Syyskuu 2004

Havainto

29.09.2004 16:27

Oulu-Rovaniemi radan sähköistys valmistumassa

Oulun ja Rovaniemen välisen rataosuuden sähköistys on valmistumassa. Oulu-Rovaniemi-radan ratajohtoon kytketään jännite torstaina kello 16. Tämän jälkeen alkavat rataosuuden sähkörakenteiden viimeiset tarkastus- ja säätötyöt. Kaupallista liikennettä varten sähköistys on valmis joulukuun alussa.
Sähköistyksen yhteydessä radalla on tehty myös perusparannustöitä kuten radan oikaisuja, päällysrakenteen parantamista sekä siltojen uusimisia ja korjauksia. Sähköistyksen ja siihen liittyvien ratatöiden kustannukset Oulu-Rovaniemi-osuudella ovat 107 miljoonaa euroa.

Jatkosähköistyksen toinen vaihe on meneillään rataosilla Oulu-Kontiomäki-Vartius ja Kontiomäki-Iisalmi. Näillä osuuksilla sähkövetoisen liikenteen on määrä alkaa 1.12.2006.

Sähköradan ajojohdinta asennetaan parhaillaan Oulun ja Utajärven välillä. Ensi talvena työt etenevät edelleen kohti Kontiomäkeä. Myös itäsuunnalla sähköistyksen yhteydessä tehdään radan perusparannustöitä kuten kaarteiden loivennuksia, siltatöitä ja ratapihaparannuksia. Toisen vaiheen sähköistämisen ja perusparannuksen kustannukset ovat runsaat 80 miljoonaa euroa.Turvallisuutta parannetaanJunaliikenteen turvallisuutta pohjoisessa parannetaan myös turvalaiteinvestoinneilla. Uudet turvalaitejärjestelmät otetaan käyttöön vuoden loppuun mennessä Oulusta Kolariin ja Kemijärvelle. Tämän jälkeen rataosien liikenne ohjataan Oulusta uudesta ohjauskeskuksesta.

Lisäksi junien automaattisen kulunvalvonnan aluetta laajennetaan. Rataosilla Oulusta Tornioon ja Kemijärvelle kulunvalvonta otetaan käyttöön tämän vuoden loppuun mennessä. Kontiomäen ja Vartiuksen sekä Kontiomäen ja Iisalmen välillä kulunvalvonta otetaan käyttöön vuonna 2006. Väleillä Oulu-Kontiomäki ja Tornio-Kolari kulunvalvonta on jo valmistunut.

Kaleva 29.9.2004

Lähettäjä: Ilari Eskelinen

Kommentit