Marraskuu 2008

Havainto

08.11.2008 11:49

Uutta DVD:tä pukkaa taas.

Digitoin kymmeniä tunteja VHS-nauhoja 90-luvulta, joiden mukana oli mm. rautatieaiheisia uutisia alkaen Pendolinojen tilauspäätöksestä Kausalan ja Jokelan junaonnettomuuksiin. Ajattelin koostaa noista jonkinlaisen paketin ja laittaa femmalla jakoon, mikäli saan siihen luvan. Osittaista komiikkaa löytyy mm. OTK:n Lehtolan Karista, joka tulee kerta toisensa jälkeen hahmolla sisään: "Siellä on Jokelassa tapahtunut paha, paha junaonnettomuus ja siellä on vaunut sikinsokin pitkin ratapenkkaa".

Mikäli lupaa julkaisuun ei tule, sitten ei voi mitään. Koostan sitten muista materiaaleista jotain muuta mielenkiintoista. Kiinnostaako tällainen ihmisiä? Mikäli innostuneita on riittävästi, Adobe Premiere Elements laulakoon jälleen.

Lähettäjä: Mikko Nyman

Kommentit

08.11.2008 12:43 Tero Silveri Kyllä se on ihan hyvä idea
08.11.2008 14:25 Jukka P. T. Ruuskanen Kyllä kiinnostaa. Itselläkin on VHS-hyllyn kasettien seassa monia uutisfilmejä, jotka voisi olla kiva saada yhteen ja samaan paikkaan.
09.11.2008 12:30 Anton Carlsson Aiotko laittaa nekin videot YouTubeen?
09.11.2008 12:51 joht. Nyman Mitä tarkoitat muodolla "nekin"? Edellisestä levystä on parin minuutin pätkä Tuubissa esittelytarkoituksessa, mutta tuskin nyt sentään uutisia alan tuubittamaan. Vähän näet kärsii homma inflaation, mikäli laitan matskut sekä Youtubeen että polttelen niitä levylle ja jakelen jengille. Eli siis, en laita uutisvideoita Tubeen.
09.11.2008 15:10 Jarkko Korhonen Kukas tämä mahtitaho on joka näitä julkaisulupia myöntää? Yleisön kiinnostus? Osoitan kiinnostukseni myös tätä DVD:tä kohtaan ja tilaan molemmat jos sitä edellistä on vielä tyrkyllä, täytyy kaivaa se spostiososi ja pistää yhteystietoja...
09.11.2008 15:43 joht. Nyman Lähinnä ajattelin selvittää YLEn ja Maikkarin kannan vanhojen uutisten levitykseen, ei siinä sen kummemmasta ole kyse.
09.11.2008 16:50 Jarkko Korhonen Juu niin, kannattaa katsoa ettei Ylen elävässä arkistossa ole samoja klippejä ainakaan. Pendolinoon liittyen siellä on useita...
09.11.2008 17:42 joht. Nyman Ihan hyvä pointti, en muuten tuota tullut ajatelleeksi lainkaan. Tack för idén.
09.11.2008 18:54 Timo Salminen Toisaalta jos pistät pystyyn äänestyksen vanhojen uutisten ja uniikkivideon välillä, äänestän itse jälkimmäistä. Taisit nimittäin joskus mainita siitä rantaratapätkästäsi. Hki - Ri -dvd oli ainakin omasta näkökulmastani erittäin mielenkiintoinen ja ansaitsee vielä kolmannenkin katsomiskerran...
10.11.2008 09:08 Move off Minulla on VHS:lle tallennettuja rautatieaiheisia uutisia ja ajankohtaisohjelmia 1980-luvulta. Mm. MTV:n juttu Hpk:n veturipuiston perustamisesta, sekä YLE:n dokumentit tasoristeysonnettomuuksista ja Uudenkaupungin henkilöliikenteestä (paljon porkkanaa!). Mielenkiintoinen on myös Pikku-kakkosen toimituksen Tampereella kuvaama juttu "Isäni on asetinlaitemies", jossa näkyy monia Dr12:n vetämiä pikureita. Jos näitä on lupa julkaista ja niille on kiinnostusta, niin nauhat ovat osaavan digitoijan käytettävissä.
