Joulukuu 2007

Havainto

06.12.2007 17:55

Aloitan havaintoni pyytämällä anteeksi tämän jutun pituutta, mutta tämä lienee silti ainakin joitain kiinnostavan. Ylläpito saa poistaa koko havainnon, mutta EI EDITOIDA tätä ilman minun lupaani.

-----

Liittyen havaintoon http://vaunut.org/havainto/3748, sain käsiini VR:n sisäisen tiedotteen liittyen Roi-Kjä-välin pysähdyspaikkojen lakkauttamiseen.

Tämä on erittäin mielenkiintoinen juttu mm. seuraavien seikkojen vuoksi:

A) pysähdyspaikat on painettu uuteen aikataulukirjaan: http://www.kolumbus.fi/mikko.nyman/7a_2007.pdf
B) Pyyntö seisakkeiden lakkauttamisesta lähti arvioni mukaan nimenomaan VR:ltä Rautatievirastolle. Lähde: http://www.kolumbus.fi/mikko.nyman/Lapinkansa05122007.pdf
C) VR ei voi enää koskea julkisesti Kemijärven liikenteeseen miltään osin, jolloin tämä temppu oli ainut mahdollinen, jotta seisakkeet voitiin lopettaa "siististi". Homma näin ollen ulkoistettiin Rautatievirastolle ja mahdolliset syyt saa niskoilleen Rautatie, "koskaan kuullutkaan", -virasto.
D) Miten tämä sattuikaan osumaan juuri sattumalta uuden aikataulukauden alkuun? Ja miksi taksit kulkevat tismalleen 9.12.2007 asti (siis aikataulukauden vaihteeseenasti)?

(E) Venäläiset kaiketi seuraavat VR:n viitoittamaa salailun ja juonittelun tietä ja näin ollen Helsinki-Moskova-yöpikajunan nimi lienee 1.1.2008 alkaen Putin entisen Tolstoin sijaan.)

Jos VR ja/tai Rautatievirasto käyttäisi kaiken tällaisiin juttuihin liikenevän aikansa ja luovuutensa toiminnan järkevään kehittämiseen, lopputuloksena voisi olla jopa ihan hienostikin toimiva yhtiö ja/tai viranomainen. Mutta tällaisella putinismilla homma kaatuu ennen pitkää omaan nilkkaan. En malta olla mainitsematta tässä yhteydessä, joskin hieman off topicina, Miika Mäkitalon tuoretta väitöskirjaa liittyen rataverkon kilpailuun, joka löytyy RHK:n sivuilta osoitteesta http://www.rhk.fi/aineisto/miika_makitalon_vaitoskirja/

Tässä kuitenkin tämä jopa hieman naiivi ja RV:n piikkiin tarkoituksella laitettu VR:n sisäinen tiedote:

=====

Rautavirasto on kieltänyt junien pysähtymisen Vian, Misin ja Kuusivaaran liikennepaikoilla turvallisuussyistä tästä päivästä alkaen

Kyseisillä liikennepaikoilla ei ole kunnollisia laitureita, joille matkustajat voisivat junista turvallisesti laskeutua. Laiturialueiden valaistus on myös puutteellista.

Kyseiset liikennepaikat poistetaan myyntijärjestelmiltä maanantaipäivän aikana. Aikatauluinformaatiokanavista liikennepaikat poistetaan viimeistään tiistaina.

Tästä illasta 5.12.07 alkaen on järjestetty korvaava liikenne ao. liikennepaikoilta/-lle seuraavasti tammikuun loppuun asti:

Junan H412 korvausjärjestely:

05. 12. ? 9.12. taksi on junan lähtöaikana kullakin asemalla ja tuo mahd. matkustajat Rovaniemelle. (Taksit ilmoittavat matkustajista kauko-ohjaajalle, P274 odottaa). Kemijärveltä lähdettäessä on tarkistettava, ettei junassa ole näille väliasemille jääviä matkustajia. Väliasemille jäävät matkustajat ohjataan taksiin VR:n laskuun.

10.12. alk. Kuusivaarasta, Misistä ja Viasta otetaan toistaiseksi käyttöön kutsutaksi Rovaniemelle junaan P274, josta kerrotaan erikseen lehti-ilmoittelulla.

