Artikkelihaku

Resiina 2/2024

Kansi 2/2024

  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Porvoon radan alkuvuodet
  • Porvoo–Kerava rautatie 150 vuotta – Yksityisrautatien jälkeinen aika
  • Junakuvauksen monet mahdollisuudet

Rautatieuutiset 2003

Joulukuu

Marraskuu

Lokakuu

Syyskuu

Elokuu

Heinäkuu

Kesäkuu

Toukokuu

Huhtikuu

Maaliskuu

Helmikuu

Tammikuu


Junan ikkunoiden rikkoutuminen

31.12.2003 09:36

Junan ikkunat rikkonut jää ehkä kalustosta

Junanvaunun ikkunan maanantaina Jyväskylän ja Jämsän välillä särkenyt jäälohkare ei todennäköisesti irronnutkaan tunnelista, kuten ensin arveltiin, vaan VR:n omasta kalustosta. Lohkare hajotti kahta ikkunaa kahdesta junan loppupään vaunusta.

VR:n Jyväskylän rata-alueen päällikkö Pekka Suhonen sanoi tiistaina asiaa tutkitun paikan päällä hartaasti. Tunnelissa ei ollut havaittu jäätä. Todennäköisimpänä selityksenä vahinkoon pidetään jäälohkareen irtoamista junakalustosta.

- Lohkare on iskeytynyt tunnelin seinään ja sieltä paineella vaunun ikkunaan, arvioi Suhonen.

Tapaus sattui Korpilahdella Lahdenvuoren tunnelin eteläpäässä Pieksämäen-Turun junalle, joka lähti Jyväskylän asemalta klo 16.13. Ikkunarikon kärsineet vaunut ovat korjattavana Turussa, minne henkilöjunien huolto on keskitetty Helsingin ohella.

Suhosen mukaan junan ikkunat ovat kaksinkertaista turvalasia eivätkä mene herkästi rikki. Nytkään kummankaan vaunun ikkunat eivät menneet aivan läpirikki, vaan muuttuivat sirpalematoksi. Toisen vaunun lasista vain uloin kerros sirpaloitui. Lähde: Keskisuomalainen 31.12.2003

Lähde Keskisuomalainen 31.12.2003
Lähde WWW www.keskisuomalainen.net


VR saanut uudet lipunmyyntinäytöt melkein asennettua

29.12.2003 18:12

Lähes kaikki pääkaupunkiseudun vanhat lähiliikennejunat ovat jo saaneet uudet, sähköiset lipunmyyntinäytöt. Tuotantopalvelupäällikkö Antti Kylkilahti VR:ltä kertoo, että uudet kyltit on asennettu noin 95 prosenttiin alun perin punarunkoisista Sm1- ja Sm2-junista, joita on sata. Uusiin kaupunkijuniin uudet näytöt asennettiin jo tehtaalla.

Kyseessä on jo toinen yritys kertoa sähköisesti matkustajille, missä lipunmyyntinäytöt ovat lähijunissa. Ensimmäinen tehtiin viisi vuotta sitten, mutta vuonna 1999 hankittu järjestelmä jouduttiin ottamaan pois käytöstä, koska uusi lämpökalvotekniikka ei kestänyt. Kylkilahden mukaan systeemi kyllä toimi, mutta kalvo kului nopeasti, eikä sietänyt Suomen kesän ja talven säitä. Näytöissä piti lipunmyynti ja ei lipunmyyntiä -tekstien vaihtua kalvon lämpötilaa muuttamalla, mutta kalvo reagoi ulkopuoliseenkin lämpöön, ja väärät tekstit tulivat herkästi näkyviin jo pienessäkin auringonpaisteessa. Asiakkaat myös valittelivat, että tekstit eivät tahtoneet näkyä pilviselläkään säällä.

Kesällä 2000 järjestelmä otettiin pois käytöstä ja turvauduttiin tilapäisratkaisuun. Loppukesästä 2000 VR lupasi uusia kylttejä kuukauden kuluessa, mutta viivytyksestä tuli paljon pidempi. Tuotantopalvelupäällikön mukaan viivytys johtui siitä, että lämpökalvosysteemiä yritettiin korjata monta kertaa ennen kuin siitä luovuttiin.

Uusi järjestelmä perustuu lcd-näyttöön, joka valaistaan loisteputkin takaapäin. Ohjaus päästää valon läpi oikeista kohdista, ja näin saadaan tekstit näkyviin.

Uuden järjestelmän on toimittanut sama yritys, joka rakensi epäonnisen lämpökalvoratkaisun. Kylkilahti ei liikesalaisuuksiin vedoten halua kertoa järjestelmän hintaa, eikä sitä, onko VR saanut korvausta epäonnistuneesta lämpökalvoyrityksestä ja järjestelmän viivästymisestä.

Lähde HS 28.12


Sähkökatkot seisottavat junia

28.12.2003 13:55

Sähkökatkokset ovat vaikeuttaneet myös junaliikennettä Etelä-Suomessa. Pullonkaulaksi on muodostunut Kirkkonummi, jossa VR:n varavoima ei käynnistynyt yleisen sähköverkon katkoksen jälkeen.

Pahiten on tökkinyt kaukojunaliikenne Helsingin ja Turun välillä. Matkanteko tyssäsi ennen puolta päivää ja katkos jatkuu yhä.

Turusta kello yksitoista lähtenyt Intercity-juna jäi Siuntioon, josta matkustajat kuljetetaan bussilla Helsinkiin.

Helsingistä klo 12.03 lähtenyt Intercity puolestaan seisoo matkustajineen Espoossa. Juna on jo toista tuntia myöhässä aikataulusta.

Paikallisjunat sen sijaan ovat voineet ajaa hissukseen Kirkkonummelle, jossa ne ovat käyneet kääntymässä.

Sähkökatkoksen vuoksi Kirkkonummella ei pystytä kääntämään vaiheita eikä opastimiin saada vihreitä valoja.

Paikalle on lähetetty apuvoimia, jotka pystyvät säätämään vaihteet käsipelillä. Ilman sähköjä tulee silti hankaluuksia, sillä opastinvaloja ei voi manuaalisesti muutella.

Lähde STT


Juna tuo jälleen lastin lomalaisia idästä

24.12.2003 00:35

Jyväskylään saapuu 4. tammikuuta junallinen laskettelunhaluisia venäläisperheitä.

JYVÄSKYLÄ Anni Kupiainen

Venäläisturistit kansoittavat suomalaiset matkailukohteet, mm. Jyväskylän seudun laskettelurinteet, jälleen vuodenvaihteessa. Naapurimaan matkailijoiden tuloon 11 ylimääräisellä junalla valmistaudutaan tällä hetkellä koko Suomessa kuumeisesti, mutta heidän määräänsä ei vielä tarkalleen tiedetä.

Jyväskylään saapuu 4. tammikuuta yksi ylimääräinen juna, joka palaa kotimaahansa 10.1. Viime vuonna sillä tuli noin 500 matkustajaa, jotka jatkoivat pääosin keskisuomalaisiin laskettelukeskuksiin. Tänäkin vuonna suosituimpia kohteita ovat laskettelukeskukset.

Viime vuodenvaihteessa Venäjältä saapui ylimääräisillä junilla kaikkiaan noin 5 000 turistia, tänä vuonna heitä arvioidaan tulevan hieman edellisvuotta vähemmän. Suurin osa venäläisistä matkustaa Suomeen juuri junilla.

- Tämän hetkinen tieto on, että Suomeen on tulossa vuodenvaihteessa yksitoista ylimääräistä junaa normaalien vuorojen lisäksi. Henkilömäärästä ei ole tietoa, sillä junaliput myydään pääosin Venäjällä, kertoo myyntipäällikkö Ritva Johansson VR:n idän liikenteen osastolta.

Ylimääräiset junat lähtevät Moskovasta ja jatkavat Suomessa Jyväskylän lisäksi Helsinkiin, Kajaaniin, Kuopioon, Tampereelle ja Rovaniemelle. Junat kulkevat ajalla 26. 12.2003-11.1.2004.

- Juna on suosituin matkustusväline, sillä rajamuodollisuudet hoituvat liikkuvassa junassa helposti. Ylimääräiset junat kulkevat suoraan kohteeseen, eikä vaihtoja tarvita, perustelee Johansson.

 

Lähde Keskisuomalainen 22.12.2003
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net


Lähiliikennettä supistettu koko tiistain

23.12.2003 10:51

Pääkaupunkiseudun lähijunat kulkevat harvennetun aikataulun mukaan vielä tiistaina aatonaattona 23.12. lumiongelmien takia. Pääradalla peruutetaan kaikki P- ja I -junat. Pääradalla liikennöi N-juna kolme kertaa tunnissa K-junan aikataululla. Junat lähtevät Helsingistä 14, 34 ja 54 minuuttia yli tasatunnin. Lähtöajat Keravalta ovat -13, -33 ja -53. Riihimäelle liikennöidään normaalisti R- ja H- junilla.

M-junat Vantaankoskelle kulkevat kolme kertaa tunnissa. Junat lähtevät Helsingistä -07, -27 ja -47 sekä Vantaankoskelta -15, -35 ja -55. Leppävaaraan A-junat kulkevat kolme kertaa tunnissa. Lähtö Helsingistä on -12, -32 ja -52 sekä Leppävaarasta -15, -35 ja -55.

Kirkkonummelle kulkee yksi U- ja yksi S-juna tunnissa. Junat lähtevät Helsingistä ja Kirkkonummelta normaalin aikataulun mukaan. Espoon E-junat ja Karjaan lähijunat peruutetaan.

Lähde VR tiedote 23.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n26


Lähiliikenteessä poikkeusaikataulut vielä tiistaiaamuna

23.12.2003 09:19

Pääkaupunkiseudun lähijunat kulkevat harvennetuilla aikatauluilla vielä tiistaiaamuna lumiongelmien takia. Jos säätila paranee, junavuoroja voi olla suunniteltua enemmän.

Pääradalla peruutetaan kaikki P-, I-, N-, K- ja H-junat. Myös R-junat peruutetaan lukuun ottamatta neljää aamujunaa, jotka lähtevät Riihimäeltä klo 6.04, 6.32, 6.54 ja 7.54. Pääradalla liikennöi kaksi T-junaa tunnissa. Ne lähtevät Helsingistä 2 minuuttia ja 32 minuuttia yli tasatunnin. Lähdöt Riihimäeltä ovat -24 ja -54.

M-junat Vantaankoskelle kulkevat kerran tunnissa. Junat lähtevät Helsingistä -23 ja Vantaankoskelta -55. Leppävaaraan A-junat kulkevat kerran tunnissa. Lähtö Helsingistä on -19 ja Leppävaarasta -55. Kirkkonummelle ajetaan yksi U-juna tunnissa. Se lähtee Helsingistä ja Kirkkonummelta -38. Karjaan lähijunat peruutetaan.

Myös kaukoliikenteessä muutoksia

Pitkään jatkunut lumipyry vaikuttaa vielä tiistaiaamun junaliikenteeseen. Myöhästymisistä johtuva kalustopula aiheuttaa muutoksia aamun kaukojuniin. Kello 8.00 Turusta Helsinkiin lähtevä IC2-juna 128 perutaan. Pikajuna 44 Vaasasta (lähtöaika klo 6.38) korvataan bussilla Seinäjoelle, josta matkustajat voivat jatkaa eteenpäin pikajunalla 48. Aamun junissa voi olla poikkeavaa kalustoa, ja junista voi puuttua palveluita.

Lähde VR tiedote 22.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n34


Lumipyry haittaa pahasti junaliikennettä

22.12.2003 17:03

Voimakas lumipyry vaikeuttaa illan junaliikennettä. Junat myöhästyvät aikataulustaan arviolta puolesta tunnista tuntiin. Seuraavat kaukojunat Helsingistä on peruutettu:

P 171 Tampereelle, lähtö klo 16.20, P 23 Kouvolaan, lähtö klo 16.56, S 141 Turkuun, lähtö klo 17.09, IC2 175 Tampereelle, lähtö klo 18.04 ja P 25 Kouvolaan, lähtö klo 20.34.

Lisäksi peruutetaan Tampereelta Helsinkiin klo 21.56 lähtevä IC2-juna 182.

Lumi on pakkautunut vaihteisiin erityisesti Helsingin ja Pasilan välisellä rataosuudella, eivätkä vaihteet pääse kääntymään normaalisti. Kaukojunat ovat myöhästelleet päivän aikana keskimäärin yli tunnin. Tähän mennessä on peruutettu noin kymmenen junavuoroa.

Lähiliikennettä supistettu rajusti iltapäivällä

Pääkaupunkiseudun lähijunien määrää supistetaan erittäin paljon iltapäivän ruuhkaliikenteessä klo 15 alkaen lumipyryn takia.

Pääradalla peruutetaan kaikki P-, I-, N-, K-, H- ja R-junat. T-junat liikennöivät kaksi kertaa tunnissa. T-junat lähtevät Helsingistä 2 minuuttia ja 32 minuuttia yli tasatunnin. Lähdöt Riihimäeltä ovat -24 ja -54.

M-junat Vantaankoskelle kulkevat kerran tunnissa. Junat lähtevät Helsingistä -23 ja Vantaankoskelta -55. Leppävaaraan A-junat kulkevat kerran tunnissa. Lähtö Helsingistä on -19 ja Leppävaarasta -55. Kirkkonummelle ajetaan yksi U-juna tunnissa. Se lähtee Helsingistä ja Kirkkonummelta -38. Karjaan lähijunat peruutetaan.

Lähde VR tiedote 22.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n32


VR-Rata osti maanrakennusalan yhtiön

22.12.2003 16:59

Oy VR-Rata Ab on hankkinut omistukseensa maarakennusalalla toimivan Vuorenpeikot Oy:n osakekannan. Sopimus yrityskaupasta allekirjoitettiin 16.12.2003. Vuorenpeikot on Riihimäellä sijaitseva perheyhtiö. Vuonna 1993 perustetun yhtiön liikevaihto on noin 8 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä noin 20. Vuorenpeikkojen henkilökunta jatkaa yhtiön palveluksessa vanhoina työntekijöinä. Vuorenpeikot on erikoistunut maarakennustöihin tie- ja ratahankkeissa. Sen toiminta perustuu projektinjohtourakointiin ja laajaan alihankintaverkostoon.

VR-Radan tavoitteena on vahvistaa osaamista ratahankkeiden maarakentamisessa ja siltatöissä. Edellinen yritysjärjestely tehtiin vuonna 2001, jolloin yhtiö hankki osake-enemmistön sillanrakennusalalla toimivasta Megasiirto Oy:stä.

Lähde VR tiedote 16.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n25


Lumipyry vaikeuttaa junaliikennettä

22.12.2003 13:12

Tampereen ratapihan lumiongelmat ovat helpottaneet, mutta Turussa ja Helsingissä lumiongelmat jatkuvat edelleen. Turun ja Helsingin suunnista Tampereelle saapuvat kaukojunat kulkevat tämän vuoksi myöhässä aikataulustaan. Niiden myöhästymiset ovat keskimäärin noin tunnin. Myöhässä kulkevat junat vaikuttavat myös jatkoyhteyksiin Tampereella. Pohjanmaalta, Porista ja Jyväskylästä Tampereelle saapuvat junat kulkevat tällä hetkellä lähes aikataulunsa mukaisesti.

Helsingistä Tampereelle klo 11.04 lähtevä IC-juna 163 on peruttu. Samoin on peruttu Tampereelta Helsinkiin klo 13.07 lähtevä IC-juna 172.

Helsingin Ilmalan ratapihalla on edelleen lumivaikeuksia, mikä myöhästyttää Helsingistä lähtevien ja sinne saapuvien junien aikatauluja. Iltapäivän aikana pyritään kaikki kaukoliikenteen junat kuitenkin ajamaan. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä on harvennetut aikataulut.

Lähde VR tiedote 22.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n29


Lähiliikenteessä poikkeusaikataulu lumipyryn takia

22.12.2003 13:11

Pääkaupunkiseudun lähijunat kulkevat lumipyryn takia harvennetulla aikataululla maanantaina 22.12. kello 12.00 lähtien. Pääradalla peruutetaan kaikki Hiekkaharjun P-junat ja Tikkurilan I-junat. Keravan K-junat korvataan kaikilla asemilla pysähtyvillä N-junilla. N-junat noudattavat K-junien aikatauluja. H- ja R-junat kulkevat normaalisti.