10.11.2008 15:06 joht. Nyman Tuo digitointi itsessään ei vaadi taitoja, mutta hyvä editti sen sijaan vaatii. Itse osaan kyllä käyttää noita edittisoftia mielestäni ihan hyvin, mutta multa puolestaan puuttuu taiteellinen silmä, joten lopputulos ei koskaan ole niin hyvä kuin mihin nuo vanhat pätkät antavaisivat mahdollisuuden. Editointi kaverin kanssa on muutenkin aina mukavampaa kuin yksin, sillä toinen kuitenkin aina löytää jotain juttuja, joita itse saattaa pitää vähäpätöisinä ja jättää sitten turhan takia kokonaan veke lopullisesta paketista. Mutta jos haluat, voin toki noista loihtia jotain, tai jopa käyttää tämän otsikonmukaisessa DVD:ssä matskuja. Pannaan sitten vaikka myyntivoitot puoliksi, eli arviolta euro per levy kahteen pekkaan... ;-) Suuritöisintä leikkaamisessa on ehkä kokonaisuuden hallinta; jos Rantaradan pikureista on materiaalia 10 minuuttia ja paikallisjunista minuutti, niin silloin paikuista kiinnostuneille on liian vähän matskua ja pikureita vastaavasti aivan liikaa. Kaikkea pitäisi olla sopivasti sopivan pieninä annoksina, jotta homma ei ole sillisalaattia. Mikä sitten milloinkin on sopivasti, se onkin sitten jo vaikeampi kysymys.
10.11.2008 21:30 Mikko Otava Noita pendoliinoon ja Jokelan tapaturmaan liittyviä pätkiä löytyy aika kattavasti ylen elävästä arkistosta, kuten myös Jyväskylästäkin. Maikkarin ohjelmia ei luonnollisesti löydy.
10.11.2008 22:37 joht. Nyman Luotto- tai fiilislimiitti iski ton Otavan Mikon kommentin jälkeen nolliin: mikäli matskua kerran on noin paljon tarjolla netissä, en sitten kyllä jaksa vaivautua tämmösen uutiseditin tekijäksi. Hyvä homma näin ja kiitokset osallistumisesta, ei maksanut mittään; toisaalta, mulle ei koskaan tulis mieleenkään sanoa, että "mä kuvasin sen ja sen veturin jo vuotta ennen sua", joten sun kuvauksilla ei oo mitään arvoa. Mutta tosiaan, en mä turhaan näitä jaksa renderoida, leikata ja lopuksi tehdä näistä levyjä, mikäli innostus on luokkaa nolla. Tähän käytettävän ajan sijaan voin käydä vaikka tytsyni kanssa valmiiksi leikatussa elokuvassa. (edit: muutama juttu) (Käyttäjä muokannut 10.11.2008 22:39)
18.11.2008 20:31 joht. Nyman Jepsiskepsis. Harrastajakollegani ehdotti erittäin fiksua hommaa tämän DVD:n koostamiseksi: jos uutisvideoiden leikkaamisen lisäksi laittaisi levyn loppuun ns. extroja, joissa olisi kaikki mastereilla olevat uutiset putkeen leikkaamatta. Lisäksi meillä oli puhetta mm. Jokelan ja Jyväskylän onnettomuuksien OTK:n tutkintaselostusten ymppäämisestä levylle, mikäli niiden julkaisemiseen saa luvan (toki nämä selostukset ovat kaikkien nähtävissä osoitteessa http://www.onnettomuustutkinta.fi ). Joka tapauksessa tämä projekti tulee vaatimaan pirusti aikaa (viikkoja joka tapauksessa) ja huomasin kaiken kukkuraksi, että mun Jyväskylä-nauhat ovat jossain ties missä. Näin ollen kysyisinkin porukalta, josko jengillä olisi valokuvia molemmista tai jommastakummasta onnettomuudesta liitettäväksi levyn still-matskuosiolle. Kuvia voi lähettää mulle sähköpostilla, osoite löytyy tästä tai edellisestä aiheeseen liittyvästä viestiketjusta. Toki palautelomakkeen kauttakin mut tavoittaa. Matskua Jokelan onnettomuudesta multa löytyy nyt reilu tunti. Ylen eläväisestä arkistosta Jyväskylän mällistä on materiaalia n. 17 min. Jos jollakulla olisi lisämateriaalia jossain muodossa uutisista, olisin kiitollinen mikäli sitä voisi käyttää tämän DVD:n tekemisessä. Safkat voin tarjota, muuta en, sillä muutenkin homma menee jo pelkästään henkisesti pahasti tappiolliseksi, taloudellisista tappioista puhumattakaan... :-) Summa summarum: lisämateriaali ei ainakaan pilaa tätä projektia.