Maaliskuu 2006

Havainto

23.03.2006 16:01

Mitäs jos nyt taas ryhdyttäisi käyttämään vähän lisää harkintaa esimerkiksi kirjallisista teoksista skannattujen/digiräpsyllä kuvattujen kuvien lisäämisen suhteen. Niissä todennäköisesti kuitenkin on myös tekijänoikeudet jollakin muulla kuin kuvan lisääjällä. Näitä on jostain syystä viime päivinä näyttänyt tulevan huomiokynnyksen ylittävä määrä.

Lähettäjä: Janne Määttä

Kommentit

23.03.2006 16:25 Matti Mäntyvaara Olen samaa mieltä Jannen kanssa. Kuitenkin on joitakin teoksia, joilla ei ole tekijänoikeutta. Osa niistä saattaa olla rautatiehistoriallisesti tai muuten yleistä mielenkiintoa herättäviä. Niiden julkaiseminen voi joissakin tapauksissa olla perusteltua jopa vaunut.orgissa. Tekijänoikeuslaki 9 §: Tekijänoikeutta ei ole: 1) lakeihin ja asetuksiin; 2) muihin Suomen säädöskokoelmasta annetun lain (188/2000) ja ministeriöiden ja valtion muiden viranomaisten määräyskokoelmista annetun lain (189/2000) mukaan julkaistaviin päätöksiin, määräyksiin ja muihin asiakirjoihin; 3) valtiosopimuksiin ja muihin vastaaviin kansainvälisiä velvoitteita sisältäviin asiakirjoihin; 4) viranomaisen tai muun julkisen toimielimen päätöksiin ja lausumiin; 5) viranomaisen tai muun julkisen toimielimen 1―4 kohdassa tarkoitetuista asiakirjoista tekemiin tai teettämiin käännöksiin. Mitä 1 momentissa säädetään, ei koske itsenäisiä teoksia, jotka sisältyvät momentissa tarkoitettuihin asiakirjoihin.
23.03.2006 16:28 joht. Nyman Kyllä mun mielestä ainakin on ihan jees, että porukka jaksaa skannailla/digiräpsiä vanhoja rtp-kaavioita ja varsinkin vanhoja aikatauluja. Mitä tekijänoikeuksiin tulee, ks. yllä.
23.03.2006 17:00 Sakari Kestinen Samaa mieltä Nymanin kanssa. Määttä on kuitenkin viime kädessä vastuussa tästä sivustosta, joten hänen mielipidettä noudatettakoon.
24.03.2006 00:43 joht. Nyman Sakari: en mä kyllä mielestäni niin sanonut, että Jannen puolia pidin...
24.03.2006 16:59 Arto Jos laitan tänne kuvan johon on tekijänoikeudet jollakulla muulla kuin minulla niin olenko ainoastaan minä oikeudellisessa vastuussa? Vastatkaa jos joku tietää koska joskus on hieman epäselvää mitä kuvia voi käyttää ja miten ja en ainakaan omalla toiminnallani halua aiheuttaa kenellekkään mitään ikäviä seurauksia. Kun k.oikeuksien tapa tulkita ko. lakia on vähintään kohtuuton ja mahdolliset korvaukset on aivan käsittämättömiä ja niiden perustelut oikeustajun vastaisia.
24.03.2006 17:52 Anssi Kyllä nuo minun laittamani kuvat saa poistaa, jos siltä tuntuu. Ja jos joku osaa kertoa, että mistä noita lupia kuvien julkaisemiseen voisi kysellä. Esim. tämä kyseinen Rautatieaapinen. Jokainen sivu tallessa, mutta missään ei mainita julkaisijaa tai julkaisitarkoitusta. Myöskään kuvaajia ei ole ilmoitettu. Takakannessa lukee: Helsinki 1957 - Kirjapaino Tapo Oy. Tarkoitus ei todellakaan ollut, eikä ole vastenkaan saattaa sivuston ylläpitäjää minkäänlaisiin vaikeuksiin. Nuo kuvat vaan mielestäni olivat rautatiehistoriallisesti mielenkiintoisia.