M-junat Vantaankoskelle kulkevat kaksi kertaa tunnissa. Junat lähtevät Helsingistä 23 ja 53 minuuttia yli tasatunnin. Lähdöt Vantaankoskelta ovat -25 ja -55. Leppävaaraan A-junat kulkevat kaksi kertaa tunnissa. Lähdöt Helsingistä ovat -19 ja -49 sekä Leppävaarasta -11 ja -41. Espoon E-junat peruutetaan. Kirkkonummen U- ja S-junat kulkevat normaalisti. Karjaan Y-junat peruutetaan.

Lähde VR tiedote 22.12
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n28


Siltatyömaan sortuma hidasti paikallisjunia

20.12.2003 14:03

Helsinki. Siltatyömaan sortuma pääradalla Vantaan Tikkurilan ja Keravan välillä hidasti paikallisliikennettä enimmillään kymmenen minuuttia lauantaina. K-junien liikennöinti loppui lauantailta kokonaan.

VR:n liikenteenohjauksesta kerrottiin, että läntinen osa raiteista jouduttiin korjaustöiden ajaksi sulkemaan. K-junien korvikkeeksi R- ja H-junat pysähtyvät Tikkurilan ja Keravan asemilla K-junien tapaan.

Ensimmäiset merkit rakennustyömaan sortumasta havaittiin jo myöhään perjantai-iltana. Sateen ja lämpöasteiden aiheuttama sortuma paheni yön aikana, ja aamulla junat läntistä keskiraidetta pitkin ajoivat sadan metrin matkan vain viisi kilometriä tunnissa. Myöhemmin aamupäivällä raide suljettiin siltatyömaan korjaustöiden ajaksi.

Poikkeuksellisten sääolojen aiheuttama sortuma sijaitsee Korson ja Savion välisellä raideosuudella. Osa paikallisjunaliikenteestä kulki ohi siltatyömaan normaalijärjestelyin, osa jouduttiin ajamaan muita raiteita. Osa liikenteestä kulki ajallaan, osa myöhästyi viidestä kymmeneen minuuttia.

Lähde STT-HS
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1071381507790


Sähkökatko sulki laitureita Helsingissä

18.12.2003 17:16

Sähkökatko juoksutti perjantaina matkustajia Helsingin asemalla. Neljä raidetta oli ilman virtaa tunteja, ja asiakkaat joutuivat hakemaan lähiliikenteen juni ruuhka-aikaan poikkeavilta laitureilta. Syynä kello kahdelta alkaneeseen sähkökatkoon oli ajojotimen kannatinköyden katkeaminen. Vian vuoksi raiteet 12-16 jäivät ilman virtaa.

Suurimmat ongelmat koskivat Espoon ja Kirkkonummen junia. Liikenne pääradalla ja lähiliikenne Vantaankosken radalla oli kokonaan poikki noin 20 minuuttia. Rantaradan kaukojunat pääsivät liikkeelle klo 14.45 ja Rantaradan lähijunat noin klo 15.

Lähde HS 13.12


Ravintolapalo katkaisi junaliikenteen Espoossa

18.12.2003 17:11

Kiinalaisen ravintolan tulipalo keskeytti junaliikenteen 6.12 aamuyöllä. Palo vaurioitti pahoin ylikulkutunnelia Espoon virastotalon ja kauppakeskuksen välillä. Paloin vuoksi illan viimeinen ja aamun ensimmäinen paikallisjuna Kirkkonummelle piti peruuttaa. Aamulla klo 5.46 Helsingistä lähtenyt laivapikajuna myöhästyi noin puoli tuntia.

Palo umpinaisessa tunnelissa oli vaikea sammutettava etenkin, kun palon alapuolella oli rautatie. Sammutuksen ja alkuraivauksen ajaksi junaliikenne piti keskeyttää kokonaan. Myös aseman sähköt katkesivat osittain. Vielä aamulla asemalla oli vain yksi laituri käytössä, koska tunnelissa olleet aseman turvalaitteet piti tarkistaa. Junaliikenne palasi normaaliksi noin kello yhdeksän, jolloin kolme laituria saatiin käyttöön.

Lähde HS 7.12


Espoo pitää kiinni kaupunkiradan aikataulusta

18.12.2003 10:25

Espoon kaupunki pitää tiukasti kiinni Leppävaarasta Espoon keskukseen rakennettavan kaupunkiradan aikataulusta. Kaupunginhallitus vaatii Ratahallintokeskukselle antamassaan lausunnossa, että radan rakentaminen tulee aloittaa vuonna 2007, niin kuin kuntien, YTV:n ja liikenneministeriön kanssa on sovittu. Espoo muistuttaa RHK:ta siitä, että uusimpien ennusteiden mukaan Espoon asukas- ja työpaikkamäärä kasvavat nopeammin kuin kaupunkiradan hankearvioinnissa on esitetty. Siksi kaupunkirata on Espoolle tärkeä.

Kaupunkirata ei yleissuunnitelmassa jatku Kauklahteen asti, mutta alueen maankäyttö vaikuttaa radan kannattavuuteen. Siksi myös Kauklahden aseman palvelutasoon on Espoon mielestä pantava rahaa. Kauklahden aseman kylkeen tulee kaupunginhallituksen mielestä rakentaa bussiterminaali, josta on yhteys kaupunkiradan juniin. Kaupunkiradan rakentaminen maksaa lähes sata miljoonaa euroa.

Lähde Länsiväylä 30.11


VR:n junaliput kallistuvat, puhelinpalvelussa muutoksia

15.12.2003 16:00

Junaliput kallistuvat taas

Junalippujen hinnat nousevat jälleen. Erityisesti Pendolinolla matkustaminen kallistuu, kun VR korottaa hintojaan vuodenvaihteessa. Pendolinolla matkustaminen kallistuu viitisen prosenttia, muissa kaukoliikenteen junissa matkustaminen on ensi vuonna keskimäärin kaksi prosenttia kalliimpaa. Pitkillä, yli viidensadan kilometrin matkoilla lippujen hinnat pysyvät ennallaan.

Pääkaupunkiseudulla korotus on keskimäärin kaksi prosenttia, ja kuukausiliput kallistuvat noin prosentin. Kesäisin voimassa ollut perhetarjous muuttuu ympärivuotiseksi, joten vuodenvaihteen jälkeen yhtä aikuista kohti yksi alle 17-vuotias voi matkustaa veloituksetta. VR korotti junalippujen hintoja viimeksi vajaa vuosi sitten.

VR:n valtakunnallinen puhelinpalvelu muuttuu maksulliseksi 11. tammikuuta. Puhelu maksaa asiakkaalle paikallisverkkomaksun lisäksi yhden euron. Myös puhelinpalvelun numero muuttuu. Suomenkielisen puhelinpalvelun uusi numero on 0600 41 900, ruotsiksi palvelun saa numerosta 0600 41 901. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen liittyvissä asioissa numero on 0600 41 903 ja ruotsiksi 0600 41 904.

Lähde HS Verkkoliite 15.12.
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/teksti/tuoreet/artikkeli/1071381456615


Auto junan alle Laihialla, Mies junan alle Kauhavalla

15.12.2003 15:50

Henkilöauto junan alle Laihialla

Laihian Ratikylässä, lähellä rautatieasemaa jäi auto junan alle kello 11.14 sunnuntaina. Autoilija ei ilmeisesti huomannut heti tasoristeyksen puomien laskeutumista eikä saanut jarrutettua riittävän ajoissa. Tie oli erittäin liukas, joten auton keula liukui äkkijarrutuksesta huolimatta puomin alitse raiteille. Seinäjoen suunnasta tullut juna törmäsi auton etuosaan. Autossa yksin ollut kuljettaja loukkaantui vakavasti, mutta poliisin mukaan hänellä ei ole hengenvaaraa. Miehen hengen pelasti todennäköisesti se, ettei auto kulkeutunut kokonaan raiteille. Junan vauhti oli myös hidas, koska sen oli tarkoitus pysähtyä asemalla.

Mies jäi junan alle Kauhavalla

Kauhavan asemalla jäi mies junan alle kello 20.17 aikoihin sunnuntai-iltana. Juna 58 oli matkalla pohjoisesta kohti etelää ja sen oli tarkoitus ohittaa asema pysähtymättä. Junankuljettaja huomasi miehen seisovan asemalaiturilla junan lähestyessä asemaa. Kun juna oli muutaman sadan metrin päässä, käveli mies kiskoille junan eteen. Vuonna 1946 syntynyt seinäjokelainen mies kuoli välittömästi.

Lähde Pohjalainen 15.12.2003


Pendolinot ajavat Lahteen jo 2005

10.12.2003 12:52

Pendolinot aloittavat liikennöinnin Lahden kautta Kuopioon ja Joensuuhun vuonna 2005. Aluksi Pendolinoja asetetaan kokeeksi liikennöimään Intercity-junien tilalle eikä aikatauluissa tapahdu muutoksia. Täyteen vauhtiin Pendolinot pääsevät vasta oikoradalla 2006.

- Oikorata on ensimmäinen osuus, jolla Pendolinot voivat kulkea huippunopeutta, sanoo liikennepäällikkö Ari Vanhanen VR Henkilöliikenteestä. - On todella tarpeen, että saamme tällaisen radan käyttöön.

Pendolinon suurin nopeus on 220 kilometriä tunnissa. Tällä hetkellä niillä pystytään ajamaan 200:aa Tampereelle ja Turkuun. Pendolinoja on nyt yhdeksän ja niitä tulee saman verran lisää kahden lähivuoden aikana. Vuonna 2005 junia on niin paljon, että niitä voidaan asettaa kokeeksi Kuopion ja Joensuun reiteille. - Lahden kohdalta niitä menee silloin useita, Vanhanen huomauttaa. Kun Pendolinoja kokeillaan Intercity-junien tilalla ja niiden aikatauluilla, ne voidaan tarvittaessa korvata vanhoilla junilla. Lahden ja Helsingin väli oikorataa myöten taittuu Pendolinolla nopeimmillaan 45 minuutissa.

Lähde Etelä-Suomen Sanomat
Lähde WWW http://www.ess.fi


Länsi-Suomen lääninhallitus vastustaa Haapamäen junaliikenteen supistuksia

28.11.2003 16:17

Länsi-Suomen lääninhallitus ei näe edellytyksiä Haapamäen kolmion henkilöjunaliikenteen karsimiselle, vaan esittää alueen raideliikenteen kehittämistä kiskobussikalustolla. Rahapulaan vedoten liikenne- ja viestintäministeriö on vuoden alusta supistamassa ostolistaansa VR-Osakeyhtiöltä, ja yhtenä vaihtoehtona on pudottaa siltä osuus Haapamäki-Tampere, mikä tietäisi henkilöjunaliikenteen loppumista tuolla rataosuudella.

Lääninhallitus painottaa, että liikennemäärät Haapamäellä ovat selvästi suuremmat kuin missään muussa lakkautuslistalla olevassa kohteessa. Vaikka Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki-välin junavuorot säilyisivätkin - niin kuin nyt näyttää - aiheuttaisi Haapamäki-Orivesi-Tampere-radan junavuorojen ostojen ja liikenteen mahdollinen lakkauttaminen ongelmia. Korvaava bussiliikenne jouduttaisiin lääninhallituksen mukaan ulottamaan koko Haapamäki-Tampere-välille, koska Haapamäellä vaihtoyhteydet Jyväskylä-Seinäjoki-radan juniin määräisivät korvaavan liityntäliikenteen aikataulut, joita ei saa sovitetuksi Oriveden junien aikatauluihin.

Edelleen lääninhallitus toteaa, että jos junaliikenne yritettäisiin korvata vain Haapamäen ja Oriveden välillä, edellyttäisi tämä niin suuria muutoksia junavuorojen aikatauluihin, että se sekoittaisi koko Etelä-Suomen junaliikenteen.

 

Lähde Keskisuomalainen 28.11
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net/


Pääkaupunkiseudun junakalustoyhtiö perustettiin

28.11.2003 15:17

Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen ja VR perustivat tiistaina junakalustoyhtiön. Junakalusto Oy rahoittaa hankkii ja hallinoi YTV-alueen lähijunaliikenteeseen hankittavia uusia junia. Sen toiminta alkaa vuoden 2004 alkukuukausina. Kalustoyhtiön omistus jakaantuu siten, että Helsinki omistaa 34 %, Vantaa 17 %, Espoo 12 %, Kauniainen 2 % ja VR 35 %. Yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Helsingin rahoitusjohtaja Tapio Korhonen.

Lähijunaliikenteeseen tarvitaan seuraavan 20 vuoden aikana noin sata uutta junayksikköä. Lähiliikenteen hoitamista koskevat sopimukset uudistetaan siten, että operoinnista, kalustosta, huollosta ja avustavista palveluista tehdään erilliset sopimukset.

Lähde HS 26.11


Salla-Kantalahti -rata olisi kannattava

26.11.2003 20:59

Salla-Kantalahti -ratayhteyden tarve ja kannattavuus on selvitetty Pohjoiskalotin teollisuuden näkökulmasta. Radan rakentaminen todetaan yhteiskuntataloudellisesti kannattavaksi. Poikittaisradalla kuljetettaisiin pääosin hiiltä, puuta ja rautaromua Venäjältä Suomeen ja Ruotsiin.

Todennäköisiksi radan kuljetusmääräksi saatiin 1,9 miljoonaa tonnia vuodessa. Radalla nähdään olevan huomattavia positiivisia vaikutuksia mm. työllisyyteen, Barentsin alueen yritysten toimintaedellytyksiin ja luonnonvarojen hyödyntämiseen. Selvitysprojektin ohjausryhmän puheenjohtaja Timo Rautajoki tyrmäsi selvityksen julkistamistilaisuudessa Kemijärvellä tiistaina Ratahallintokeskuksen investointijohtaja Kari Ruohosen näkemyksen, jonka mukaan Kemijärvi-Salla rataosuus joudutaan purkamaan kannattamattomana.

- Selvitys esittää vahvoja perusteita ja faktaa sen puolesta, että olevaa ratayhteyttä Kemijärveltä Kelloselkään ei pidä lakkauttaa, eikä kiskoja poistaa romuraudaksi, vaan ratayhteys tulee säilyttää. Ensimmäinen tehtävä on saada poliittiset päättäjät Suomessa vakuuttuneiksi, että ratayhteys on tärkeä ja sillä on tulevaisuus. Seuraavaksi tarvitaan muita jatkotoimia, totesi Rautajoki.

Tavoitteena on saada poikittainen ratayhteys Kemin ja Kantalahden välille. Siitä puuttuu tällä hetkellä kiskot Suomen puolella 7,5 kilometriä matkalta Kelloselästä rajalle sekä Venäjällä rajan ja Alakurtin väliltä. Ratayhteyden saaminen käyttöön rakentamiseen maksaisi noin 81 miljoonaa euroa kaikkineen; minimivaatimustasoisena se saataisiin auki tehdyn selvityksen mukaan noin 30 miljoonalla eurolla.

Selvityksessä tarkasteltu rataosuus on Salla-Kantalahti -rata, joka on kaikkiaan noin 171 kilometrin pituinen rataosuus. Se yhdistäisi Pohjois-suomen rataverkon Venäjän Pietari-Murmansk -rataan. Nyt Alakurtti-Kantalahti -rataosuus on tavaraliikenteen käytössä, mutta liikennemäärien lisääntyessä se tarvitsee perusparantamista. Liikennemäärien lisäys edellyttää myös perusparannusta välillä Kemijärvi-Kelloselkä. Rataselvityksen on teettänyt Sallan rajayhteystyökeskus. Selvitys on tehty JP (Jaakko Pöyry)- Transplan Oy:ssä.

Uusi suunta kuljetuksiin

Selvityksessä todetaan hankkeen keskeisimmäksi hyödyksi se, että ratayhteys täydentää Barentsin alueen kuljetusreittejä itä-länsi -suunnassa. Rata lyhentäisi kuljetusmatkoja erityisesti Murmanskin alueen ja Perämeren kaaren yritysten välillä. Venäläisten näkemyksen mukaan se myös edesauttaisi yritysten alueellista verkostoitumista. Myönteisenä nähdään myös se, että hanke edesauttaisi uusien raaka-aine-esiintymien käyttöönottoa ja tekisi jo olevien esiintymien hyödyntämisen kannattavammaksi.

Salla-Kantalahti -radan kuljetusmääräksi saatiin 1,9 miljoonaa tonnia vuodessa, ja tuota määrää on käytetty arvona kannattavuuslaskelmissa. Radan muut vaikutukset on arvioitu myös ja todettu niin merkittäviksi, että kokonaisuudessaan ratahankkeen toteuttaminen on kannattava.