Matkustaja tilaa itse kutsutaksin Rovaniemen Taksikeskuksen numerosta 016 106410. (Taksikeskus laskuttaa VR:ää).

Junan H411 korvausjärjestely:

06.12. alkaen Rovaniemen asemalta lähtee pikkubussi klo 8.30 ja vie matkustajat Vikaan, Misiin ja Kuusivaaraan ja tarvittaessa näiltä nousevat matkustajat Kemijärvelle.

Ennen lähtöä junassa H411 kuulutetaan, ettei juna pysähdy väliasemilla ja matkustajat ohjataan bussiin (merkitty).

10.12. alkaen bussin aikataulu on seuraava:
Roi klo 8.20, Vik klo 9.00, Mis klo 9.20, Kvr 9.55, Kjä 10.20.

Lähettäjä: Mikko Nyman

Kommentit

06.12.2007 18:04 Tuomas Pätäri Ihan täysin uskomatonta pelleilyä koko tämä show. Suomalaisena tässä alkaa pelottaa, jopa hävettää mihin yhteiskuntamme on menossa.
06.12.2007 18:16 tks Aivan täysin totta. :( (Käyttäjä muokannut 06.12.2007 18:17)
06.12.2007 18:52 Otto Karikoski Mitenkähän tässä loppujen lopuksi käykään?
06.12.2007 18:56 VR-76 Ei tätä pelleilyä jaksa kukaan.
06.12.2007 19:22 tikkanen Toimintatapa törkeää ja vielä olemattomalla selityksellä tai miksi piti edes selittää? Vuodesta 1934 on rata ollut käytössä ja kertaakaan ei ole mitään sellaista sattunut, joka johtuisi valoista tai laiturista. Ei taida riittää kaikkiin virastoihin pätevää henkilökuntaa, kun tällaisia tulkintoja pitää tehdä. Kyllä tässä lopullisesti menee uskottavuus tähän toiminnan järkevyyteen, jos ennestäänkään nyt sitten jollain on sitä ollut. Ihme, ettei katettua laituria edellytetä!
06.12.2007 19:48 jpl Verkkoselostuksessa 2009 on vielä ilmoitettu, että seisakkeet on käytettävissä matkustajapalveluun... Mitähän nämä valtion virkamiehet nyt oikein leikkii...
06.12.2007 20:20 6nen Ihmetyttää koko kohinan keskellä pikemminkin se, miksi seisakkeita ole jo tähän päivään mennessä lakkautettu. Kerrassaan käsittämätöntä, että tuollaisilla paikoilla on tähän päivään saakka ollut raskaan matkustajajunan pysähdyspaikka. Olikohan niiden tarkoitus jonkun suunnitelman mukaan kadota liikennepaikkakartalta samaan aikaan Kjä:n matkustajajunayhteyden lakkauttamisen yhteydessä?
06.12.2007 20:43 Lari Nylund Mitä tuolla vuoden työskentelyn aikana tuli nähtyä, niin eipä Vika, Misi tai Kuusivaara kovin vilkkaita liikennepaikkoja olleet. Vian matkustajamäärä omissa junissani oli tasan yksi. Misissä jäi/nousi junaan pari henkilöä ja Kuusivaarassa ei koskaan ketään. Toisin sanoen, voisin sanoa tästä hirveiden herneiden nenään tai minnekään muuallekaan vetämisen olevan suhteellisen turhaa - ellette nyt sattumalta ole juuri päättäneet matkustaa kyseisille liikennepaikoille. Misin pysähdyksen poistaminen on ainoa, joka mielestäni on hieman kyseenalainen - matkustajamäärän perusteella sitäkään on turha puolustaa, koska kutsutaksi hoitaa kuitenkin palvelun. Kysytään piruttain, että kuinka moni Teistä on joskus noussut tai poistunut junasta kyseisille liikennepaikoille? (Käyttäjä muokannut 06.12.2007 20:45)
06.12.2007 20:54 jpl Ehkäpä joskus olisin halunnut jäädä päiväksi keskelle metsää itikoiden syötäväksi! ;)
06.12.2007 21:13 Che Helppohan noita palveluja on karsia mukamas asiakkaisiin pettyneenä, kun tuotteen kehittäminen ja markkinointi on lopetettu vuosikaudet sitten...
