Tammikuu 2007

Havainto

17.01.2007 19:34

Naisille ja miehille omat junavaunut Venäjällä

Venäjän rautateillä on maanantaista lähtien voinut ostaa lippuja naisten, miesten tai sekavaunuihin.

Koemielessä aloitettua palvelua tarjotaan rautatieyhtiön mukaan kahdeksassa junassa. Jos asiakkaiden toivomuksesta käynnistetty palvelu osoittautuu suosituksi, sitä saatetaan laajentaa.

Pitkän matkan junissa on tavallisesti neljän matkustajan hyttiosastot.

hs.fi 16.1. -07

Lähettäjä: Eero Hoikkala

Kommentit

17.01.2007 19:35 Epa Kauheaa! Toivottavasti tätä uudistusta ei koskaan maahantuoda Suomen raiteille. :D
17.01.2007 19:42 Che Sinkut kiittävät!
17.01.2007 19:55 joht. Nyman Risukasa ehti ensin :-) Mietin nimittäin just, että jos "kokeilua saatetaan laajentaa", niin mitä se tarkoittaisi käytännössä? "NAISTEN VAUNUT: 1.varatut naiset, 2.vapaat naiset, 3.eronneet/lesket/eronneet lesket. MIESTEN VAUNUT: 4.vapaat miehet, 5.varatut miehet, 6.sonnit". Vaunu nro 7 olisikin sitten ihan vaan perinteinen makuuvaunu.
17.01.2007 19:55 Pauli Kyllönen Siis miten niin toivottavasti ei...johan yöjunat on ollu jo pitkään että miehet omaan hyttiin ja naiset omaan hyttiin. Ehkä Epa sit kuitenki tarkoitti päiväjunia mut joo siihen minä kans yhdyn että toivottavasti ei päiväjuniin sukupuoli erittelyä vaunuihin.
17.01.2007 20:11 Dakkus Venäjällä varsin iso osa junista on yöjunia. Makuuvaunut taas ovat usein osastoimattomia, eli samanlaista jakoa kuin Suomessa ei voida tehdä. Ja päiväjunissakin käytetään usein ihan iloisesti sitä samaa osastotonta makuuvaunukalustoa, koska se on suunniteltu siten, että se käy myös päivävaunusta. Tällainen vaunu on nimeltään Platskartnij (tai lyhyemmin Platskarta) ja niihin lippu on paljolti halvempi kuin osastolliseen Kupeini (Kupe) -vaunuun. Näinpä platskartojen jakaminen miesten ja naisten vaunuihin palvelee täsmälleen samaa tarkoitusta kuin Suomen makuuvaunuhyttien varaaminen aina vain yhdelle sukupuolelle. Sitä en tietenkään mistään tiedä, että tämä kokeilu koskisi juuri kyseistä vaunutyyppiä, mutta aika loogiselta se tuntuu. Jotenkin ajatus siitä, että naiset ovat tähän asti joutuneet Platskartoissa nukkumaan epämääräisten miehenkörilöiden kanssa samassa osastossa, tuntuu vähän oudolta. Ja kun noin kerta on ollut, niin loogisesti päätellen voisi olettaa, että sama sekasysteemi pätisi myöskin kupe-vaunuihin.
17.01.2007 20:11 Epa Päiväjunia juuri tarkoitin. Tottakai yöjunissa kuuluu olla miehille ja naisille eri hytit. Jäin myös tuota miettimään, tarkoitettiinko Hesarin uutisessa yö- vai päivävaunuja.
17.01.2007 20:12 Dakkus Minulle on kehittynyt käsitys, että veturivetoisissa venäläisjunissa ei muita vaunuja olisikaan kuin kupeita ja platskartoja. Että meikäläistyyppiset päivävaunut olisi varattu ihan vain moottorijuniin.
17.01.2007 21:20 MattiL Moskovaan liikennöivässä Tolstoissa on ainakin näihin päiviin asti ollut käytäntö, että sukupuolia ei erotella. Olen viime vuosina useasti käyttänyt työasioissa tuota junaa ja aika usein on kahden hengen hyttiin ilmaantunut lady-seuraa. Suomalaisille, venäläisille ja lähimaiden kansalaisille asia ei ole kulttuurishokki. Olen kuitenkin pariin kertaan ollut näkemässä Moskovan päässä kaukomaiden naisihmisen kiivasta viittomakielistä keskustelua vaunuvahdin kanssa, kun hyttiseuraksi on ollut tarjolla sänkipartainen, vatsakas ja vodkantuoksuinen suomalainen uros ( kuvaus ei täsmää minuun ).
17.01.2007 21:43 miku Venäjän yöjunissa on aina ollut vain sekavaunuja, oli sitten kyse platskartnyje tai kupeinyje -vaunuista. Päivävaunukaukojunissa, joita toki kulkee myös Venäjällä, ei tietenkään ole muita kuin sekavaunuja. Viimeisin kokemus viime kesältä väliltä Moskova-Pietari. Sekavaunut ovat yleisiä muuallakin Euroopassa, olen esim. matkannut viiden naisen kanssa kuusipaikkaisessa lepovaunuosastossa.
17.01.2007 21:53 miku Vielä esimerkki kulttuurisokista. Matkustin viime kesänä suomalaisryhmässä yöjunassa välillä Pietari-Marinmaa. Meillä oli kupeinyj-paikat. Kävi niin että kolmelle suomalaisrouvalle olisi tullut neljänneksi (komea, siisti, kunnollisen ja kiltin -näköinen) marilaisnuorukainen neljänneksi. Rouvat nostivat elämän hirmuisen, ja poikaparka joutui menemään halvempaan platskartnyj-vaunuun, josta edes onneksi löytyi tilaa. Suomalainen matkanjohtaja maksoierotuksen ja hyvityksen ja yritti selitellä rouvien käytöstä!
18.01.2007 09:11 Jouni Ykkösluokkakin on sekaluokka, olen itse tullut Simferopolista Pietariin ykkösessä samassa hytissä tuntemattoman venäläisen naisen kanssa. Pari kertaa on käynyt niin, että ostamani paikka on ollut hyttiin, jonka joku on maksanut kokonaan itselleen. Tällöin henkilö on nostanut metelin ja minut on heitetty toiseen, usein tyhjään hyttiin. Olen siis saanut samantasoisen paikan kuin hermostunut henkilö, mutta neljänneshinnalla. ;) Varsinaisia päiväjunia on Venäjällä hyvin vähän, koska valtaosa matkoista on sen verran pitkiä, että ne kestävät ainakin yhden yön yli. Joissakin junissa on kyllä myös istumavaunuja tästä huolimatta. Yleensä ne ovat 62-paikkaisia kernipenkkivaunuja.