Rautateitse kuljetettaisiin hiiltä Venäjän Vorkutasta SSAB:n Luulajan tehtaalle sekä LKAB:n Malmbergin tehtaalle. Metsäkuljetukset olisivat enimmäkseen raakapuukuljetuksia Kemijärven, Kemin, Sundsvallin ja Piteån tehtaille sekä rautaromukuljetuksia lähinnä Tornion ja Raahen terästehtaille sekä vähäisessä määrin myös Luulajaan. Muiden kuljetusten todennäköisyys on arvioitu vähäisemmäksi, mutta mahdollisia tavaralajeja olisivat myös alumiini, apatiitti/fosfaatti, nikkeli, öljy, murske/sora sekä elintarvikkeet.

Keskeisimmät hankkeen riskit liittyvät kuljettavan tavaran raaka-aineeseen ja kuljetusmääriin. Toinen hankkeen toteuttamiseen liittyvä riski on rahoituksen saatavuus. Se vaatii valtiollista rahoitusta. Avainasemassa on Venäjän rahoituksen saaminen puuttuvalle rataosuudelle.

Lähde Lapin Kansa 19.11


Traktorinkuljettaja jäi junan alle

26.11.2003 07:38

26.11.2003, klo 07.08

Tervolassa tapahtui keskiviikon vastaisena yönä kuolemaan johtanut onnettomuus, kun traktorinkuljettaja jäi junan alle.

Lapin hätäkeskuksesta kerrotaan, että onnettomuus tapahtui Louen kylän kohdalla noin puoli yhdentoista aikaan illalla.

Traktorinkuljettaja jäi etelästä pohjoiseen matkalla olleen pikajunan alle.

Onnettomuuden raivaus kesti pitkään

Junan matkustajat kuljetettiin Louelta Rovaniemelle linja-autoilla.

Onnettomuuspaikan raivaus kesti puoli viiteen aamuyöllä.

Kemin junatoimistosta kerrotaan, että raivaus myöhästytti yön junaliikennettä, mutta aamulla junien pitäisi kulkea normaalisti.

Lähde YLE internet
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=236004


Lappeenrannan vanha asema saatetaan sittenkin säilyttää

25.11.2003 21:29

Lappeenrannan vanha rautatieasema saatetaan sittenkin suojella. Lue lisää Etelä-Saimaan sivuilta:

Lähde Etelä-Saimaa
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/arkisto/vanhat/2003/11/25/alueuutiset/juttu1/sivu.html


Tilasiko VR kiskobussit turhaan?

23.11.2003 22:42

VR sekä viestintä- ja liikenneministeriö ovat ajautuneet ongelmiin kiskobussien kanssa. Kiskobussit olisi tarkoitus ottaa käyttöön vähäliikenteisillä rataosuuksilla 2005. Erikoiseksi tapauksen tekee se, että viestintä- ja Liikenneministeriössä kaavaillaan lakkautuksia samaisille rataosuuksille. Pienikokoiset kiskobussit ovat aiheuttaneet VR:lle harmia alusta alkaen. Vuonna 1997 Espanjasta tilatut kiskobussit olivat liian meluisia ja ne palautettiin. Nyt uusi 16 bussin erä on tulossa Tsekeistä. Jokainen kiskobussi maksaa 1,6 miljoonaa euroa.

Kuutta vähäliikenteistä rataosuutta on suunniteltu kiskobussien reiteiksi. Samalla viestintä- ja liikenneministeriö miettii, mitkä näistä osittain samoista reiteistä voitaisiin lopettaa. Ministeriössä myönnetään, että päällekkäisyyttä on ja asiassa on tehty virhearvionti. Liikenneneuvos Petri Jalasto liikenne- ja viestintäministeriöstä arvioi kuitenkin, että kiskobusseille löydetään tulevaisuudessa käyttöä, vaikka rataosuuksia lakkautettaisiin.

Lähde MTV3 Uutiset 23.11
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/11/195980


VR viilaa uusiksi asemaverkostoaan

21.11.2003 23:06

MUUTOKSIA KOKO YHTIÖSSÄ: Yt-neuvotteluja on käyty koko syksy, seuraavana yt-kierros maakunnissa.

VR-osakeyhtiö uudistaa organisaatiota. Yhtiötasolla on käyty yt-neuvotteluja elokuun loppupuolelta lähtien niin henkilö- kuin tavaraliikenneasemienkin uudelleen järjestelyistä. Organisaatiouudistus on jo niin pitkällä, että se astuu voimaan heti ensi vuoden alussa.

VR-osakeyhtiön toimitusjohtajan Tapio Simoksen mukaan uudistukseen ei liity mitään dramatiikkaa.

Hän ei vielä tässä vaiheessa pysty sanomaan, millainen uudesta perusorganisaatiosta tulee ja miten nykyinen palveluasemaverkosto muuttuu.

Väli-Suomen Median saamien tietojen mukaan neuvotteluissa on ollut lähtökohtana se, että palveluasemia olisi jatkossa vähemmän kuin nyt.

- Kysymys on yhtiön sisäisestä asiasta, joka täytyy saada ensin kuntoon täällä talon sisällä. Nyt käydään keskusteluja ja arvioidaan, mikä on parhain lähtökohta muun muassa asemaverkoston suhteen, hän suostuu sanomaan.

Hänen mukaansa perusorganisaatiomalli tulee kohta puoliin lopullisesti täsmennettäväksi.

- Ja on osin siinä mielessä jo täsmentynytkin, että 1.1.2004 jatkamme toimintaamme uudella organisaatiolla, hän sanoo.

Asemaverkko harvenee?

Tällä hetkellä VR-palveluorganisaatio on jaettu viiteen alueorganisaatioon, Etelä-, Länsi-, Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Savo-Kainuun reitteihin eli alueisiin. Sellaisia henkilöliikenneasemia, joilla on muun muassa lippupalvelua, on vielä viitisenkymmentä kappaletta. Tavaraliikenneasemia verkostossa on parisenkymmentä.

Simos ei suostu sanomaan, miten asemaverkoston organisaatiouudistuksessa käy.

- Siitä ei voi vielä sanoa mitään, koska näitä keskusteluja ei ole vielä käyty. Mutta kyllä asemaverkostokin on niitä asioita, joita nyt arvioidaan eli kun mietitään, millainen meidän palveluverkostomme jatkossa on.

Simos lupaa, että ensi vuoden alkupuolella tulevasta verkostostakin tiedetään jo enemmän.

Ensi viikolla alueneuvotteluihin

VR-osakeyhtiön yt-kierros on siis edennyt niin pitkälle, että peruskuvio alkaa olla selvillä. Tapio Simoksen mukaan neuvotteluja tullaan jatkossa - tiettävästi jo ensi viikolla - käymään alueellisina yt-neuvotteluina.

- Koska ympäri Suomeahan on meidän henkilöstömme, siis se henkilöstö, joka tähän organisaatiomuutokseen liittyy, hän sanoo.

Uudistuksen henkilöstövaikutuksista ei Simoksen mukaan ole vielä keskusteltu.

- Jos niitä tulee, niin niistä neuvotellaan myöhemmin eli sitten kun nähdään, millaiseksi uudistus lopulta muotoutuu, hän sanoo.

Simos muistuttaa, että yt-menettely on käyty puhtaasti yt-lain hengessä.

- Olemme lähteneet siitä, että niin koko organisaatio kuin myös ammattijärjestöt tietävät, missä nyt mennään, hän tähdentää.

Lähde Keskisuomalainen 20.11
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net/


Haapamäen kolmion rataliikenne vaarassa

21.11.2003 23:05

MIKSI NYT: Junaliikenne asetetaan kyseenalaiseksi, juuri kun kiskobussien aika on alkamassa.

Keuruun kaupunki ei sulata kaavailuja matkustajaliikenteen vähentämiseksi ns. Haapamäen kolmiossa. Rahapulaan vedoten liikenne- ja viestintäministeriö on vuoden alusta supistamassa ostoslistaansa VR-Osakeyhtiöltä, ja yhtenä vaihtoehtona on lakkauttaa junaliikenne Haapamäki-Tampere-väliltä.

Länsi-Suomen lääninhallituksen ministeriöltä saamassa ensimmäisessä lausuntopyynnössä puhuttiin koko Haapamäen kolmiosta, mutta sittemmin todettiin, että Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki-junat jatkavat joka tapauksessa, mutta veturijunina.

Keuruun kaupunginhallitus katsoo, että Haapamäen kolmion matkustajaliikenne on turvattava vähintään nykytasoisena. Keuruulaisten mielestä on suorastaan käsittämätöntä, että supistukset on Haapamäen kohdalla otettu edes puheeksi nyt, kun uuden kiskobussikaluston käyttöönotto alkaa olla käsillä. Ihmetystä tämä herättää erityisesti siksi, että liikennemäärät Haapamäen kolmiossa ovat ylivoimaisesti suurimmat verrattuna vaihtoehtoisiin supistuskohteisiin.

Ylitarkastaja Marcus Merin ministeriöstä painottaa, että lääninhallituksilta on pyydetty selvityksiä liikennekokonaisuuksista ja Haapamäen tapauksessa koko kolmion osalta.

- Jos osoittautuisikin, että esimerkiksi Jyväskylä-Seinäjoki-väli voitaisiin hoitaa busseilla ilman yhteiskunnan tukea, olisi harkittava, ettemme enää ostakaan sinne junaliikennettä.

Kiskobusseja alkaa tulla liikenteeseen vuonna 2005. Liikennesuunnitelmia tehtäessä havaittiin, että Jyväskylä-Seinäjoki-välillä on niin paljon matkustajia, että siellä ainakin viikonloppuisin tarvittaisiin myös veturijunakalustoa. Liikennepäällikkö Ari Vanhanen VR-Osakeyhtiöstä kertoo, että nämä kiskobussit menevätkin Joensuu-Pieksämäki-rataosalle, jossa niiden kapasiteetti riittää.

Haapamäki-Tampere-välille sen sijaan on hänen mukaansa tulossa kiskobussit - ellei koko väliä siis lopeteta.

Lähde Keskisuomalainen 19.11
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net


Halpalentoyhtiöt ovat vieneet matkustajia junista

21.11.2003 09:01

Halvat lennot Pohjois-Suomeen ovat nakertaneet VR:n matkustajamääriä pitkiltä reiteiltä. Matkustamisen nopeus ja kiskoliikennettä halvemmat hinnat houkuttelevat. VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos myöntää, että asiakkaiden väheneminen on alkanut samaan aikaan halpalentoyhtiöiden aloitettua toimintansa.

- Halpalentojen lisääntyminen vaikuttaa meillä asiakasmääriin. Matkustajamäärät ovat vähentyneet viime aikoina, Simos sanoo.

VR on saanut halpalennoista vakavan kilpailijan, ja sen kiskoyhtiön johtaja myöntää.

- Halvimmat lentomatkat ovat hyvin edullisia. Se on tosiasia, jota ei auta kieltää.

Flying Finn alkoi lentää maaliskuussa Ouluun, Kuopioon ja Rovaniemelle. Lumikelien lähestyessä valikoimaan on tullut lisää Lapin kohteita: Kuusamo, Kittilä ja Ivalo.

Esimerkiksi Ouluun ja Kuopioon pääsee edullisimmillaan 29 eurolla per sivu. Rovaniemelle pääsee 39:llä sekä Kittilään ja Ivaloon 49 eurolla. Kahteen viimeksi mainittuun ei junia kulje. Sen sijaan Ouluun junamatka maksaa Helsingistä noin 60 euroa ja Rovaniemelle 70 euroa.

Aika on asia, jossa juna ei pitkillä matkoilla pysty juurikaan kilpailemaan lentokoneen kanssa. Esimerkiksi Rovaniemeltä Helsinkiin lentää puolessatoista tunnissa. Sama matka junalla taittuu ripeimmillään kymmenessä tunnissa.

Vaikka junamatkat Tampereelta pohjoiseen ovat Helsinkiin verrattuna kympin halvempia ja pari tuntia nopeampia, VR:n eduksi tilanne ei käänny vieläkään.

Päinvastoin tamperelaiset saavat entistä houkuttelevamman vaihtoehdon Lapin-matkoilleen, kun Söder Airlines aloittaa lennot Ouluun, Kittilään ja Ivaloon marraskuun lopulla. Silloin lähtökenttä on Tampere-Pirkkala.

VR:n aseeksi jääkin lipun hinta. Niitä pitäisikin pudottaa aika lailla, jos VR mielii tosissaan kilpailla tällä hetkellä puolta halvempien lentopilettien kanssa.

- Tarkkailemme tilannetta koko ajan. Emme kuitenkaan ole vielä pohtineet sitä, miten hinnoittelu tullaan järjestämään. Meidän täytyy ensin arvioida tämä kokonaisuus valmiiksi, Simos sanoo.

Lähde Aamulehti 21.11.2003
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi


Haapamäki Tampere välin junaliikenne voi loppua

17.11.2003 17:04

Haapamäki-Orivesi-Tampere -junaliikennettä uhkaa lakkauttaminen. Säästöjä löytääkseen liikenne- ja viestintäministeriö on käynyt läpi VR Osakeyhtiön kanssa solmimansa ostosopimuksen junalistaa ja merkinnyt osuuden mahdollisesti lopetettavaksi. Myös Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki-junat joutuivat valinkauhaan, mutta VR ilmoitti säilyttävänsä nämä ns. veturijunina. Kaivattuja kiskobusseja ei välille siis tule. Ministeriö on pyytänyt Länsi-Suomen lääninhallitusta selvittämään 27.11. mennessä, miten liikennöinti Haapamäki-Tampere -välillä hoidetaan, mikäli junavuorot lopetetaan. Lääninhallituksen mukaan osuus on varsin helppo korvata linja-autoilla. Lääninhallitus selvittää radanvarsikuntien ja maakuntaliittojen näkemykset. Keuruun kaupunginhallitus antaa lausuntonsa maanantaina(17.11) ja Suomenselän rautatieliikennetyöryhmä 24.11.

Lähde Keskisuomalainen
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net


Hämeenlinnan asemalla meni 13.11.2003 ohi puuvaunuinen juna

15.11.2003 23:05

Hämeenlinnan aseman ohi meni 13.11.2003 puuvaunuinen juna, jossa oli kolme Dv12 dieselveturia ja pitkä letka puuvaunuja. Useimmat olivat ränsistyneen näköisiä, mutta viimeisenä oli hyvän näköisiä. Ränsistyneissä oli luukut ikkunassa. Juna tuli Tampereelta, ja jatkoi Riihimäelle päin. Arvattavana päämääränä oli näille vaunuille sulatusuuni.


VR aikoo kauko-ohjata väkeään pois Jyväskylästä

14.11.2003 19:20

RISTIVETOA RATAPIHALLA: Junien ohjauksen keskittäminen aiheuttaa ristiriitoja. Jyväskylä menettäisi muutoksessa, Pieksämäki vahvistuisi.

Ratojen kauko-ohjauksen keskittäminen ainoastaan muutamaan suureen liikennekeskukseen herättää VR:n henkilökunnan piirissä ristiriitaisia tunteita. Muutoksessa, mikäli se tulee voimaan Ratahallintokeskuksen suunnitelmien mukaan, olisi Jyväskylä yksi menettäjistä. Siksi Jyväskylässä seurataan tilannetta huolestuneena, vaikka suunnitelmien toteutumista pidetään vielä täysin avoimena.

Jyväskylässä liikenneohjauksessa työskentelee tällä hetkellä seitsemän henkilöä. He huolehtivat myös asemakuulutuksista.

Jyväskylän liikenneohjauksen esimies Uolevi Salmela ei tässä vaiheessa ota kantaa Ratahallintokeskuksen suunnitelmiin. Tilanne on hänen mukaansa "vähintäänkin ristiriitainen ja vailla minkäänlaisia päätöksiä".

Tosiasia kuitenkin on, että Jyväskylän ja Pieksämäen välille valmistuvat automaattiset junien kulunvalvontalaitteet vuoden 2005 loppuun mennessä. Se mahdollistaa kauko-ohjaukseen siirtymisen myös Jyväskylän raideliikenteessä. Ratahallintokeskuksen suunnitelmissa Suomeen jäisi kauko-ohjaus ainoastaan Helsinkiin, Tampereelle, Kouvolaan ja Ouluun.

Suurten joukkoon voidaan ainakin tässä vaiheessa liittää myös Pieksämäki. Sen kauko-ohjauksen lakkauttaminen on ollut huhujen kohteena jo pitkään, mutta asia ei ole suunnitelmissa ainakaan vuoteen 2008 mennessä.

