää sivuston ylläpitäjälle.
01.06.2008 19:29 Perttu Karttunen Jep, puhtaasti meikäläisen moka... mutta laitanpa listan koonneelle päivitetyt tiedot...
01.06.2008 19:50 John Onko tämä Malinen se tunnettu lukkopainija?
01.06.2008 20:12 Nalle Fyrqvist Johan on ollut fiksua toimintaa, ei ole Malisella kyllä yhtään älyä päässä. :-(
01.06.2008 20:42 Jussi Mäkinen Kiitos Pertulle ja Ollille tästä huomionherättelystä ja listan kokoamisesta! Näyttää vorolle kelvanneen yksi minunkin kuvani. Lähetättekö / lähetittekö jo listan keskitetysti tuonne vai alammeko kaikki erikseen lähettää viestiä?
01.06.2008 21:05 John On todella häikäilemätön kaveri! Sivulla 13 lienee vielä tyypin oma kuva vai onko sekin varastettu? - Jokaisella kuvaajalla on oikeus protestoida, kun on julkaisuehtonsa lausunut. Keskitetty paheksunta on vähän kuin ryhmäkanne, se ei välttämättä toimi hyvin. Yksi tapa on, että jokainen varkauden kohde ilmaiseen tahtonsa ja käsityksensä teosta kommenttiruudussa. Jos ei muuta vaikutusta, ainakin se näkyy sivuston muilla käyttäjillä ja tämä PM saattaa joutua jonkinlaisten toimien tai vähintään paheksunnan kohteeksi. Toivotaan niin. - kiitos Pertulle ja Ollille hyvästä työstä!
01.06.2008 21:24 John Ainoa vika ajatuksessa on, että sivuille pitää rekisteröityä. Teettää siis töitä.
01.06.2008 21:30 Ville Saarelainen Sivun ylläpitäjälle voi ainakin rekisteröitymättä lähettää kuvien poistopyynnön perusteluineen, ja näin teinkin, saa nähdä mitä tapahtuu. info ät rrpicturearchives piste net
01.06.2008 22:27 Jussi Kortman Joopa joo. Myös muutama minun kuva on näköjään eksynyt Mr Malisen sivustolle. Per....!
01.06.2008 22:30 Perttu Karttunen Sivuille rekisteröitymällä saa esiin myös Pasi Malisen sähköposti, joka ei - yllätys yllätys - ole toiminut. Mikäli kuvat eivät sivuilta poistu / sivuston ylläpitäjäkään ei kuvia poistu, lienee sitten harkittavissa tehdä porukalla tutkintapyyntö asiasta? Lieneekö kyseessä sama henkilö kuin täällä James DiFOntaine - nimellä esiintynyt henkilö, joka oli kopioinut kuvia vice versa eli tuolta kyseiseltä sivustolta tänne vaunut.orgiin. Tyyli oli ainakin sama, lupia kysymättä kopioitu muutamia kuvia tänne. Tämä toki voi olla silkkaa sattumaakin...
01.06.2008 22:40 Jussi Kortman Puhut asiaa Perttu. Kannatan juuri tuota toimintapaa.
01.06.2008 23:08 Ile M. Niin kyllähän kaikki tämmmöinen on nykyään niin helppoa.Pari klikkausta ja esim.jonkin bändin levy on sun.Eikä maksanut 20 euroa.Hyvä että tämäkin asia tuotiin tänne julki.Ja asianomistajathan tekevät niin kuin parhaaksi katsovat osaltaan.Omasta mielestäni tuommoinen kopiointi ja omina kuvina esittely on väärin ja epämielekästä.Ei siinä ole mitään järkeä mielestäni.
01.06.2008 23:09 *Sampo* Omia kuviani ei listalla onneksi näkynyt. :) Uumoilen tosin, että tätä soppaa tullaan keittämään pitkään ja hartaasti. Oman käsitykseni mukaan jonkun toisen kuvien luvaton/luvallinen käyttäminen on aiheuttanut suunnilleen 64 euron suuruisen tekijänoikeusmaksun yhtä kuvaa kohden. Jos oletetaan, että jokainen kuvaaja vaatii vaikkapa tuon 64 ¤/kuva korvausta julkisesta esillepanosta ilman lupaa, joutuisi Pasi Malinen pulittamaan 114 * 64 = 7296 ¤ korvauksia. Ainakin Teemu Vehkaoja on ilmoittanut profiilissaan http://vaunut.org/kuvaajatiedot.php?kuvaaja=23 vaativansa luvattomasta kuviensa esittämisestä korvausta tarvittaessa oikeusteitsekin, joten summaan voisi lisätä asianajokulujakin (ja ne ovat nykyään melko korkeita). Että lienee lajissaan vorgin ainutlaatuisin tapaus ja osoittaa hyvin, miten raskaasti tyhmyydestä voidaan sakottaa.