06.12.2007 22:47 Jorge Heittäkääpä tähän parikin hyvää syytä, mitkä asiat saisivat matkustajan nousemaan junasta/junaan näillä ko. seisakkeilla? Marjanpoiminta? Jäkälänkeruu?
07.12.2007 11:29 tikkanen Asia unohtui nyt mm Larilta. Siis sitähän tässä kritisoidaan, millä argumenteilla ja syillä ja aikataululla tämä päätös ja sen toimeenpano suoritettiin, ei sitä, onko matkustajia vai ei. No, bussit taksit ja sen jälkeen kutsutaksit liikennöivät niillä asemilla nyt ja kolmen vaunun taajamajuna ajelee ohitse pysähtymättä. Tärkeämpiäkin asioita on olemassa, mutta kaikkea pitää nyt seurata entistä tarkemmin, koska taas on yksi toimija, joka ei paljon kysele.
07.12.2007 14:30 Tuomas Pätäri Aivan, kuten tikkanen sanoi siitä, mitä tässä kritisoidaan. Kyllä minullekin itse asia, pysähtyvätkö vai eikö, on täysin samantekevää.
07.12.2007 14:41 LasseH Rautatieviraston tiedotteessa mainitaan että VR ja LVM kysyivät RVI:ltä junien pysähtymisestä ko. paikoilla. http://www.rautatievirasto.fi/fi/virastouutisia/?a=show&id=62 Näiden seisakkeiden lakkautushan ei tosiaan kovinkaan monen matkantekoa haittaa mutta onko ko. päätös sovellettavissa sellaisenaan myös muualle ja mikä on se seikka joka tekee pysähtymisestä vaarallisen vai pitääkö kaikkien kolmen seikan (valaistus, laiturin korkeus ja pituus) toteutua yhtäaikaa? Ko. rataosan ulkopuolelta löytyy ainakin yksi seisake jolta puuttuu myös valaistus. Pysähtyville junille liian lyhyitä laitureita on rataverkolla paljon samoin matalia laitureita. Kuitenkin vain roi-kjä -välillä pysähtyminen todettiin vaaralliseksi. Ja roi-kjä -välin seisakkeet VR ja LVM olisivat voineet lakkauttaa itsekin matkustajamäärien perusteella...
07.12.2007 15:11 Otto Tuomainen Samaa mietin kuin LasseH. Tosin esimerkkejä muista "vaarallisista" paikoista ei viitsi täällä mainita. Joku RVI:ssa saattaa seurata tätä keskustelua... :)
07.12.2007 20:32 Dakkus Tekisi kyllä mieli tintata VR:ää munille käymällä oikeasti pistämässä edes yksi noista asemista talkoovoimilla kuntoon.. Mitähän ne sitten tekisivät? Ylipäätään tämä on aika uskomatonta vehkeilyä. "VR:stä irrallisen" julkishallinnon viraston ei pitäisi tällaista salaisesti tehdä. Ilmeisesti ainakin päiväjunien pysähtymättömyys on ihan perusteltua, mutta tärkeintä tässä on asian toteuttaminen selkeän korruption kautta. Tällaisessa tapauksessa kannattaisi mr. Nynszhäänin lähetellä tuo papru HS:lle, IL:lle ja IS:lle. Jos eivät kiinnostu, niin sitten jollekin kökköaikakauslehdelle. Tuossahan on aivan uskomaton esimerkki sellaisesta korruptiosta ja vehkeilystä, jota moni ei Suomessa usko lainkaan olevan. "Meidän pyroraattimme ovat pulmusia, ne on ne rysseliläiset niitä pahiksia!"
07.12.2007 22:33 CoCoNut Joo. Mennään pistämään kaikki kolme kuntoon. Otetaan Korsosta kaikki materiaali, jätetään sinne vain j u n a r a t a ja lappu "Henkilöautottomia matkustajia pyydetään käyttämään Hanalan seisaketta" Siinäpä RHK, RKP ja KRP kilvan päivittelevät: Katos, katos - laituri katos - oho laiturikatoskin katos.