- Päin vastoin Pieksämäki saisi lisää töitä Joensuun rataosalta ja Jyväskylän ratapihan ja Pieksämäelle suuntautuvan liikenteen kauko-ohjauksesta, sanoo Ratahallintokeskuksen ylitarkastaja Jukka Salonen.

30 ihmisen työpaikat

Kauko-ohjaukseen siirryttäessä tulevat automaattiset kulunvalvontalaitteet, joilla pitäisi parantaa junaturvallisuutta. Junamatkustajille muutokset eivät näy millään tavalla. Junat kulkevat normaalisti, mutta suurin osa kuulutuksista hoidetaan tällöin automaattisesti kauko-ohjauksen välityksellä.

Kauko-ohjauksessa työskentelee lähes 30 henkilöä. Salosen mukaan tarvittavat laitteet uudistukseen ovat valmiina vuoteen 2005 mennessä.

Jyväskylässä junia ohjataan manuaalisesti tietokoneiden avulla. Käytännössä se merkitsee oman ratapihan sekä Haapamäen ja Äänekosken junaliikenteen valvontaa. Henkilö- ja tavaraliikenne valvotaan nykyisin Pieksämäen miehityksellä Lievestuoreella ja Hankasalmen asemalla sekä Venetmäessä Pieksämäen maalaiskunnassa liikenteen mukaan.

Tampereen suuntautuva liikenne ohjataan jo tällä hetkellä Tampereen kauko-ohjauksesta Jyväskylän ratapihan portille saakka.

Lähde Keskisuomalainen
Lähde WWW http://www.keskisuomalainen.net


RHK harkitsee karsintaa rataverkkoon

13.11.2003 23:02

Ratahallintokeskus arvioi, että jopa kolmannes radoista olisi lakkautettava pitkällä aikavälillä. Näin tehtäisiin, koska rahat eivät riitä pitämään koko nykyistä rataverkkoa tehokkaasti ja turvallisesti liikennöitävässä kunnossa. Synkemmän vaihtoehdon mukaan ensimmäiset 585 kilometriä suljettaisiin jo tällä vuosikymmenellä. Lisäksi 2010-2015 käärittäisiin 465 kilometriä rataa rullalle. Lakkautus etenisi sitä mukaa kuin radat saavuttavat käyttöikänsä pään.

Pisimmät ensi vaiheen lakkautusosuudet olisivat Savonlinna-Huutokoski, Kemira-Sysmäjärvi, Joensuu-Ilomantsi, Porokylä-Vuokatti, Pesiökylä-Taivalkoski sekä Isokylä-Kelloselkä.

Lähde HS Tuoreet 13.11
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1068651533118


Helsingin asemalle uusia liikkeitä

12.11.2003 22:19

Helsingin rautatieaseman Elielinaukion puoleisen siiven kaksi kerrosta on muutettu liiketiloiksi. Länsisiiveksi kutsuttuun osaan on rakennettu Kauppakuja, jonka liikkeet avautuvat vaiheittain 26. marraskuuta mennessä. Tiloihin tulevat optikkoliike, pankki, apteekki, kaksi ravintolaa, videovuokraamo, vaatetusliike, makeiskauppa ja kioski. Myös aseman poliisilla on rakennuksen päädyssä uudet tilat.

Ennen peruskorjausta länsisiipi oli lähinnä VR:n käytössä. Nyt VR:n tilat sijaitsevat asemapalvelua lukuun ottamatta kolmannessa kerroksessa. Asemarakennus on suojeltu. Korjaukset on tehty Museoviraston valvonnassa. Kauppakujan keskushallin alkuperäisen korkeuden palauttamiseksi piti purkaa vuonna 1946 rakennettu välipohja. Se rakennettiin aikanaan yläkerrassa toimineen Rautatieopiston tarpeisiin.

Länsisiipeä, jossa uusi Kauppakuja sijaitsee, nimitettiin suunnittelu- ja valmistumisvaiheessa pikatavarasiiveksi. Se valmistui asemarakennuksen vihkiäisiin vuonna 1919. Länsisiiven tärkein tila oli juhlava kahden kerroksen korkuinen vestibyyliksi kutsuttu odotushalli. Sen molemmin puolin sijaitsivat pakettitavarakonttorit. Vestibyyli on nyt palautettu alkuperäiseen asuunsa korkeaksi yleisötilaksi. Helsingin rautatieaseman on suunnitellut arkkitehti Eliel Saarinen. Hän voitti aseman suunnittelukilpailun vuonna 1904.

Länsisiiven peruskorjauksen pääsuunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Nurmela-Raimoranta-Tasa Oy. Pääurakoitsija oli YIT Rakennus Oy. Länsisiiven pinta-ala on noin 7 000 kerrosneliömetriä, joista noin 5 000 sijaitsee yleisölle avoimissa ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa. Länsisiiven uudistustyöt maksoivat noin 12 miljoonaa euroa.

Lähde VR tiedote 10.11
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n23


Erkki Pulliainen kysyy ratahallintokeskuksen maksupolitiikasta

09.11.2003 21:36

Kansanedustaja Erkki Pulliainen (vihr.) vaatii liikenneministeriä selvittämään, johtuuko liikenteen väheneminen Joensuu - Kontiomäki -radalla ratahallintokeskuksen maksupolitiikasta. Oululaiskansanedustaja on jättänyt asiasta kaksi kirjallista kysymystä.

Erkki Pulliaisen mielestä ratahallintokeskus puuttuu epäasiallisin keinoin VR:n liikennöintiin ja reittivalintoihin. Hän mainitsee kysymyksensä perusteluissa, että tavaraliikenne viranomaisten vähäliikenteiseksi luonnehtimalla radalla Nurmeksesta pohjoiseen lisääntyi selvästi keväällä, mutta on jälleen vähentynyt ratahallintokeskuksen lisättyä alkukesästä kapasiteettia kymmeniä kilometrejä pitemmällä rataosalla Siilinjärven kautta.

Ratahallintokeskus on sekä radanpitäjä että ratamaksun ja -veron kerääjä. Pulliainen epäilee, että ratahallintokeskus on viranomaisena lisännyt kapasiteettia pitemmällä reitillä, jolloin se saa kerättyä kilometripohjaisia maksuja ja veroja itselleen enemmän kuin lyhyemmän reitin kapasiteetin lisäämisellä. Näin aiheutetaan enemmän kuluja rautatieliikenteen harjoittajille, mikä kaiketi myös korottaa asiakkailta perittyjä kuljetusmaksuja, Pulliainen arvioi.

"Dieselvero" ohjaa pidemmille reiteille

Erkki Pulliaisen toinen kysymys liikenneministerille koskee korotetun rataveron perimistä dieselvetoisilta tavarajunilta. Korotettua veroa on perusteltu sähköjunien ympäristöystävällisyydellä ja sähköistettyjen rataosien suosimisella. Erkki Pulliaisen mielestä "dieselveroa" tulisi kuitenkin tasapuolisuuden nimissä periä vain silloin kun dieseljunilla ajetaan sähköistetyillä rataosilla.

Mainittujen verojen suhdetta sopivasti säätelemällä voidaan useita kymmeniä kilometrejä pitempi sähkörata saada rautatieliikenteen harjoittajalle suorempaa dieselvetoista reittiä halvemmaksi. Tällainen esimerkki on ainakin Joensuun ja Kontiomäen väli, jota voidaan kulkea joko osittain sähköistetysti Siilinjärven kautta tai lyhyempää mutta kokonaan sähköistämätöntä reittiä Nurmeksen kautta. Tällaisella vero-ohjauksella voidaan niin haluttaessa edistää joidenkin rataosien vähäliikenteisenä pitämistä. Seurauksena voi olla tällaisten ratojen lakkauttaminen ja radanvarsien liikenteen siirtyminen maanteille. Junat korvaava rekkaliikenne on kuitenkin varmasti ympäristölle vahingollisempaa kuin samojen tavaroiden kuljettaminen dieselveturien avulla, Erkki Pulliainen katsoo.

Samalla hän huomauttaa, että dieselvetoiset radat eivät edellytä kustannuksia aiheuttavien sähköradan pylväiden ynnä muiden laitteiden ylläpitoa. Rataveron tämänhetkisestä keinotekoisuudesta kertoo myös se, ettei veroa peritä dieselkäyttöisiltä matkustajajunilta. Vastaavanlaista "haittaveroa" ei liioin peritä muilta dieseliä käyttäviltä kuljetusmuodoilta, kansanedustaja Pulliainen kummastelee.

Lähde Ylä-Karjala 1.11.03


Ihalaisen tasoristeys Lappeenrannassa vaarallinen

06.11.2003 21:13

Onnettomustutkintakeskuksen mukaan Ihalaisen tasoristeys Lappeenrannassa on vaarallinen raskaille ajoneuvoyhdistelmille, silloin kun juna tulee Mustolan sataman suunnasta kohti Lappeenrantaa.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Lappeenrannassa heinäkuussa tapahtunutta tasoristeysonnettomuutta. Ihalaisen tasoristeyksessä sattuneessa törmäyksessä loukkaantui lievästi veturinkuljettaja, vaihtotyönjohtaja, junamies sekä yhdistelmäajoneuvon kuljettaja. Onnettomuus tapahtui, kun Mustolasta Lappeenrantaan kulkenut vaihtotyöyksikkö törmäsi tasoristeyksessä sementtilastissa olleen ajoneuvoyhdistelmän perävaunuun. Tavarajunan veturi suistui kiskoilta kokonaan.

Lähde Etelä-Karjalan Radion uutiset


Sibelius poissa kulusta 10.11

06.11.2003 16:10

Venäjän puolella Luzhaikan asemalla tehdään ratatöitä, joiden vuoksi Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Sibelius-juna joudutaan perumaan maanantaina 10.11. Sekä Helsingistä klo 7.42 Pietariin että Pietarista klo 16.31 Helsinkiin lähtevät junat on peruttu. Junia ei ole korvattu linja-autolla. Helsingin ja Pietarin välillä kulkeva Repin-juna liikennöi normaalisti. Myös Helsingin ja Moskovan välillä kulkeva Tolstoi-juna pysähtyy Pietarissa.

Lähde VR tiedote 5.11
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n22


Lipunmyynti loppuu Joutsenossa

06.11.2003 16:09

Lappeenrannan ja Imatran välisen rataosan kauko-ohjaus otetaan käyttöön 5. joulukuuta. Rataosalla sijaitseva Joutseno kuuluu automatisoituviin asemiin, joilta liikenteenohjaajat poistuvat. Samalla Joutsenon asemalta loppuu myös lipunmyynti, sillä liikenteenohjaajat ovat myyneet junalippuja muun työn ohella. Asema suljetaan 6. joulukuuta.

Henkilöliikenteen junat pysähtyvät Joutsenossa entiseen tapaan: päivittäin seitsemän Helsingistä Imatran ja Joensuun suuntaan kulkevaa junaa sekä yhtä monta vuoroa Helsingin suuntaan. Joutsenosta lähtevät matkustajat voivat ostaa matkaliput junissa konduktööreiltä ilman lisämaksua. Junaliput voi tilata myös Internetistä postitse kotiosoitteeseen. Asiakkaita palvellaan lisäksi VR:n valtakunnallisessa palvelunumerossa 0307 20 900. VR Cargo hoitaa Joutsenon asemalla edelleen tavaraliikenteen palveluja.

Lähde VR tiedote 3.11
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n21


Höyryveturi ei kelpaa VR:lle joulupukin junaksi

05.11.2003 12:22

Joulupukki on tullut jo usean vuoden ajan höyryveturin kyydillä Helsinkiin avaamaan Joulukadun. Näin ovat halunneet Aleksanterinkadun kauppiaat ja Helsinki City Marketing.

Tänä vuonna VR ei suostu höyryveturin käyttöön. Veturin perään ei ole kunnossa olevia puisia matkustajavaunuja. Vaunuja on Ilmalan varikolla, ja niiden ylläpitoon on ollut VR:llä määräraha, mutta rahaa ei ole vaunujen hyväksi kuitenkaan käytetty. Höyryveturit ovat vetäneet myös sinisiä teräsrunkoisia, mutta VR ei suostu niidenkään käyttöön, vaikka vaunuja on yllin kyllin.

Niinpä VR on tarjonnut joulupukin junaksi tavallisen lähiliikenteen sähköjunan. Joulukatu avataan 23.11., jolloin siis joulupukki tulee Helsinkiin perinteisen höyryveturin sijasta Sm4-sähköjunalla.


Suomi jarruttaa rautatiekilpailun avaamista EU:ssa

29.10.2003 22:56

Euroopan unionissa keskustellaan kansallisen tavaraliikenteen markkinoiden aikaistamisesta. Euroopan parlamentin liikenneasioita käsittelevä valiokunta esittää, että kansallinen rautatieliikenne avataan kilpailulle jäsenvaltioiden esittämän vuoden 2008 sijasta vuonna 2006. EU:n jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin on tarkoitus päättää kilpailun avaamisen aikatauluista lähiviikkoina.

EU-ministerivaliokunta käsitteli Suomen kantaa tavaraliikenteen kilpailun avaamiseen 10. lokakuuta. Valiokunta päätti, että neuvotteluissa pyritään ensisijaisesti siihen, että kansallinen tavaraliikenne avataan kilpailulle jäsenmaiden esittämällä tavalla eli vuonna 2008. Jos neuvottelutilanne kuitenkin sitä edellyttää, Suomi voi joustaa kilpailun vapauttamisessa. Suomi voi kannattaa puheenjohtajan ehdotusta, jolla rautateiden kansallisen tavaraliikenteen vapauttamista aikaistettaisiin enimmillään kahdella vuodella. Henkilöliikenteen kilpailun avaamista Suomi ei hyväksy tämän kokonaisratkaisun yhteydessä. Eduskunta yhtyy valtioneuvoston kantaan.

Lähde LVM tiedote 10.10
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=6119&tmplanguageid=1


VR tilasi uusia makuuvaunuja Talgolta

29.10.2003 18:15

Talgo Oy:n toimittaa VR:lle 20 kaksi kerroksista makuuvaunua. Sopimuksen arvo on noin 59 miljoonaa euroa. Vaunut toimitetaan vuoteen 2006 mennessä. Talgolle sopimus on merkittävä. Ilman lisätöitä kiskopuolet työt olisivat loppuneet vuoden vaihteeseen mennessä. Vaunut tulevat Helsingin ja Rovaniemen väliseen yöliikenteeseen, jonka hoidosta VR:llä on aiesopimus valtion kanssa.

Talgolla on tehdas Otanmäellä. Yhtiö on osa espanjalaista Talgo-konsernia, joka on keskittynyt kiskokaluston huoltoon ja valmistukseen. Otanmäen tehdas oli ennen Rautaruukki-konsernin Transtech.

Lähde Yle Tekstitv
Lähde WWW http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/16601/txt


Kiskobussi vaatii kuntien tukea

28.10.2003 08:28

Tampereen ja Haapamäen välille on esitetty 5-8 päivittäistä vuoroa Kansanedustaja Tero Rönni (sd) kertoi maanantai-iltana Mäntässä, että raideliikenteeseen kaavaillut kiskobussit vaativat kuntien tukea. Kiskobusseja odotetaan vähäliikenteisille rataosuuksille vuonna 2005. Tampereen ja Haapamäen välille on esitetty jopa 5-8 päivittäistä vuoroa.

- Kun ottaa huomioon VR:n tilanteen, kiskobussit edellyttävät kuntien tukea. Valtion kontolle ne eivät tule. Kun tiedetään Mäntän ja Vilppulan heikko talous, missä määrin tukea voidaan antaa, Rönni totesi.

Rönni vastasi kaupungin kyselytilaisuudessa yleisökysymykseen. Hän totesi lisäksi, ettei realistisesti ajatellen kiskobusseilta tarvitse paljoa odottaa. Muu joukkoliikenne toimii kohtuullisesti Mäntästä, paitsi lauantaisin.

Lähde Aamulehti 28.10.2003
Lähde WWW http://www.aamulehti.fi


Talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa Lapin yöjunaliikennettä

26.10.2003 21:00

Talouspoliittinen ministerivaliokunta suosittaa Lapin säännöllisen yöjunaliikenteen turvaamista, jos liikenne muuttuu kannattamattomaksi ja on vaarassa loppua. Valiokunta puoltaa kannanoton hyväksymistä vuotta 2005 koskevan budjettikehyspäätöksen ja talousarvioesityksen käsittelyn yhteydessä. Valiokunta käsitteli asiaa tiistaina 21. lokakuuta.