01.06.2008 23:10 joht. Nyman Hei. Minun nimeni on Mikko Nyman ja seurasin tätä keskustelua äimistyneenä. Asioilla on tietenkin puolensa ja jos joku luvatta kopioi jotain jonnekin, niin se on vessasta, mutta onko joltakulta nyt unohtunut sellainen asia, että kyseessä on meidän harrastus, ei leipätyö? Eli siis onko kummiskaan sitten niin kovin tarkoituksenmukaista ympätä jonkun kundin nimi ja sana "tutkintapyyntö" samalle sivustolle varsinkin, jos ja kun tämmöstä juttua ei voi koskaan voittaa missään oikeusasteessa? Ei muuten mitään, mutta jos joku ko. kaverin nimeä Googlaa ja ensimmäinen hitti viittaa tällaiseen, niin voisin kuvitella että tämä gubbe voisi ihan pikkuisen räjähtää. Ja muutenkin, elkää nyt piruvieköön pitäkö harrastusta uskontona, tää on hauskaa ja mukavaa hommaa niin kauan kuin tämä ei ole suurempi osa elämää kuin muu vapaa-aika.
01.06.2008 23:13 Perttu Karttunen Kyllähän korvausvaatimus on paikallaan mikäli muuta tapaa ei löydy ja sikäli mikäli juttu menee siihen saakka että ollaan tekemässä tutkintapyyntöä, kannattanee sekin tehdä isommalla prukalla, eli ne joiden kuvia tuolla nyt on kopioitu. Ja onpa tuolla joukossa ammatikseenkin kuvaavan / kuvaavien kuvia kopioituna (Käyttäjä muokannut 01.06.2008 23:14)
01.06.2008 23:18 CoCoNut Tämä lienee ennenaikaista, ja sivusto häviää varmaan itsestään parin valituksen jälkeen, mutta mitä todennäköisemmäksi oikeudelliset toimet tulevat sitä pikemmin kannattaa tämän ruodinta siirtää pois julkiselta sivustolta. Hankalalle vastapuolelle ei kannata antaa mitään ylimääräistä tietoa. Täällä kannattaa ilmoittaa vain yhteyshenkilö jolta saa esim. sähköpostilistan tai suljetun sivuston salasanat. Jos jotain pyydetään tutkimaan olisi hyvä että tutkittavaa olisi jäljellä. Muistetaan että tämä saattaa olla vain pieni osa henkilön aktiviteetista ja hän voi olla kuka tahansa. Tämä on vain maallikko mielipide - en huomannut olevani edes asianomistaja.
01.06.2008 23:19 Ile M. Mikko.Puhut paljon ja jonkin verran asiaa.Totta,myrsky vesilasissa.Tuskin kukaan tänne laittamillaan kuvilla rikastuu tai sitä tavoittelee.Totta,kyseessä harrastus.Ja totta tosiaan,luvaton kopiointi on ns.veskistä ja on hyvä että täälläkin keskustellaan asiasta.Parempi mielestäni aina on puuttuminen kuin välinpitämättömyys.
01.06.2008 23:22 joht. Nyman Mites http://www.google.fi ja sieltä kuvahaku sitten tähän asiaan suhtautuu? Mikä ylipäätään tässä on se ongelma? Siis se, että oma kuva on ok julkaista täl bual internettiä, mut ei tol bual ja sit viä jonku muun nimel jossai tiäs misäbäi? Onko todellakin niin, että jengin nitrot menee vaihtoon tommosesta täysin tyhjänpäiväisestä asiasta? Jos joku on niin kusipää, että kopioi 10 kappaletta jpg-kuvia joltain saitilta toiselle ja kertoo niiden olevan omiaan, niin eikö ongelma ole silloin siinä ukossa? Mulle ainakin on aivan sama, vaikka kaikki kuvani julkaistaisi vorgin lisäksi jossain muualla ja jos kuvatekstissä lukisi "kuvaaja: Esko Virtanen". Se ei muuttaisi omaa elämääni mihinkään suuntaan. Sen sijaan jos jotain mun kaupallista juttua lähdettäisi kopioimaan luvatta, niin sitten vetäisin sellaiset kilarit, ettei mitään järkeä. (Edit: yksi sana.) (Käyttäjä muokannut 01.06.2008 23:25)
01.06.2008 23:38 John Toistan vielä, että ryhmätutkintapyynnöt tai -kanteet eivät toimi. Mahd. kanteethan pitäisi kuitenkin jokaisen esittää omanaan. Ei taida löytyä riittävästi perusteita ainakaan pääosissa tapauksia. Sivustolta voi kukin pyytää halutessa poistamaan omaksi katsomansa kuvat tai sitten ilmoittaa ne omikseen ja ehkä paheksuu. Siinäpä melkein koko repertuaati. - Ikävästihän tuo on tehnyt.
