Joulukuu 2007

Havainto

25.12.2007 10:39

Britannian rautateillä ei tänään ole lainkaan henkilöliikennettä. Liikennemotti on koko lailla täydellinen, sillä korvaavia bussikuljetuksia on järjestetty ainoastaan Lontoon ja Gatwickin/Heathrowin lentokenttien välillä. Huomenna Tapaninpäivänä junia kulkee (rajoitetusti) vain Lontoon alueella ja Skotlannissa. Rautatieyhtiöiden mukaan joululiikenteen järjestäminen olisi tullut liian kalliiksi. Lisätietoja löytyy osoitteesta: http://nationalrail.co.uk/.

Lähettäjä: Esa Leskinen

Kommentit

25.12.2007 18:30 tane En ihan ymmärtänyt havaintoa eikä tuo linkkikään paljon auta. Kuvittelisi, että Tapaninpäivä olisi brittein saarillakin jonkinlainen paluulikenteen ruuhkahuippu, ei kai sielläkään 'välipäivät' nyt ihan yleinen vapaapäivä ole?
25.12.2007 21:00 akik http://nationalrail.co.uk/service_bulletins/Christmas_and_New_Year_Summary2007.html tätä ilmeisesti tarkoitettiin. mielenkiintoista, että heathrow express kulkee tänään, mutta ei huomenna.
26.12.2007 00:32 tane No niinpäs olikin. Näyttää monilla yhtiöillä liikenne torstainakin käynnistyvän vasta jossain kahdeksan-yhdeksän maissa, joten aika verkalleen taitavat britit töihin palata...
26.12.2007 17:34 MattiL Tämä lienee tyyppiesimerkki siitä, mitä melko vapaa kilpailuttaminen tarkoittaa rautatiehenkilöliikenteessä. Kun kansallinen yhtiömme vielä oppii hinnoittelun joustavuuden, josta alkaa jo olla merkkejä ilmassa, pysyn kyllä itse monopolin kannattajana. Junien ainakin jonkinasteinen runkoliikenne vuoden kaikkina päivinä kuuluu mielestäni olennaisesti länsimaiseen yhteiskuntaan.
26.12.2007 17:56 Pasi Kokkonen Ei tunnu Matti-setä tietävän lainkaan mitä kilpailuttaminen tarkoittaa. Eikä sitä, mitä merkitsee avata rataverkko muillekkin operaattoreille. Koetko suurta vääryttä tapahtuneen maanteillämme kun rahtia kuskaa sen seitsämänkymmentä firmaa ja matkustajia tusina muuta? Mieti mitä se olisi jos sielläkin sallittaisiin vain yhden firman toiminta.
26.12.2007 18:30 Iso Vaalee Ja Suomessahan kaikki sujuu hyvin mallikkaasti ja häiriöttömästi kun pahat yksityiset operaattorit eivät pääse myymään kapitalistisia matkalippujaan http://vaunut.org/havainto/3822
26.12.2007 18:46 Jarkko Korhonen Olisi jonkinlainen optimitilanne, jos olisi kilpailua ja valtio ostaisi "tappiolla" (=verovaroilla palveluna kansalaisille) joitakin sinänsä kannattamattomia ja syrjäisiä junavuoroja. Vai kieltääköhän EU tällaisen menettelyn...
26.12.2007 19:45 Yppis Iso Vaaleen kommentti on täyttä totta siinä että aivan oikeasti suurin osa suomalaisista hellii ajatusta että Suomessa kaikki olisi jotenkin paremmin kuin muualla. Esim. tietotekniikassa, viestinnässä, terveydenhoidossa, koulutuksessa, elintarvikkeiden laadussa ja liikenteen tasossa Suomi on vain jotain keskitasoa. Ihmetyttää myöskin myytti Suomesta siistinä maana, ainakin jos pääkaupunkiseudun asemia vertaa mihin tahansa muuhun Euroopan maahan niin Suomi on törkyisin.
26.12.2007 21:51 Iso Vaalee Asja on juuri noin. Illuusioista maksetaan lopulta kallis hinta, kuten on havaittu äskettäin mm. Nokialla ja Jokelassa. Ja hyvin suomalaista on, että asioiden kritisoijia pidetään jotenkin vaarana yhteiselle hyvälle, vaikka pitäisi olla päinvastoin. Ikään kuin uhkaisi esim. jonkun rautatieharrastusta, että VR:ään suhtaudutaan kriittisesti (kuten ohessa linkitetyssä havainnossa). Konsensus on meillä vaarallisen syvällä, mikä on nähty mm. siinä, miten kansalla pystyttiin pakko-ostattamaan keskeneräiset ja lopulta vanhentunutta tekniikkaa olevat digiboksit. Ja sitten kun kritisoit, olet vaarallinen!