Ministerivaliokunta valtuutti liikenne- ja viestintäministeriön tekemään VR Osakeyhtiön kanssa aiesopimuksen yöjunaliikenteen mahdollisista ostoista. Aiesopimus on tarkoitus allekirjoittaa lähiaikoina. Lapin yöjunaliikenteen mahdollinen turvaaminen tulee sisältymään liikenne- ja viestintäministeriön ja VR Osakeyhtiön väliseen, kannattamattoman henkilöliikenteen ostoa koskevaan sopimukseen.

Niin sanotusta sisämaan yöjunaliikenteestä reiteillä Helsinki-Kuopio-Kajaani-Oulu ja Turku-Joensuu ei tässä yhteydessä tehty uusia päätöksiä. Tilanne arvioidaan myöhemmin erikseen. Matka-ajat lyhenevät Keravan ja Lahden välisen oikoradan valmistuttua, mikä vaikuttaa yöjunaliikenteen laajuuteen ja ostotarpeeseen.

Lähde LVM tiedote 21.10
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=6172&tmplanguageid=1


Ilmalan junavarikko vaatii ison remontin

26.10.2003 20:54

VR:n henkilöliikenteeseen tulee jatkuvasti uutta kalustoa, ja Ratahallintokeskus rakennuttaa kaupunkiratoja ja Lahden oikorataa. Samalla Ilmalan varikosta on tullut ahdas pullonkaula. Ilmalassa huolletaan sekä lähi- että kaukoliikenteen vaunut. RHK ja VR tekevät ripeästi kunnostus- ja laajennussuunnitelmaa. Remontin hinta on alustavasti 100 miljoonaa euroa.

Ilmalan varikko on tehty suon ja vanhan kaatopaikan päälle. Maapohja painuu yhä, ja topparoikalla on jatkuvasti töitä. Varikon siirtoa on selvitty, mutta Ilmalan sijainti on kuitenkin ylivertainen. Ilmalan omistus on jaettu siten, että VR omistaa hallit ja RHK ratapihan. VR rahoittaa myös tulevat hallit omin päätöksin, mutta RHK tarvitsee ratapihan remonttia varten eduskunnan tuen. Ilmalan isännillä on tarve korostaa, että iso investointi on valtakunnallisesti merkittävä. Suunnitelma ja kustannusarvio valmistuvat kohta ensi vuoden alussa, jotta hanke ehtii vuoden 2005 budjetin valmisteluun. Rakennnustyöt jakautuisivat monelle vuodelle.

Lähde HS 16.10


Asetinlaitevika pysäytti junat Tampereella perjantaina

24.10.2003 21:55

Junaliikenne pysähtyi Tampereen rautatieasemalla perjantai-iltana useiksi tunneiksi. Asetinlaitteeseen tulleen vian vuoksi vaihteita ja opastimia ei saatu toimimaan, ja kaikki junat joutuivat pysähtymään punaisten valojen vuoksi. Vian vuoksi junille ei saatu kulkuteitä ja valoja vihreiksi.

Vika alkoi kello 18.23 ja se vaikutti kaikkiin Tampereelta lähteviin, sinne saapuviin ja sen kautta kulkeviin juniin. Vika saatiin paikallistettua ja korjauttua hieman ennen iltayhdeksää. Vian vuoksi joitakin junavuoroja jouduttiin perumaan illalla.

Lähde HS Tuoreet 24.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1066914159175


Pendolino yhdisti rautatiekaluston valmistajat

20.10.2003 22:17

Rautatiekaluston valmistukseen osallistuvat suomalaiset yritykset ovat tiivistäneet rivejään vientiponnistuksissa ja tulevaa Helsingin lähiliikenteen isoa kalustohankintaa varten.

"Kysymys on suomalaisesta verkottuneesta toimintamallista. Pieni ja vikkelä voi pärjätä Euroopan kiskoliikennekaluston toimituksissa, joiden vuosikasvun ennustetaan olevan kaksinumeroisia prosenttilukuja. Siihen tarvitaan järjestelmäreferenssi kotimaasta, uusi lähiliikenteen juna", Talgo Oy:n toimitusjohtaja Tapani Tapaninaho sanoo.

Rautatiekaluston valmistajien ryppääseen kuuluu viitisenkymmentä yritystä. Niissä on töissä tuhatkunta ihmistä, ja liikevaihtoa kertyy vajaat sata miljoonaa euroa vuodessa. Esimerkiksi kymmenen prosentin markkinaosuudella Euroopan lähijunakalustosta klusterin liikevaihto moninkertaistuisi.

Alan rata on ollut kohtalaisen kivinen. Tamperelainen veturiteollisuus on taakse jäänyttä elämää. Strömbergin sähkökäyttöjärjestelmien valmistus on myyty ulkomaille. VR ei valmista enää vaunujaan. Valmet ja Rautaruukki yhdistivät kiskokalustotuotantonsa 1990-luvun alussa Transtechiksi, jonka tuotanto keskittyi Otanmäkeen. Yhtiö on nykyisin espanjalaisen ison valmistajan Talgon tytär.

Tapaninahon mukaan uusi klusteri on kerääntynyt Pendolinojen kokoamisessa ja kaksikerroksisten matkustajavaunujen valmistuksessa. Jälkimmäisten kotimaisuusaste on 70 prosenttia.

Lähde HS 15.10


Tasoristeysonnettomuudet kasvussa viime vuodesta

20.10.2003 13:45

Tasoristeysonnettomuuksia sattui tammi-syyskuussa 44. Se on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana (35). Tämän vuoden turmissa on menehtynyt 6 (4) ja loukkaantunut 22 (7). Erityisen synkkiä kuukausia olivat huhtikuu ja elokuu.

Onnettomuudet eivät ole keskittyneet maantieteellisesti, vaan niitä on sattunut joka puolella rataverkkoa, myös sellaisilla rataosuuksilla, joilla junaliikenne on melko vähäistä. Tähän mennessä kirjatuista turmista 32 tapahtui valtion radoilla ja 12 teollisuus- ja satamaraiteilla.

Mitään yksittäistä syytä tämän vuoden heikentyneisiin onnettomuusmääriin ei ole löydetty. Tasoristeysonnettomuudet sattuvat usein tutussa paikassa, hyvissä olosuhteissa ja keskellä päivää. Tasoristeysturvalaitteita ja liikennesääntöjä ei tutulla seudulla aina noudateta. Tienkäyttäjän vääränlainen riskinotto voi kostautua, jos tasoristeyksissä ei olla riittävän valppaina.

Lähde RHK tiedote 20.10
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Laitureita Pasilan asemalla suljettiin aamulla

17.10.2003 14:20

Pasilan rautatieaseman laiturit rantaradan puolella suljettiin perjantaina aamuseitsemän jälkeen pariksikymmeneksi minuutiksi. Syynä oli tavararatapihalla tapahtunut vuoto muurahaishappoa sisältävässä vaunussa. Tilanteen selvittäminen vaati suoja-alueen ja rantaradan laituri osui alueelle.

Rantaradan junavuorot ajoivat parinkymmenen minuutin ajan Pasilan aseman ohi pysähtymättä. Myös liikenne Länsi-Pasilan puolella Veturitiellä keskeytettiin siksi aikaa, kun vaunua siirrettiin pohjoisemmaksi ratapihalla. Helsingin pelastuslaitos kertoi vuodon olleen niin pieni, että vakavaa vaaratilannetta ei syntynyt. Aamuruuhkassa matkustaneiden mukaan tilanne oli Pasilan asemalla epäselvä. Junat ajettiin aseman ohi, mutta rantaradan laiturilla oli kuitenkin matkustajia.

Lähde HS Tuoreet 16.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1066228173750


Junat Oulusta pohjoiseen korvataan busseilla viikonloppuna

17.10.2003 13:38

Isohaaran patosillalla, Törmän ratapihalla ja Tervolan alikulkusillalla tehtävien töiden vuoksi kaikki junaliikenne Oulun pohjoispuolella korvataan linja-autoilla ensi viikonloppuna 18.-19.10.2003. Etelästä ja idästä pohjoiseen kulkevat junat jäävät Ouluun. Kaikki junaliikenne Oulusta Pohjoiseen (Oulu-Kolari, Oulu-Kemijärvi) hoidetaan linja-autoilla.

Oulun ja Rovaniemen välillä linja-autot eivät pysähdy Iin, Kuivaniemen, Tervolan ja Muurolan asemilla, vaan valtatiellä 4 aseman kohdalla VR BUSSI -kyltillä merkityllä pysäkillä. Rovaniemen ja Kemijärven välillä linja-autot eivät pysähdy ollenkaan. Kemin ja Kolarin välillä linja-autot pysähtyvät Tornio Pohjoisen, Ylitornion ja Pellon rautatieasemilla. Linja-autojen lähtö- ja saapumispaikka Oulussa, Kemissä, Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Kolarissa on rautatieasema.

Lähde VR tiedote 13.10
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n28


Kuljetusmäärien nosto paransi VR:n tulosta alkuvuonna

12.10.2003 15:15

VR-konsernin tulos tammi-elokuulta 2003 oli 23,2 miljoonaa euroa. Edellisvuoden vastaavana ajanjaksona tulos oli 17,3 miljoonaa euroa. Liikevoitto tammi-elokuulta oli 29,2 miljoonaa euroa (19,0 M€) ja liikevaihto 758,9 miljoonaa euroa (754,7 M€). Tuloksen paraneminen johtuu lähinnä junaliikenteen liikevaihdon kasvusta. Tavaraliikenteen kuljetusmäärä kasvoi 7 % ja junamatkojen määrä 4 % viime vuoteen verrattuna.

Junissa kuljetettiin tammi-elokuussa 29,6 miljoonaa tonnia tavaraa, mikä on 7 % enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Voimakkainta kasvu oli Venäjän-liikenteessä.

Venäjän vienti- ja tuontikuljetukset kasvoivat 22 % viime vuoteen verrattuna. Kuljetusten kokonaismäärä oli 10,2 miljoonaa tonnia. Suurin tuoteryhmä oli raakapuu, jonka kuljetusmäärä lisääntyi 11 %. Toiseksi suurin ryhmä olivat öljytuotteet, joiden kuljetukset kasvoivat 43 %.

Suomen kautta kulkeva transitoliikenne supistui 7 % viime vuodesta. Transitokuljetusten määrä oli 2,2 miljoonaa tonnia. Trans-Siperian radan konttikuljetukset kasvoivat 57 %.

Junamatkojen määrä kasvoi viime vuodesta lähes 4 % ja oli yhteensä 39,8 miljoonaa. Eniten kasvua oli YTV-alueen lähiliikenteessä. Kaukojunissa matkustajien määrä kasvoi 2 % ja oli 7,9 miljoonaa. Pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä kasvua oli 4 % ja matkustajia oli 31,9 miljoonaa. YTV-alueen matkat kasvoivat 6 %, mutta pääkaupunkiseudun muut lähiliikennematkat vähenivät 1 %.

Lähde VR tiedote 10.10
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n27


Pikajuna peruutti hakemaan kaatamansa vanhuksen

05.10.2003 00:27

Tampereelta Turkuun matkalla ollut pikajuna tönäisi ratapenkalla seissyttä 79-vuotiasta naista Urjalassa, lähellä Forssan rajaa. Veturinkuljettaja havaitsi tilanteen ja peruutti hakemaan vanhuksen kyytiin. Tämä kuljetettiin junan kyydissä lähimmälle tasoylikäytävälle, minne oli hälytetty ambulanssi.

Uhri oli löydettäessä sekavassa mielentilassa mutta ei välittömässä hengenvaarassa. Ensimmäisen tarkastuksen mukaan hän olisi selvinnyt törmäyksestä muutaman kylkiluun katkeamisella ja ruhjeilla. Häntä hoidetaan Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Toijalan poliisilla ei vielä lauantaina iltapäivällä tiennyt, miksi nainen oli lähtenyt radan varteen aamuvarhaisella ennen puolta seitsemää.

Veturinkuljettaja havaitsi jo vähän kauempaa naisen seisomassa penkalla kiskojen vasemmalla puolella ja yritti kiinnittää vanhuksen huomiota pillillä ja valoilla, mutta se ei auttanut. Pikajuna myöhästyi aikataulustaan noin 40 minuuttia. Juna jatkoi matkaansa poikkeuksellisesti Turun satamaan asti, jotta matkustajat ehtisivät aamulaivalle.

Lähde HS Tuoreet 4.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1064844419348


Oikosulku pysäytti metron Helsingissä

02.10.2003 23:18

Oikosulku virtakiskossa aiheutti torstai-iltana sähkökatkon metroradalla Rautatientorin ja Kampin asemien välissä. Oikosulku tapahtui noin puoli yhdeksän aikaan, ja se pysäytti länteen tulevan liikenteen Hakaniemeen.

Rautatientorin ja Kampin metroasemille saapui kymmenkunta Helsingin pelastuslaitoksen yksikköä, jotka sulkivat pääsyn asemille. Liikenne Rautatientorilta itään aloitettiin uudelleen noin puoli kymmenen aikaan yhdellä raiteella. Liikennettä länteen ei aloitettu, koska se olisi aikataulujen mukaan joka tapauksessa loppunut.

Oikosulku tapahtui metrotunnelissa sijaitsevassa virtakiskossa noin 30 metriä Kampin asemalta. Metrojunat saavat kiskosta tarvitsemansa sähkön.

Lähde HS 2.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1064844400867


Ratatyöt viivästyttävät junia Tampereen ja Jyväskylän välillä

01.10.2003 17:30

Ratatyöt myöhästyttävät Tampereen ja Jyväskylän välistä junaliikettä 5-10 minuuttia lokakuun 6. päivästä marraskuun 14. päivään saakka saakka. Tampereen ja Oriveden välisistä junaraiteista toinen suljetaan osittain ratatöiden vuoksi.

Korjausten aikana radan päällysrakenteita uusitaan, rataa eristetään roudalta ja raiteiden väliä levennetään. Työt liittyvät Tampere-Jyväskylä-radan perusparannusprojektiin, jonka on määrä valmistua vuonna 2005.

Lähde HS Tuoreet 1.10
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1064844385927


VR neuvottelee valtion kanssa Lapin yöjunaliikenteen ostoista

30.09.2003 15:29

VR tavoittelee pitkäaikaista sopimusta valtion kanssa Lapin yöjunaliikenteen ostoista. Sopimus varmistaisi 20 uuden makuuvaunun hankinnan. Neuvottelut valtion ja VR:n välillä pyritään saamaan päätökseen lokakuun aikana.

Uusista makuuvaunuista on parhaillaan käynnissä tarjouskilpailu. Kiskokalustovalmistajien piti jättää tarjoukset VR:lle heinäkuun alussa. Tällä hetkellä VR:llä on yhteensä 110 makuuvaunua. Vanhin 36 vaunun sarja poistuu käytöstä vuosina 2006-2008. Uudemmat 74 vaunua peruskorjataan lähivuosina.

VR:llä on päivittäiset yöjunayhteydet Rovaniemelle. Kolariin liikennöidään toukokuun taukoa lukuun ottamatta kolmena päivänä viikossa ja sesonkina päivittäin. Kaikkiaan Lapin yöjunissa oli 400 000 matkustajaa vuonna 2002

Lähde VR tiedote 30.9
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n24


Venäjä yhtiöitti rautatiensä

29.09.2003 22:21

Venäjä on yhtiöittänyt rautatiensä. Pääministeri Mihail Kasjanov allekirjoitti lauantaina 20.9 määräyksen Venäjän rautatiet -nimisen avoimen osakeyhtiön perustamisesta. Valtio omistaa yrityksen kaikki osakkeet.

Aiemmin rautatiet ovat Venäjällä kuuluneet rautatieministeriön alaisuuteen. Ministeriön hallinnoimista 2046 yrityksestä ja organisaatiosta vajaa puolet siirtyy uudelle yhtiöllä. Osakeyhtiö hallitsee niin kalustoa kuin ratoja. Sille kuuluvat muun muassa raiteet, voimatalous-, viestintä- ja ohjausjärjestelmät sekä veto- ja vaunukalusto. Omaisuuden arvo on 44 miljardia euroa.

Yhtiöittäminen on osa rautatieden vuoteen 2010 ulottuvaa uudistusta. Venäjän rautateistä on määrä tulla voittoa tuottava yritys, joka hoitaisi vain kaupallisia toimintoja. Hallinnolliset tehtävät jäävät valtiolle. Sosiaalipalvelujen tuottaminen kuten rautatieläisten sairaalat ja päiväkodit siirtyvät kuntien ja valtion vastuulle.