02.06.2008 00:47 Ville Saarelainen Katsotaan ensin, ymmärtääkö sivuston ylläpitäjä yskän ja poistaa kuvat. Jos ei poista, niin sille ei tältä puolen rapakkoa mahdeta mitään, vaan sitten joudutaan kohdistamaan painostus henkilöön joka on laittanut kuvat näytille, eikä sekään nyt taida onnistua muuten kuin tutkintapyynnön kautta kun toimivaa yhteystietoa ei ole. Toivottavasti kenenkään ei tarvitse mennä oikeuteen asti rettelöimään tekijänoikeusrikkomuksesta, mutta voittohan sieltä tulisi kun vastapuolella ei ole näyttää kameran tuottamaa alkuperäiskuvaa (tällä todetaan kuka oli kuvaaja), eikä sähköpostia tms. jossa kuvaaja olisi antanut luvan julkaisuun.
02.06.2008 01:11 Tuomas Pätäri Mielestäni kukin saa ratkaista omalta osaltaan kuinka pitkälle tällaisen asian haluaa viedä, ja sitä päätöstä sopii kunnioittaa. Ihmiset suhtautuvat eri tavoin omien oikeuksiensa loukkaamiseen, ei siinä ole rahan tai kaupallisuuden kanssa mitään tekemistä. Lainsäädännössä tämä on huomattu ja tekijänoikeuden suoja onkin nykyään Suomessa varsin vahva. Näin pitääkin olla. Ihmettelen vain tuota Mikon "tämmöstä juttua ei voi koskaan voittaa missään oikeusasteessa" mikä on mielestäni täyttä puuta heinää. Ainakin perusteet täyttyvät (tekijänoikeuslain 49a, 56a) eikä noiden kuvien todellisen kuvaajan todentaminen liene mikään ongelma.
02.06.2008 08:10 emppu Mistähän johtuu, ettei kyseiselle sivustolle enää pääse :)
02.06.2008 08:37 Teemu Valjus nyt ne sivut sitten hävisivät,hyvä se. mutta voisihan sen sivun tekijän kummiskin laittaa jotain korvaamaan. oli niitä kuvia nimitttäin aika reilusti siellä
02.06.2008 09:55 Ville Saarelainen Kuvat lähtivät ja sivuston ylläpitäjä ilmoitti poistaneensa ne, ja omalta osaltani tyydyn siihen. Rangaistuksen ja/tai korvausten vaatiminen tempun tekijältä olisi sen verran iso ruljanssi, ettei se maksa vaivaa. Oletettavasti noilla kuvilla ei kuitenkaan ole tienattu rahaa, joka tekisikin asiasta jo vakavamman tapauksen.
02.06.2008 10:09 Janne Ridanpää Korvausten vaatiminen tässä tilanteessa tuntuu silkalta ahneudelta. Jokainen, joka on halukas viemään asiaa eteenpäin, miettiköön ensin millaista vahinkoa vastaan pyydetty korvaussumma asetetaan. Itse en kykene tuota vahinkoa määrittelemään, joten en myöskään vaadi oman kuvani osalta minkäänlaisia jatkotoimenpiteitä. Huomautus toki voi olla paikallaan, jos tätä mystistä Malista on edes mahdollista saada kiinni.
02.06.2008 19:46 Jussi Mäkinen En minä yhden keskinkertaisen joskin itselleni "rakkaan" kuvani pöllimisestä mitään rahallisia korvauksia kaipaa, kunhan kukaan ei levitä sitä väittäen omakseen. Ja sehän nyt on päättynyt ainakin tuon paikan osalta. Mielenkiintoinen episodi yhtä kaikki, ainakin näin ensikertalaiselle.
02.06.2008 22:33 joht. Nyman Fakta nyt kuitenkin on se, ettei yksikään tuomari ratkaisisi tämänkaltaista harrastuskeissiä vastapuolen maksettavaksi, vaan nimenomaan kulut menisivät puokkiin asianosaisten, kesken. Tätä kutsun itse henkilökohtaisesti sellaiseksi fyrkanpolttamiseksi, ettei siinä ole mitään järkeä. Jos jollekin netti ja harrastus on henki ja elämä, niin siitä vaan - samaa koulukuntaa en kylläkään minä edusta: jos joku sekoilee jossain asiassa, osaan varmasti kertoa hänelle suoraan, että nyt meni joku juttu vituiksi, mutta ei siitä nyt silti mielestäni lehdistötiedotetta kannata laatia nimenomaan niin kauan kuin netti on netti ja copy on paste.