Huhtikuu 2004

Havainto

20.04.2004 16:06

- Kalajoen Hiekkasärkkien Rautatie (raideleveys 600 mm) on saanut purkutuomion. Noin kilometrin mittaisesta kapearaiteisesta turistiradasta pääosa on purettu tai saatettu liikennöintikelvottomaan kuntoon. Radalla ei ole ollut liikennettä muutamaan vuoteen.

Pikaisessa katselmuksessa 19.4.04 radasta oli purettu kokonaan n. 500 metriä Merisärkän aseman puoleisesta päästä, sekä n. 200 m Dyyni-ravintolan edestä. Radan jyrkimmässä nousussa Dyyni - Merisärkkä -välillä oli tuolloin vielä kiskotus n. 200 m matkalla, mutta kiskonaulaukset oli revitty. Linjan alapäässä oleva Leirintäalueen asema oli yhä kiskotettu ja normaalissa kunnossa n. 100 metrin matkalta.

Rataa on purettu polttoleikkaamalla kiskoliittimet keskeltä ja repimällä kiskot traktorilla. Pölkytys on myös hävitetty. Radan kiskotus on ollut profiilikorkeudeltaan 70 mm kenttäratakiskoa (n. 12 kg/m). Ainakin osassa kiskoista on huonosti luettavissa oleva valmistajaleima (HOSGAE 70 tai HOS&AE 70, onko kenelläkään parempaa tietoa?). Naulaus on tehty tavallisilla raidenauloilla.

Radan kalusto, höyryveturiksi naamioitu Bdm-dieselveturi sekä 3 neliakselista vaunua, ovat yhä paikallaan Leirintäalueen ratapihalla. Vaikkakin kalusto on pääasiassa hyvässä kunnossa, on se vandalisoitu niille sijoilleen. Laiturirakennelmat ovat lahonneet käyttökelvottomiksi. Jäljellä olevat vaihteet (3 kpl) on rikottu tai naulattu umpeen. Radan toinen kääntöpöytä on yhä paikallaan mutta käyttökelvoton. Radalla on ollut kolme tiettävästi VR:n konepajan valmistamaa K30 -vaihde-elementtiä.

Lähettäjä: Teemu Vehkaoja

Kommentit