Uusi osakeyhtiö huolehtii sekä tavara- että henkilöliikenteestä. Nykyisen alueellisen rakenteen asemasta yhtiö järjestyy liiketoiminnoittain. Nykyiset 17 alueellista rautatieoperaattoria lakkautetaan. Venäjän rautateiden organisaatio on valtava. Vuonna 2001 rautateiden palveluksessa oli 1,6 miljoonaa ihmistä. Rautateiden markkinaosuus tavarankuljetuksessa on noin 80 prosenttia, kun Suomessa osuus on 25 prosenttia ja EU-maissa keskimäärin vain 13 prosenttia.

Nykyisin valtio sääntelee Venäjällä tariffeja sekä tavara- että henkilökuljetusten osalta. Venäjän rautatiet halunnee tappiolliselle henkilöliikenteelle tukea valtiolta ja alueilta. Myös infrastruktuurin kehittämisessä on haastetta uudelle yhtiölle. Lähes viidennen kiinteästä omaisuudesta on peruskorjauksen tarpeessa. Venäjällä on aloittamassa toimintaansa myös yksityisiä rautatieoperaattoreita. Asiaa koskevan lainsäädännön pitäisi valmistua vuoden loppuun mennessä.

Lähde HS 24.9


Oulun ratapihalla vaihtotyövaurio

28.09.2003 23:16

Kaksi tyhjillään ollutta junarunkoa kolaroi Oulun ratapihalla sunnuntai-iltana. Pikajunan runkoa oltiin siirtämässä lähtöraiteelle, kun vielä tuntemattomasta syystä paikallaan ollut toinen junarunko lähti liikkeelle ja törmäsi pikajunan kylkeen.

Yksi vaunuista tuhoutui ja toinen suistui kiskoilta. Kolari vaurioitti myös rataa, jonka takia kello 21.55 lähtevä yöpikajunavuoro Oulusta Helsinkiin jouduttiin perumaan. Tampereelta eteenpäin tuo junavuoro korvataan kahdella paikallisjunalla. Pikajuna 68 lähtee normaalisti Oulusta Helsinkiin kello 0.20.

Lähde HS Tuoreet 28.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1063886900732


Henkilöliikenne Kotkaan lakkautusuhan alla

25.09.2003 21:44

VR:n mukaan junaliikenne on lakkautettava kokonaisilta rataosilta, ellei valtiolta tule lisää rahaa henkilöliikenteen ostamiseen. Lakkautuslistalla on ainakin Kotkan ja Kouvolan välinen henkilöliikenne. Määrärahojen vähyys hidastaa VR:n mukaan myös perusparannuksia, ja budjetin niukkuuden takia VR-Rata joutuu irtisanomaan ensi vuonna jopa 200 työntekijää tai lomauttamaan tuhat työntekijää pariksi kuukaudeksi. VR esitteli valtion budjetin vaikutuksia rautatieliikenteeseen eduskunnan valtiovarainvaliokunnan liikennejaostolle tänään.

Lähde Kymenlaakson uutiset 25.9
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebkva.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content77DF0


Raitiovaunuja oli poikkeusreitillä ajolankavian takia

25.09.2003 18:26

Raitiovaunut 1, 3B, 3T ja 8 joutuivat torstaiaamuna ajamaan poikkeusreiteillä Helsinginkadulla sattuneen kaapelivian vuoksi. Raitiovaunujen ns. ajolanka oli pudonnut Helsingin urheilutalon kohdalla maahan, eivätkä raitiovaunut päässeet kulkemaan tavallista reittiään urheilutalolta Hakaniemeen vaan ne ohjattiin kulkemaan Pasilan kautta. Poikkeusreiteillä ajettiin noin kahtakymmentä vaille yhdeksästä puoli kymmeneen aamulla.

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen työnjohtajan Jussi Kotitien mukaan ajolanka oli todennäköisesti tarttunut langan alitse ajaneeseen nosturiautoon tai raitiovaunun päällä oleva virroitin on saattanut pudottaa langan maahan.

Lähde HS Tuoreet 25.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1063886871077


Keravan kaupunkiradan uusi raide käyttöön

25.09.2003 18:21

Keravan kaupunkiradalla otetaan maanantaina käyttöön uusi raide Tikkurilan ja Rekolan välille. Raiteen käyttöönotto vaatii kuitenkin viikonlopun aikana junaliikenteen korvaamista busseilla. Lauantaina ja sunnuntaina K- ja N-junat korvataan busseilla Koivukylän ja Keravan välillä. Korvaavaa liikennettä on lauantaina kello 6.15-23.30 ja sunnuntaina kello 6.45-23.30. Busseissa kelpaavat kaikki voimassa olevat VR:n matkaliput. Koivukylässä ja Rekolassa bussit lähtevät aseman länsipuolelta, Korsossa raiteen 1 vierestä, Saviolla aseman vierestä Saviontieltä ja Keravalla Asema-aukiolta. Bussit ajavat asemien välit noin neljässä minuutissa.

Työt kaupunkiradalla jatkuvat asema-alueilla ja siltakohteissa pääasiassa viikonloppuisin ja öisin, jolloin junaliikenne on hiljaista. Keravan kaupunkirata otetaan käyttöön elokuussa 2004, ja alikäytävien alla olevat loputkin katutyöt ovat valmiina vuoden loppuun mennessä.

Lähde HS Tuoreet 25.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1063886868092


Junaliikenne seisoi aamulla

24.09.2003 14:33

Pääradan ja rantaradan junaliikenne seisahtui aamulla pariksi kymmeneksi minuutiksi. Seisahdus johtui VR:n kauko-ohjausongelmista. Liikenne palautui normaaliksi kymmenen jälkeen aamulla. Junaliikenne pysähtyi pariksi kymmeneksi minuutiksi vähän ennen kymmentä pääradalla Riihimäen ja Helsingin, sekä rantaradalla Kirkkonummen ja Huopalahden välillä. Liikennekatko johtui VR:n mukaan junien kauko-ohjausongelmista. VR:ltä kerrotaan, että tietoliikenneyhteydet vaihteisiin ja opastimiin ovat palautumassa ja junat on saatu uudestaan liikkeelle. Junaliikenne pysäytetään varotoimena, silloin jos kauko-ohjaus ei toimi. Vian syy ei ole tiedossa.

Lähde MTV3 Uutiset
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/09/187258


Osa ruuhka-ajan P-junista muuttuu I-juniksi

24.09.2003 12:51

Keravan kaupunkiradan töistä johtuen osa Hiekkaharjun ruuhka-ajan P-junista muutetaan Tikkurilan I-juniksi 29.9. alkaen toukokuun 2004 loppuun asti. Hiekkaharjussa, Koivukylässä ja Rekolassa K-, N- ja T-junat käyttävät molempiin suuntiin raidetta 4. Korsossa ja Saviossa junat Keravalle käyttävät raidetta 3 ja Helsinkiin raidetta 4.

Lähde VR tiedote 24.9
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n21


Oksan putoaminen katkaisi raitiovaunuliikenteen Töölössä

23.09.2003 23:28

Raitiovaunuliikenne jouduttiin katkaisemaan tiistaiaamupäivänä reiluksi puoleksi tunniksi Helsingin Töölössä suuren oksan pudottua raitiovaunukaapeleiden päälle. Onnettomuus tapahtui Nordensköldinkadun ja Urheilukadun kulmassa kello 10.51. Raitiovaunuliikenne palautettiin normaaliksi sähkökaapeleiden korjauksen jälkeen kello 11.18.

Lähde HS Tuoreet 23.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1063886850861


Raitiolinjan 2 reitti muuttuu ensi vuonna

18.09.2003 19:57

Helsingin joukkoliikennelautakunta päätti torstaina 4.9 karsia ja supistaa raitiovaunulinjojen 1 ja 2 liikennöintiä. Katajanokan ja Kallion väliä kulkevaa linjaa 2 lyhennetään ensi vuoden alusta. Linjalta 1 lopetetaan lauantailiikenne kokonaan, ja arkivuorojen väliä pidennetään.

Linja 2 kiertää tammikuusta lähtien yksisuuntaista reittiä Kruunuhaan, Rautatieaseman, Mannerheimintien ja Aleksanterinkadun kautta takaisin Kruununhakaan. Näin Pitkänsillan ylittävä, Linjoille päättyvä osuus karsiutuu kokonaan pois.

Reitin uudet aikataulut pyritään sovittamaan Katajanokan satamaan saapuvan ja sieltä lähtevä laivaliikenteen kanssa. Järjestelyiden odotetaan myös huojentavan Katajanokalle ajavan raitiovaunun 4 raskasta kuormitusta.

Pitkään pyöritelty raitiolinjojen karsinta päätyi lopulta kompromissiin. Alun perin linja 2 aiottiin lopettaa kokonaan, muistuttaa joukkoliikennelautakunnan puheenjohtaja Helena Kangas (vas).

Lähde HS 5.9


Rantaradan liikenteessa tunnin katko 4.9

18.09.2003 19:48

Rantaradan junaliikenne seisoi lähes tunnin ajan torstaina 4.9 illansuussa. Sekä paikallis- että kaukojunia koskenut seisaus kesti kello 18.05-18.55. Seisaus johtui turvalaiteviasta.

Rantaradan liikenne Helsingin Pasilan ja Kirkkonummen välillä takkusi vielä senkin jälkeen kun vika saatiin korjatuksi. Lähdöt myöhästelivät, eivätkä matkustajat esimerkiksi Helsingin asemalla tienneet todellisia lähtöaikoja. Informaatiotaulujen tiedot eivät pitäneet paikkansa.

Lähde HS 5.9


Metroliikenne myöhästeli aamulla

15.09.2003 14:48

Metroliikenne myöhästeli maanantaiaamuna kymmeniä minuutteja onnettomuuden takia. Mies jäi aamulla hiukan ennen puoli seitsemää metron alle Hakanimen aseman kohdalla, poliisista kerrotaan. Hän selviytyi törmäyksestä hengissä.

Pelastuslaitos joutui sulkemaan molemmat metroradat pelastustöiden takia varttitunnin ajaksi. Pahimmillaan metroliikenne myöhästyi puolisen tuntia, ja matka Itä-Helsingistä keskustaan venyi lähes tuntiin. Puoli yhdeksään mennessä metroliikenne oli palautunut normaaliksi.

Lähde HS Tuoreet 15.9
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1063278604337


Ratahallintokeskus purkaa radan Lappeenrannasta Simolaan

11.09.2003 21:00

Päätös Lappeenranta-Simola-rataosuuden lakkauttamisesta on tehty jo vuonna 1997, mutta radan olemassaolo lakkaa lopullisesti vasta nyt. Ratahallintokeskus purkaa Simolan radan tämän syksyn aikana. Kiinteistöpäällikkö Simo Kariluoma Ratahallintokeskuksen kunnossapitoyksiköstä kertoo, että radan päällysrakenteiden purkutyö valmistuu vuoden loppuun mennessä. Viimeistelytyöt tehdään ensi keväänä.

- Radalta poistetaan kiskot ja ratapölkyt. Lisäksi sillat siirretään paikoiltaan, ja ratapenkka kaivetaan auki nykyisten ratarumpujen kohdalta.

Siltojen poisto tehdään Kariluoman mukaan turvallisuussyistä ja ratapenkan ja -rumpujen avaus tulevien kunnossapitokulujen vähentämiseksi. Simolan ratapohja on Kariluoman mukaan Ratahallintokeskukselle tarpeeton, joten se on valmis myymään rata-alueen.

Hytin kyläläiset ovat esittäneet, Simolan radan paikalle rakennettaisiin pyörätie Hytistä Lappeenrantaan. Asia oli esillä muun muassa sunnuntaina järjestetyssä kyläkokouksessa.

Vanha ratapohja sopii Kariluoman mukaan rakenteellisesti pyörätieksi, kunhan pintakerroksia parannetaan. Simolan radan pohja ei kuitenkaan sellaisenaan sovellu pyörätieksi. Kariluoma muistuttaa, että siltojen poiston ja rumpujen avaamisen jälkeen ratapohjalla kulkeminen on käytännössä mahdotonta.

Jos ratapohjalle joskus rakennetaan pyörätie, se edellyttää hänen mukaansa ratapohjan myymistä.

Lähde Etelä-Saimaa 11.9
Lähde WWW http://www.esaimaa.fi/alueuutiset/juttu3/sivu.html


Talgo kunnostaa metrojunien lisäksi ratikoita

08.09.2003 14:32

Talgo on tehnyt toisen sopimuksen Helsingin kaupungin liikelaitoksen kanssa. Puolentoista miljoonan euron arvoinen sopimus koskee HKL:n 20 nivelraitiovaunun peruskorjausta. Elokuussa HKL ja Talgo Oy sopivat 39 metrojunan peruskorjauksesta. Työt suoritetaan Talgon Otanmäen tehtaalla seuraavien kahden vuoden aikana.

Lähde Yle Kainuun radio 8.9
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebkni.nsf/sivut/uutisaihe_uusi?opendocument&pageid=Content2E349


Porvoon lättähatuissa kesällä paljon matkustajia

07.09.2003 21:33

Porvoon museoradalla kolmattatoista kesää liikennöinyt lättähattu on saavuttanut yleisötavoitteensa. Entistetyllä siniharmaalla kiskoautolla tehtiin Helsingin ja Porvoon välillä 6000 matkaa. Suosituin kulkutapa oli yhdistää matkaan risteily höyrylaiva J.L.Runebergillä. Syksyn aikana museorautatieväki kunnostaa myös yhdistyksen vastuulla olevaa 17 kilometrin pituista rataosuutta Porvoosta Keravalle.

Lähde Radio Itä-Uuusimaa 5.9
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebpvo.nsf/sivut/uutiset-langaton-2?opendocument&pageid=Content91CEA


Espoon kaupunkiradan jatko maksaisi 100 miljoonaa

06.09.2003 12:36

Espoon kaupunkiradasta eli nykyisen kaupunkiradan jatkosta Leppävaarasta Espoon keskukseen on valmistunut hankearviointi ja yleissuunnitelma. Suunnitelmista pyydetään Espoon ja Kauniaisten kaupunkien lausuntoja.

Kaupunkiradan jatkossa on kyse kahdesta lisäraiteesta Leppävaarasta Espoon keskukseen. Lisäraidetta tulisi noin kymmenen kilometrin matkalle. Tarkasti ottaen matkaa Leppävaaran asemalta Espoon asemalle on 9960 metriä.

Hanke maksaisi kaikkiaan 99 miljoonaa euroa. Rata maksaa 63 miljoonaa, asemajärjestelyt 23 ja katujärjestelyt 8 miljoonaa. Muihin kuluihin menisi 6 miljoonaa.

Espoon keskukseen jatkettavassa kaupunkiradassa on sama ajatus kuin kaupunkiradassa Helsingin keskustan ja Leppävaaran välillä: kahta uutta eteläistä raidetta käyttäisi pelkästään lähiliikenne. Kaukoliikenne ja Espoon keskuksesta länteen jatkava lähiliikenne käyttäisi pohjoisia raiteita.

Rata lisäisi vuorotarjontaa Espoon asemilla, kun tiheä liikennöinti voitaisiin ulottaa Espoon keskukseen saakka. Myös häiriöherkkyys vähenisi. Laskelman mukaan rata lisäisi junaliikenteen matkustajamäärää Leppävaaran ja Kauklahden välillä 40 prosenttia.

Espoon liikennesuunnittelupäällikkö Risto Jokisen mukaan kaupunkirataa voitaisiin periaatteessa päästä rakentamaan jo vuonna 2007 eli neljän vuoden kuluttua.

Lähde Länsiväylä 7.9


Humalainen selvisi hengissä junan alta

04.09.2003 09:31

Juopon tuuria oli rutkasti mukana, kun junan yliajamaksi jättäytynyt mies selvisi hengissä ja jopa täysin naarmuitta eilen Piikkiössä. Humalainen nelikymppinen paimiolaismies oli saanut päähänsä mennä kokeilemaan miltä tuntuu, kun juna ajaa yli. Idea oli ilmeisesti syntynyt suuremmassa juoppoporukassa. Vahvasti juopunut mies asettui makaamaan raiteiden väliin pitkin pituuttaan ja jäi odottamaan ohikiitävää junaa, joka saapuikin paikalle täsmällisesti kello 12.20. Intercity-junan kuljettaja iski jarrut pohjaan, mutta 150-160 kilometrin tuntivauhtia kiitävä juna vaatii satojen metrien pysähtymismatkan, ja juna sujahti raiteiden välissä makaavan miehen yli. Mies livisti paikalta, mutta poliisi löysi hänet lähistöllä sijaitsevasta talosta.