26.12.2007 23:06 Arto Mikähän kova hinta on maksettu Jokelassa ja Nokialla?
27.12.2007 02:19 Dakkus Nokialla oli sellainen vesijuttu ja Jokelassa sellainen verijuttu. Molemmista on ollut merkittävissä määrin uutisointia. SItä en sitten tiedä, ovatko molemmat hinta jostain tietystä asiasta.
27.12.2007 08:13 Pasi Kokkonen Molemmat tapaukset edustavat sitä harhaluuloa, että Suomessa kaikki on paremmin kuin muualla. Ei meillä ikinä voi sattua tuollaista. Me ollaan niin huolellista ja "ahkeraa" kansaa.
27.12.2007 10:06 Iso Vaalee Lisäksi siihen, mitä kauheaa on tapahtunut Britannian junaliikenteen matkustajamäärille, voi käydä tutustumassa linkissä http://www.answers.com/topic/gbr-rail-passenegers-by-year-gif Sattumalta käyrä muuttaa voimakkaasti suuntaansa vuonna 1994, jolloin markkinoiden vapauttaminen tapahtui.
27.12.2007 10:34 Esa Leskinen Suomessakin sattuu ja tapahtuu, eikä täällä ihan kaikki ole OK, mutta yleisesti ottaen olemme menestyneet huomattavasti paremmin, kuin useat muut maat (mieleen tulee erityisesti eräs erittäin omahyväinen saarivaltakunta Euroopan laidalla).
27.12.2007 13:04 MattiL Jokela, Nokian vedet ja suomalaisten itsetunnot on kyllä aika kaukana sivuraiteella tämän asian ytimistä, joten no comments niiltä osin. Ydinhän siis oli, että Suomeen sovellettuna Britannian tilanne olisi tarkoittanut, että joulupäivänä ei olisi ollut minkäänlaista henkilöraideliikennettä ja tapaninakin olisi pörrännyt rajoitettu liikenne ainoastaan Helsingin lähiseudulla, koska muutama yksityinen yhtiö olisi niin päättänyt. Kansalaiset olisivat matkanneet mummolaan ja takaisin ainoastaan omilla autoilla ja busseilla. Ja sitä minä en todellakaan kannattaisi.
27.12.2007 13:34 Pasi Kokkonen Mikäs se nyt pakotti VR:n ajamaan vuoroja? Pointtihan hommassa on se, että jos palvelu kilpailutetaan, kilpailutuksessa tulee antaa täytettävät ehdot. Jollainen voi myös välipäivien / juhlapäivien liikenne olla. Toisekseen, se, että sallitaan muidenkin operaattorien liikennöinti ei tarkoita kilpailutusta. Britannian tilanne ei siis ole miltään osin tänne sovellettavissa.
27.12.2007 14:42 Iso Vaalee MattiL, eivät ole ollenkaan kaukana. Vesihuollon ja koululaisten mielenterveyden lisäksi Suomessa kuvitellaan myös rautatieliikenne hoidettavan muita viisaammin, vaikka sen markkinaosuus on täällä alle EU:n keskitason ja mm. täsmällisyydessä erittäin paljon toivomisen varaa. Lisäksi Britanniasta todettakoon, että erittäin hiljainen joululiikenne on siellä perinne, joka on ollut olemassa jo vuosikymmeniä ennen liikenteen vapauttamista. Ennen kuin tekee johtopäätöksiä, kannattaisi tietää tällaisia seikkoja, samaten kuin tuntea käsitteiden "yksityistäminen" ja "kilpailuttaminen" ero. Hyvin kulkivat bussit joulupäivänä pääkaupunkiseudulla, vaikka ovat kilpailutettua liikennettä.
27.12.2007 22:59 tane "Iso Vaalee" taisi yllä osua aika lailla naulan kantaan, sillä kohu Britannian joulunajan junaliikenteestä tuntuu tosiaankin rajoittuvan vorg'iin ;). BBC:n sivuilta huomasin yhden aihetta sivuavan uutisen (miehestä, jolle oli myyty lippu junaan, joka ei kulje).
02.01.2008 22:28 MattiL Oma viimeinen kommenttini tähän ketjuun. Mitään sellaista ei ole esitetty, joka muuttaisi edelläolevia omia näkemyksiäni aiheesta. Jatkokiinnostuksen asiasta voi kohdistaa esim. hakukoneisiin sanayhdistelmällä 'trains britain christmas', joka tuo paljon tarinaa asian tiimoilta. Linkit toistavat pääosin samaa säveltä.
02.01.2008 22:53 Dakkus Tuottaako tuo haku sitten hirveästi brittejen valitusta siitä, miten tuo käytäntö olla ajamatta kaikkina välipäivinä junia tuhoaa heidän elämänsä?