Toukokuu 2006

Havainto

04.05.2006 15:48

19.5.2006 ilmestyy DVD-myyntivideona kotimainen elokuva Pikajuna pohjoiseen. Sen on ohjannut Roland af Hällström vuonna 1947. Se on 100-prosenttinen junaelokuva samalla tavalla kuin elokuvat Lentävä Kalakukko ja Ratavartijan kaunis Inkeri.
Rautatieharrastajalle se tarjoaa studioon lavastettujen makuuvaunun ja ravintolavaunun sisätilojen lisäksi aitoa kuvaa mm. Helsingin ja Riihimäen asemilta. Se on myös Suomen ensimmäinen ja ehkä ainoakin ?katastrofielokuva?. Juonen käänteisiin nimittäin kuuluu, että pikajuna törmää ratapihalla väärin asetetun vaihteen takia tavarajunan perään. Törmäystä edesauttaa se, että veturinkuljettaja ja lämmittäjä selvittelevät vauhdissa välejään höyryveturin hytin ulkopuolella. Törmäys on toteutettu tietenkin pienoismallilla, sillä vuoden 1947 tekniikka ja sodasta selvinneen maan rahavarat eivät filminteossa muuhun riittäneet.
Elokuva palkittiin kolmella Jussilla. Ne myönnettiin ohjaaja Roland af Hällströmille, Viljo Helalle käsikirjoituksesta ja Aku Korhoselle parhaasta sivuosasta. Antoisaa elokuvailtaa!

Lähettäjä: Hannu Siitari

Kommentit

04.05.2006 19:31 JR Muistelen joskus kuulleeni onnettomuusjunasta tällaista: se on Kauko Kuosman tekemä H0-malli ja taisi olla Ukko-Pekka. Asiasta toiseen: Kuosma ja eräät muutkin tuon ajan rautatieharrastajat perustivat Suomen ensimmäisen rautatieharrastajien yhdistyksen eli Pienoisrautatiekerho ry:n v.1951.