Lähde Ilta-Sanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/uutiset_tulostus.asp?id=623195&osasto=Kotimaa


Tavaraliikenne paransi VR:n tulosta alkuvuonna

03.09.2003 10:15

VR-konsernin tulos parani alkuvuonna. Tulos tammi-huhtikuulta oli 5,9 miljoonaa euroa, kun se edellisvuoden vastaavana aikana oli 1,6 miljoonaa euroa. Tuloksen kasvu johtui lähinnä tavaraliikenteen lisääntymisestä. Konsernin liikevaihto oli 367,2 miljoonaa euroa (356,6 Me). VR:n kuljettama tavaramäärä lisääntyi 7,5 % viime vuoden vastaavasta ajankohdasta ja oli nyt 15,5 miljoonaa tonnia. Eniten kasvoi Venäjän ja Suomen välinen tavaraliikenne, lähes 12 %. Kotimaan tavaraliikenne kasvoi 4 %.

Junamatkojen määrä lisääntyi 6 %. Voimakkainta kasvu oli YTV-alueella, missä matkoja tehtiin 7 % enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Kaukojunien matkustajamäärät kasvoivat 2 %. VR-konsernin henkilökunnan määrä väheni 4 %. Kaikkiaan konsernin palveluksessa oli noin 13 800 henkilöä. Junakaluston uusiminen jatkui. Investointimenot olivat noin 46 miljoonaa euroa (56,5 Me). Investoinneista suurin osa kohdistui sähkövetureihin ja Pendolino-juniin. Uusista hankinnoista merkittävin oli 15 autojenkuljetusvaunun tilaus Talgo Oy:ltä. Autovaunut valmistuvat vuosina 2004-2005 ja korvaavat autojunaliikenteen vanhimpia vaunuja. Hankinnan arvo on 6,4 miljoonaa euroa.

Lähde VR tiedote 13.6
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n11


Seinäjoen matkakeskuksessa myydään lippuja eri luukuilta

28.08.2003 12:17

Seinäjoen matkahuolto on irtaantunut matkakeskuksen yhteisestä lipunmyynnistä. Suurin syy irtiottoon on tänään ilmestyvän Rakennuslehden mukaan talous. Seinäjoen matkahuolto on kokenut saavansa matkakeskushankkeesta vain kuluja, ei juuri tuottoja. Matkahuollon vetäytymispäätös on romuttanut Seinäjoella liikenneministeriön tavoitteleman yhden luukun periaatteen. Ministeriön, VR:n, Matkahuollon ja kaupunkien varoin Suomeen ollaan rakentamassa mittavaa matkakeskusverkostoa. Seinäjoelle matkakeskus valmistui ensimmäisenä kolme vuotta sitten.

Lähde YLE Pohjanmaa 28.8
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebvsa.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content99A48


Helsinki hyväksyi lähijunien kalustoyhtiön

27.08.2003 22:52

Helsinki on mukana pääkaupunkiseudun kaupunkien ja VR:n yhteisessä junakalustoyhtiössä. Kaupunginvaltuusto vahvisti asian keskiviikkona. Kalustoyhtiön tehtävän on hankkia ja hallita lähijunia ja vuokrata niitä Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnalle YTV:lle, joka luovuttaa junat operaattorien käyttöön. Ainoana operaattorina toimii VR siihen asti, kun lähiliikenne kilpailutetaan.

Yhtiön osakkaiksi tulevat pääkaupunkiseudun kaupungit ja VR. Kaupunkien omistusosuus on yhteensä 65 prosenttia, josta Helsingin osuus on 34, Vantaan 17, Espoon 12 ja Kauniaisten 2 prosenttia. Oman yhtiön kautta kaupungeilla on mahdollisuus vaikuttaa nykyistä enemmän liikennöinnin hintaan.

Lähde HS Tuoreet 27.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1061991831184


Sepelivaunuja suistui kiskoilta Tuurissa

27.08.2003 13:30

Keskiviikkoaamuna klo 8.50 Tuurissa suistui kuormausraiteella yksitoista sepelivaunua kiskoilta. Suistuminen ei aiheuttanut henkilövahinkoja, mutta rikkoi yhtä turvalaitetta. Turvalaitteen vian vuoksi Ähtärin ja Alavuden välillä junien nopeutta jouduttiin laskemaan. Tästä aiheutui noin 15 minuutin myöhästyminen Haapamäeltä Seinäjoelle klo 8.47 lähteneelle henkilöjunalle H 561. Seuraava tapahtumapaikan ohittava henkilöjuna lähtee Seinäjoelta klo 10.35 (H 562). Liikenne rataosalla saadaan todennäköisesti normaaliksi puoleen päivään mennessä.

Lähde VR tiedote 27.8
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n22


Kolari haittasi kolmosen raitiovaunuliikennettä

26.08.2003 13:30

Raitiovaunun ja bussin törmäys sekoitti liikennettä Helsingin keskustassa tiistaiaamuna. Raitiovaunu 3 B ja bussi numero 14 törmäsivät Tehtaankadun ja Laivurinkadun kulmassa vähän ennen aamuyhdeksää. Kolarissa ei loukkaantunut ihmisiä. Bussin ja raitiovaunun irrottaminen toisistaan kesti kuitenkin, mikä haittasi kolmosen raitiovaunuliikennettä tunnin verran.

Irrotustyön ajan raitiovaunut ajoivat poikkeusreittiä. 3 B kävi kääntymässä Perämiehenkadulla 1 A:n kääntöpaikalla ja 3 T Hietalahdessa raitiovaunu 6:n kääntöpaikalla.

Lähde HS Tuoreet 26.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1061299263309


Junayhtiö kelpasi myös Espoolle ja Vantaalle

26.08.2003 13:30

Pääkaupunkiseudulle suunniteltu junakalustoyhtiö kelpasi Espoon ja Vantaan maanantaina kokoontuneille valtuustoille. Vaikka Vantaan valtuustossa kuultiin soraääniä etenkin asian nopeasta valmistelusta, valtuusto hyväksyi päätöksen kuitenkin yksimielisesti. Espoossa asiasta äänestettiin. Junayhtiön perustamiseen osallistumisesta päätettiin äänin 54-7.

Pääkaupunkiseudun kunnat ja VR perustavat yhtiön, joka ostaa lähiliikenteen junakalustoa. Kuntien osuudeksi tulee 65 ja VR:n 35 prosenttia. Kaluston hankintatarve on seuraavien 25 vuoden kuluessa noin sata junayksikköä, joiden arvo on noin 500 miljoonaa euroa vuosina 2010-2020. YTV valmistautuu jo kilpailuttamiseen, vaikka aluksi liikennettä hoitaakin vain VR. Kalustoyhtiö voisi myöhemmin vuokrata kalustoa muillekin.

Lähde HS Tuoreet 25.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1061299258107


Sähkökatko pysäytti metron ja raitiovaunut

23.08.2003 23:45

Helsingissä puoli yhdeksän lauantai-iltana sattunut sähkökatkos pysäytti metroliikenteen, raitiovaunut ja esti kaukojunien lähtemisen Helsingin rautatieasemalta. Metroliikenne pysähtyi sähkökatkoksen vuoksi koko verkostossa Mellunmäen haaraa lukuun ottamatta. Hakaniemen lähellä yhden metron matkustajat jouduttiin evakuoimaan. HKL:n metroliikenteen ohjaajan Ari Hentulan mukaan junassa oli noin parisataa ihmistä.

Matkustajat odottivat pimeässä tunnelissa reilut parikymmentä minuuttia ennen kuin heidät päästettiin kävelemään metrotunnelia pitkin Hakaniemen asemalle. Hentulan mukaan muutamat matkustajat olivat jo hermostumassa ja paniikkia yritettiin välttää evakuoinnilla.

"Parempi ihmiset oli päästää sieltä pois, etteivät he lähde väkisin ja ettei tilanne karkaa käsistä", hän sanoi. Hentulan mukaan tilanteeseen ei liittynyt vaaraa, vaikka matkustajat kävelivät sähköä johtavilla metrokiskoilla.

Myös raitiovaunuliikenne oli pysähdyksissä koko sähkökatkon ajan. Ratikat saatiin kuitenkin liikkeelle välittömästi virran palattua. Helsingin rautatieasemalta lähtevät kaukojunat seisahtuivat sähkökatkon ajaksi. Liikkeelle lähteneisiin juniin sähkökatkos ei vaikuttanut.

Lähde HS Tuoreet 23.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1061299238245


HS: Ratojen sähköistys nopeuttaa matkoja pohjoiseen

18.08.2003 20:27

Pohjois-Suomen junaradat on kohta sähköistetty. Ensi vuonna pääsee sähköjunalla Oulusta Rovaniemelle. Itärata sähköistetään Oulusta Vartiukseen ja Iisalmeen vuoteen 2006 mennessä.

VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos odottaa innolla sähköistyksen valmistumista, koska se poistaa hankalat junanvaihdot pääradalta. Tähän asti pohjoiseen matkaavaan junaan on vaihdettu sähköveturin tilalle dieselveturi Oulussa ja itäradalla Iisalmessa. Veturin vaihtoon kuluu noin 20 minuuttia.

"Sähköistämisen valmistuttua IC-junilla voidaan liikennöidä Helsingistä Rovaniemelle saakka, sekä mahdollisesti itärataa Kajaanin kautta Ouluun. Se vähentää matka-aikaa, ja parempi palvelu taas lisää matkustajia", Simos kertoo.

Pendolino-junan ulottamisesta Oulusta Rovaniemelle ei ole Simoksen mukaan tehty päätöksiä. Teknisesti rata on nyt hyvässä kunnossa. Suomen 5 850 raidekilometristä on sähköistetty 2 400 kilometriä. Vuoden 2006 jälkeen sähköistystyöt siirtynevät Pohjois-Karjalaan Joensuun ympäristöön.

Lähde HS Tuoreet
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1061211111581


Talgo peruskorjaa HKL:n metrojunat

18.08.2003 13:46

Kiskokaluston ja konepajatuotteiden valmistaja Talgo Oy on allekirjoittanut Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n kanssa sopimuksen 39 metrojunan peruskorjauksesta. Sopimuksen arvo on noin kahdeksan miljoonaa euroa. Metrojunat peruskorjataan Talgon Otanmäen tehtaalla Kainuussa vuosina 2003-2008.

Talgon myyntijohtajan Matti Haapakankaan mukaan nyt tehty sopimus tarjoaa työtä usean vuoden ajalle. Se ei kuitenkaan vaikuta Talgon äskettäiseen irtisanomispäätökseen. Oulun konttorista ja Otanmäen tehtaalta irtisanotaan yhteensä 80 työntekijää ja toimihenkilöä.

"Tähän tilaukseen varautuminen alensi osaltaan irtisanottavien henkilöiden määrää", Haapakangas toteaa. Irtisanomisneuvottelut koskivat alun perin 200:aa työntekijää.

Tähän saakka Talgo on keskittynyt Suomessa pelkästään uusvalmistukseen. Sopimus on siten tärkeä päänavaus kiskokaluston peruskorjausbisnekseen, Haapakangas kertoo.

Talgo Oy on osa tunnettua espanjalaista Talgo-konsernia, ja se valmistaa kiskokalustotuotteita sekä keskiraskaita konepajatuotteita. Yhtiön päämarkkina-alueena ovat Pohjoismaat ja Länsi-Eurooppa. Talgon liikevaihto oli noin 44 miljoonaa euroa vuonna 2002. Yhtiössä on nykyään noin 470 työntekijää.

Lähde HS Tuoreet 18.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1060757920291


VR:lle uusi henkilöliikennejohtaja

14.08.2003 19:37

Henkilöliikennejohtajaksi 14.8. alkaen on nimitetty ekonomi Klaus Sundström. Hän tulee VR:lle Oy Metro-Auto Ab:n toimitusjohtajan tehtävästä. Entinen henkilöliikennejohtaja Pekka Söderling siirtyy Tampereelle VR:n Länsi-Suomen alueen henkilöliikenteen reittipäälliköksi. Lisäksi Söderlingin tehtäviin kuuluvat matkakeskushankkeiden valtakunnallinen edistäminen ja koordinointi.

Lähde VR tiedote 12.8
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n19


Junien kauko-ohjausjärjestelmä petti sunnuntaina

14.08.2003 19:25

Junat olivat sunnuntaina noin tunnin pysähdyksissä Helsinki-Riihimäki osuudella ja Rantaradalla, kun kauko-ohjausjärjestelmään tuli vika, eikä varajärjestelmä lähtenyt automaattisesti käyntiin. Varajärjestelmän vian syy ei ole vielä selvinnyt.

Vika ei aiheuta VR:llä järjestelmien uusimista. Sen sijaan VR laajentaa järjelmän käyttöä. Vuoteen 2006 mennessä kaikki henkilöliikenne on tarkoitus saada kauko-ohjausjärjestelmän piiriin.

Etelä-Suomen kauko-ohjausjärjestelmä on hankittu kymmenen vuotta sitten ABB:lta. Järjestelmä valvoo Helsingin Linnunlaulun liikenneohjauksesta käsin junien liikkumista Helsingin ja Riihimäen välillä sekä Vantaankosken ja Rantaradalla.

Lähde IT-Viikko 14.8
Lähde WWW http://www.itviikko.fi


VR-Radan arvostelu kiihtyy

12.08.2003 10:25

Valtion omistamien ratojen kunnossapito- ja rakennustyöt tuottivat viime vuonna VR-Yhtymälle voittoa lähes yhtä paljon kuin perustoiminnasta eli junaliikenteestä kertyi tappiota. Luvut ilmenevät tilinpäätöstiedoista, jotka on kesän aikana toimitettu kaupparekisteriin. Tuloksen yhteydessä maaliskuussa yhtymä kieltäytyi kommentoimasta osiensa menestystä.

Rataverkon huolto- ja rakennustöistä vastaa konsernissa VR-Rata -niminen tytäryhtiö. Sen töistä osa on käytännössä monopolitöitä: yhtiö omistaa ainoan työssä vaaditun kaluston Suomessa.

Ratahallintokeskuksen tilaukset valtion omalta yhtiöltä toivat sijoitetulle pääomalle tuottoa 15 prosenttia ja nettotulosta 13 miljoonaa euroa. VR-konserni paikkaa tuloilla ydintoimintansa tappioita, jotka olivat viime vuonna 11 miljoonaa euroa. Vaikka VR-Yhtymän nettotulos näyttää joten kuten siedettävää 26 miljoonan euron voittoa, junaliikenteen tuloskehitys on ollut viime vuodet murheellinen.

"Menee alle kustannusten"

VR-Radan kilpailijat pitävät yhtiön monopolimaista asemaa sietämättömänä.

- Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan ratahallintokeskus ostaa VR-Radalta kilpailuttamatta töitä yli sadan miljoonan euron arvosta vuodessa. Näillä hyväkatteisilla monopolitöillä voidaan subventoida kilpailtujen töiden tarjouksia, sanoo sähköistystöitä tekevän Eltel Networksin toimitusjohtaja Tuomo Rönkkö.

Törkeänä esimerkkinä kilpailun vääristymistä Rönkkö pitää lisäbudjettia, jolla ohjattiin Ratahallintokeskukselle uutta rahaa kunnossapitoon.

- Meillä on selvää näyttöä siitä, että VR-Rata on ottanut modernisointitöitä epäterveisiin hintoihin, Rönkkö sanoo.

Rönkön mielestä läpinäkyvämpää olisi, jos VR-Rata ei kuuluisi VR-Yhtymään. Erikoiskalusto tulisi hänen mukaansa siirtää Ratahallintokeskukselle, joka vuokraisi sen urakoijille.

Eltel Networksin reilun 200 miljoonan euron liikevaihdosta junaverkkojen sähköistykset tuovat vajaat kymmenen prosenttia. Yhtiö on entinen IVO Transmission Engineering, jonka pääomasijoittaja Capman osti kaksi vuotta sitten.

Lähde Kauppalehti 11.8
Lähde WWW http://www.kauppalehti.fi


Talgo irtisanoo kahdeksankymmentä henkilöä

08.08.2003 12:19

Kiskokaluston ja konepajatuotteiden valmistaja Talgo irtisanoo kahdeksankymmentä ihmistä. Kesäkuun lopulla alkaneet yt-neuvottelut saatiin päätökseen perjantaina. Irtisanomiset kohdistuvat Talgon Oulun konttorin ja Kainuussa sijaitsevan Otanmäen tehtaan työntekijöihin ja toimihenkilöihin. Talgon palveluksessa työskentelee yhteensä vajaat viisisataa ihmistä.