08.12.2007 00:14 Ari Lindroos Osaisiko joku kertoa tällaiselle tietämättömälle että kuinka paljon yksi pysähdys maksaa VR:lle? Kun luulisi että jollain Rovaniemi-Kemijärvi välillä on yks paskan hailee että kestääkö se matka x tuntia vai x tuntia+20 minuuttia jos pysähdytään välillä parilla pienellä seisakkeella. Ylipäätänsä tuntuu että VR ei vain ole kiinnostunut palvelemaan kuin suuria kaupunkeja kun aina hehkutetaan kuinka on kannattamatonta pysähtyä sielläsuntäällä kun ei ole matkustajia. Hörppääkö sähköveturi virtaa jotenkin tuplasti lähtiessään paikalta? No dieselveturi varmaan hörppää löpöö vähän lisää ja maksaahan konnarin ja veturinkuljettajan palkat puolessa tunnissa jo mammonaa. Aikatauluja ei mukamas saada sovitettua, johon esim on vedottu Lylyn seisakkeella pysähtymisten suhteen Juupajoella. Aikataulusuunnittelijalta varmaan menisi viis viikkoa suunnitella aikataulut uusiksi jos päätettäisiin alkaa pysähtymään jossain missä ei haluta pysähtyä. Raivostuttavaa.
08.12.2007 00:33 jpl Kiihdyttämiseen 0 - 160 km/h menee sähköveturijunalla noin 50-100 kWh energiaa vähän junapainosta riippuen. Ehkä 2-5 euroa per pysähdys ja 2-3 minuuttia ajassa lisää aikatauluun? (Käyttäjä muokannut 08.12.2007 00:34)
08.12.2007 02:20 LasseH Ennenhän hiljaisilla seisakkeilla pysähdyttiin vain tarvittaessa, sitten keksittiin että täytyy pysähtyä aina jolloin ekotehokkuus kärsi huomattavasti.
08.12.2007 11:22 Lari Nylund tikkanen: Olet oikeassa, että puhuimme eri asioista. Tarkoitukseni oli kuitenkin tuoda vain tuo näkökulma esille. Arvostelemiseen eri rautatieliikennetahoja kohtaan en täällä lähde, koska yksinkertaisesti tämä ei ole oikea foorumi siihen aiheeseen ammattimaisessa mielessä. Meillä jokaisella on varmasti jokaisesta asiasta mielipiteensä ja niin pitääkin olla. Jatkakaa ihmeessä asioiden pohtimista, mutta muistakaa avarakatseisuus.
08.12.2007 14:15 tikkanen Kritiikkiä voi, saa ja pitää esittää tällä foorumilla ja monta kertaa tuntuu, että tietoa on täällä paljon enempi kuin ko rautatietahoilla. Tästä pysähtymispaikkojen poistamisesta ja viraston epäonnistuneesta menettelytavasta nyt ei voi olla kovin montaa mieltä. Tätä foorumia tarvitaan nimenomaan erilaisten mielipiteiden esiin tuomiseen, eikä tämä ole keskinäisen kehumisen kerho. Kritiikki nimenomaan on avarakatseisuutta, ei vaikeneminen tai mielistely!
12.12.2007 17:19 Siltalan pehtoori Mielenkiintoista on, että ulkomaalainen yrittäjä on aloittamassa museoliikenteen kyseessä olevalla rataosuudella. Sitä eittämättä käy mielessä, että onko sillä jotakin tekemistä tämän asian kanssa? Estyykö kyseisen höyryjunan kulku ja pysähtyminen?
12.12.2007 23:53 Dakkus Ulkomaalainen yrittäjä kuitenkin on ilmeisesti ajamassa junia vain matkustajia Rovaniemeltä Kemijärvelle siirrelläkseen, joten tuskin noiden katoaminen sitä haittaa. Sitä paitsi, pysähtyähän voi missä vain, ei siihen laituria tarvitse. Sitten kun on laiturit noilta seisakkeilta turvallisuussyistä purettu, voi juna pysähtyä ex-seisakkeen kohdalla ja päästellä matkustajia hyppimään ulkona aivan niinkuin aina - tosin turvallisemmin, kun Vaarallinen Laituri on purettu.