Talgon mukaan väkeä pitää vähentää yhtiön tuotannon sovittamiseksi vastaamaan vähentyneitä tilauksia. Suomen Talgo on osa tunnettua espanjalaista Talgo-konsernia, joka on keskittynyt kiskokaluston valmistukseen ja huoltoon. Yhtiön päämarkkina-aluetta ovat Pohjoismaat ja Länsi-Eurooppa.

Lähde HS Tuoreet 8.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1059379389686


Jyväskylän sähkölankavaurio korjattaneen iltapäivällä

07.08.2003 14:26

Tampereen ja Jyväskylän välisen radan sähkölankavaurio saataneen korjattua iltapäivällä. Junat pääsevät kulkemaan vauriopaikan ohi, mutta Tampereen ja Jyväskylän välisessä junaliikenteessä on kuitenkin myöhästymisiä iltapäivään saakka.

Radan sähkölanka putosi tänä aamuna toistaiseksi tuntemattomasta syystä Jämsänkosken ja Saakosken välisellä rataosuudella. Vaurion vuoksi aamun junavuoroja Jyväskylän ja Tampereen välillä korvattiin busseilla.

Lähde VR tiedote 7.8
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n19


Kunnat ja VR suunnittelevat kalustoyhtiötä

06.08.2003 19:10

Pääkaupunkiseudun kunnat ja VR suunnittelevat YTV:n uusia junia rahoittavan ja hallinnoivan junakalustoyhtiön perustamista. Esityksen mukaan VR omistaisi yhtiöstä 35 prosenttia ja Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen omistaisivat yhteensä 65 prosenttia.

Yhtiön perustamista ovat esittäneet VR:n kehitysjohtaja Mirja Mutikainen ja selvitysmies Martti Lund. He ehdottavat lähiliikenteen hoitamiseksi uutta sopimusta, jossa nykyinen sopimus paloiteltaisiin operointia, kalustoa, huoltoa ja apupalveluita koskeviksi erillisiksi sopimuksiksi. YTV:n ja VR:n nykyinen sopimus on voimassa vuoden 2005 loppuun.

Ehdotusta perustellaan sillä, että YTV-kunnat pääsisivät paremmin vaikuttamaan kaluston hankintaan ja rahoitukseen. Samalla kustannukset olisivat paremmin kuntien tiedossa. Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava YTV on arvioinut tarvitsevansa seuraavien 20 vuoden aikana satakunta uutta junayksikköä. Uudet junat maksavat noin puoli miljardia euroa vuosina 2010-2020.

Järjestelyllä yritetään varautua myös kilpailuun, joka saattaa tulevaisuudessa olla edessä myös junaliikenteessä. Kuntapäättäjät ja VR käsittelevät ehdotusta elo-syyskuun aikana.

Lähde MTV3 Internet 6.8
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/08/179876


Savonlinnan- Huutokosken -rata avattu

06.08.2003 19:03

Junaonnettomuudessa rikkoutuneen Savonlinnan-Huutokosken -rataosuuden korjaustyöt valmistuivat tiistaiksi. Raakapuulastissa olleen tavarajunan yhdeksän vaunua suistui kiskoilta viime viikon torstaina iltapäivällä Rantasalmen ja Kallislahden puolivälissä Etelä-Savossa. Kolme suistuneista vaunuista kaatui nurin ratapenkalle. Onnettomuudessa ei sattunut henkilövahinkoja.

Rataosuus on erittäin hiljainen ja tavaraliikenteen käytössä, eikä liikennekatkos aiheuttanut suurta haittaa junaliikenteelle. Radalla ajaa keskimäärin yksi tavarajuna vuorokaudessa. Onnettomuustutkintakeskus tutkii turmaa ja selvittää sen syytä.

Lähde HS 5.8
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/arkisto/artikkeli/1059379356645


LVM:n budjettiesityksessä ei uusia tie- tai ratahankkeita

01.08.2003 17:07

Liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa hallinnonalansa määrärahoiksi 1 784 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön esitys on 1 764 miljoonaa euroa. Ehdotusten välinen ero johtuu perustienpidon ja perusradanpidon määrärahoista.

Liikenne- ja viestintäministeriön budjettiehdotuksessa ei esitetä uusien tie-, rata- tai meriväylähankkeiden aloittamista vuonna 2004. Uusista hankkeista laaditaan koko hallituskautta koskeva ohjelma liikenneväyläpolitiikkaa valmistelevassa ministerityöryhmässä, jota johtaa liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen.

Rataverkon hoitoon ja ylläpitoon liikenne- ja viestintäministeriö ehdottaa 266,1 miljoonan euron määrärahaa. Lisäksi perusradanpitoon käytetään rautatieliikenteen harjoittajilta perittäviä tuloja vastaava määrä rahaa. Tulo säilyy nykyisen suuruisena. Ratamaksu perustuu infrastruktuurikustannuksiin ja ratavero niin sanottuihin ulkoisiin kustannuksiin.

Perusradanpidon painopiste on edelleen 1970-luvulla perusparannettujen ja loppuun käytettyjen rataosien päällysrakenteen uusimisessa. Ehdotetulla rahoitustasolla korvausinvestointeja voidaan tehdä 117,8 miljoonalla eurolla, kun vuosittainen korvausinvestointitarve olisi 170 miljoonaa euroa.

Uusia ratahankkeita ei esitetä. Käynnissä olevia hankkeita on meneillään neljä, ja niihin osoitetaan 142,5 miljoonan euron määräraha. Ratahankkeisiin on aikaisemmin myönnetty 488,4 miljoonan euron sopimusvaltuudet.

Suurimman osan määrärahasta vie Keravan ja Lahden välinen oikorata. Vuonna 2004 valmistuvat Tikkurilan ja Keravan välinen rataosuus sekä Oulun ja Rovaniemen välisen radan sähköistys.

Junilla, busseilla ja takseilla hoidettavan joukkoliikenteen palvelujen ostoihin ja kehittämiseen esitetään 78,3 miljoonaa euroa, kun vuoden 2003 budjetissa määräraha oli 83 miljoonaa euroa. Liikenteen ostoja sopeutetaan asteittain alempaan määrärahatasoon joustamalla väliaikaisesti joukkoliikenteen kehittämisrahoituksesta.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnitelmassa määrärahasta käytettäisiin 37,5 miljoonaa euroa kaukoliikenteen ja junien lähiliikenteen palvelujen ostoon. Alueellisen ja paikallisen liikenteen ostoihin osoitetaan 25,3 miljoonaa euroa ja lippualennuksiin 9,7 miljoonaa euroa. Kehittämis- ja tutkimushankkeisiin käytettäisiin 5,8 miljoonaa euroa.

Lähde LVM tiedote 1.8.
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5528&tmplanguageid=1


Tavarajunan vaunuja suistui kiskoilta Savonlinnassa

01.08.2003 00:29

Puutavarajunan yhdeksän vaunua suistui kiskoilta lähellä Savonlinnaa. Henkilövahingoilta vältyttiin, mutta liikenne hiljaisella rataosuudella meni poikki. Raakapuulastissa ollut tavarajuna oli matkalla Savonlinnasta Pieksämäelle, kun se suistui toistaiseksi tuntemattomasta syystä radalta iltapäivällä kello 16.25. Rata rikkoutui noin 200 metrin matkalta. Kiskoilta putosi yhdeksän vaunua keskeltä junaa. Kolme vaunuista kaatui. Junassa oli kaikkiaan kolmekymmentä vaunua. Paikalle lähetettiin raivausauto Pieksämäeltä.

VR:n mukaan onnettomuudesta ei koidu liikennehaittaa. VR:llä ei vielä alkuillasta tiedetty, milloin rata saadaan liikennöitävään kuntoon. Onnettomuustutkintakeskus aloittaa rataonnettomuuden tutkinnan illalla.

Lähde Ilta-Sanomat 31.7
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet.asp?id=601522

 

Raitiotieliikenne harvenee helteiden ajaksi

30.07.2003 19:25

Helsingin raitiovaunut kulkevat helteiden ajan tavallista harvemmin. Myöskään pysäkkikohtaiset aikataulut eivät pidä paikkaansa. Vuoroväli on kaikilla linjoilla noin 8-15 minuuttia. Liikenne harvenee, koska kuljettajat pitävät taukoja tavallista useammin. Sään viiletessä liikenne palaa normaaliaikatauluun.

Lähde MTV3 Uutiset
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/07/178908


Liikenne takkuaa vielä Rantaradalla

28.07.2003 11:20

Rantaradan liikenne on takkuillut edelleen perjantaisen Pendolinon radalta suistumisen seurauksena. Aamun paikallisjunat olivat pahimmillaan myöhässä puolisen tuntia. Radan nopeuksia on laskettu turman takia, ja junat voivat myöhästellä jatkossakin.

Lähde YLE Teksti-tv 28.7
Lähde WWW http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/txt?PAGE=103


Pendolinon putoaminen raiteilta aiheuttaa isot kustannukset

27.07.2003 12:25

Junaliikenne Helsingin ja Turun välillä palautui normaaliksi lauantai-iltana noin kello 17. Pendolinon pudottua raiteilta Karjaan aseman lähellä perjantai-iltapäivänä, rantaradan liikenne jouduttiin hoitamaan poikkeusjärjestelyillä yli vuorokauden ajan.

Viimeiset vaunut nostettiin kiskoille lauantaina puoliltapäivin ja ne hinattiin Karjaan asemalle. Tämän jälkeen junarata saatettiin liikennöitävään kuntoon. Rata uusittiin noin 50 metrin matkalta ja kymmeniä ratapölkkyjä vaihdettiin. Lauantai-iltana ratavaihde lukittiin yhteen asentoon, eikä sitä voinut kääntää.

"Se vaikuttaa junien liikennöintiin onnettomuuspaikalla vain vähän, eikä perusmatkustaja edes huomaa sitä", kommentoi VR:n liikenteenohjaaja Atte Kanerva eilen lauantaina.

Kokonaisuudessaan ratakatko vaikutti noin 7 000-8 000 ihmisen matkantekoon. Viikonloppu ja perjantaina Karjaalla alkaneet Faces-musiikkifestivaalit lisäsivät matkustajamääriä normaalista. Karjaan ja Inkoon väli liikennöitiin busseilla.

"Yksittäistapauksissa käytettiin jopa takseja. Etenkin perjantaina bussit eivät millään tahtoneet riittää festarikansan kuljettamiseen", Kanerva arvioi. "Kustannuksia on vielä hankala arvioida, mutta kyllä ne tulevat merkittävät olemaan. Yksistään korvaavan liikenteen järjestäminen ei ole ollut ihan halpaa", Kanerva totesi.

Tutkinnanjohtaja Kai Valonen ei osannut vielä lauantaina arvioida junan raiteilta putoamisen syytä tarkemmin.

"Kohdalla oli ollut vaihdevika. Paikalla olleet asentajat arvioivat, että juna voi kulkea kohdan yli, mutta se ei sitten onnistunutkaan." Tutkinnanjohtaja mukaan putoamista ei kuitenkaan voida pitää ihan pienenä, kun Pendolinon kuudesta vaunusta kiskoilta putosi neljä. "Kävin vaunuissa sisällä ja niissä oli tainnut olla melko rauhallista. Putoamisesta ei jäänyt vaunuihin mitään ulkoisia merkkejä", Valonen kertoi. Onnettomuuden tutkimuksia jatketaan maanantaina.

Lähde HS 27.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/artikkeli/1058506380288


Pendolinosta yli puolet raiteilta

25.07.2003 16:04

Pendolino-junan 3,5 etummaista vaunua putosi kiskoilta lähellä Karjaan asemaa perjantai-iltapäivällä. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. Onnettomuus sattui noin kello 14.20 viisi kilometriä ennen Karjaan asemaa. Juna oli tulossa Kirkkonummen suunnasta ja se oli matkalla Helsingistä Turkuun.

VR:n liikenteenohjauksen mukaan junan nopeus oli hiljainen. Onnettomuus sattui, kun juna ajoi suurnopeusvaihteeseen. Ennen onnettomuutta juna oli odottanut 15 minuuttia, koska suurnopeusvaihde ei kääntynyt kauko-ohjatusti, vaan se piti kääntää käsin. Kääntämisen jälkeen kääntyvä risteys oli eri asennossa kuin muu vaihde.

Junassa oli tapahtumahetkellä noin 130 ihmistä. Inkoon ja Karjaan välinen junaliikenne on tarkoitus korvata linja-autoilla. Turusta tulevat junat ajavat Karjaalle saakka ja Helsingistä junalla pääsee Inkooseen asti. VR:n liikenteenohjauksesta arvioidaan, että junaliikenne palautuu normaaliksi aikaisintaan huomenna.

Lähde HS Tuoreet
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1058506371119


Pendolinon etupää raiteilta

25.07.2003 14:58

Pendolinojunan etuosa on pudonnut perjantaina iltapäivällä raiteilta lähellä Karjaan asemaa. Onnettomuus sattui viisi kilometriä ennen Karjaan asemaa noin kello 14.20. Juna oli matkalla Helsingistä Turkuun.

VR:n liikenteenohjauksen mukaan junan nopeus oli hiljainen. Tiettävästi kukaan ei loukkaantunut.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1058506371119


Helle syynä raitiovaunuonnettomuuteen?

24.07.2003 15:03

Poliisi on kuulustellut Helsingissä maanantaina kiskoilta suistuneen raitiovaunun kuljettajaa. Kuljettaja sanoo menettäneensä tajuntansa ennen turmaa ja havahtuneensa vasta, kun vaunu alkoi heilua.

Kuljettaja ei muista, ajoiko päin punaista. Omien sanojensa mukaan kuljettaja kärsi kuumuuden aiheuttamasta pahoinvoinnista. Siitä seurasi tajunnan heikkeneminen, joka puolestaan johti liian kovaan tilannenopeuteen. Raitiovaunu suistui kiskoilta, törmäsi moottoripyörään ja päätyi Stockmannin seinään. Vaunun alle jäänyt motoristi menetti henkensä.

Lähde YLE Uutiset 24.7
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=227519


Karjalan rataa parannetaan elokuussa

24.07.2003 11:36

Karjalan radan perusparannustyöt jatkuvat tänä kesänä Kesälahden ja Säkäniemen välillä. Töiden vuoksi junaliikenteessä on joitakin muutoksia 4.8.-5.9.2003. Joensuusta kello 6.08 (Kiteeltä 6.38) lähtevä InterCity-juna korvataan busseilla Joensuun ja Kesälahden välillä 5.8.-5.9. Bussit lähtevät Joensuun rautatieasemalta jo kello 5.35 ja Kiteeltä kello 6.20 eli puolisen tuntia aikaisemmin kuin juna. Bussit saapuvat kello 6.50 Kesälahdelle, josta IC 4 -juna kulkee normaalilla aikataulullaan Helsinkiin.

Helsingistä kello 17.34 lähtevän InterCity-junan matkustajilla on junanvaihto Kesälahdella 4.8.-4.9. muina päivinä paitsi lauantaisin. Kesälahdelta matka jatkuu sinisellä vaunustolla junan normaalilla aikataululla, saapumisaika Joensuuhun on kello 22.49.

Kesälahden ja Säkäniemen välille uusitaan noin 67 000 ratapölkkyä ja lisätään 50 000 tonnia uutta sepeliä. Lisäksi uusitaan 33 tasoristeystä. Työmaan pituus on noin 42 kilometriä. Työt aloitetaan maanantai-iltana 4. elokuuta Kesälahdelta, josta edetään kohti Säkäniemeä noin 1,4 kilometrin vuorokausivauhdilla. Töitä tehdään kahdessa vuorossa öisin klo 23.00 - 9.00. Työmaalla on VR-Radan raskainta konekantaa, muun muassa raiteenvaihtojuna Veera. Projekti työllistää kaikkiaan noin 150 henkilöä. Ratatyöt teettää Ratahallintokeskus ja pääurakoitsijana toimii Oy VR-Rata Ab.

Lähde VR tiedote 21.7
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n22


VR saattaa hankkia uusia makuuvaunuja

24.07.2003 01:18

VR päättää 40 makuuvaunun ostamisesta syksyllä. Mikäli päätös on myönteinen, vaunut ovat liikenteessä neljässä vuodessa. Nyt käytössä olevat makuuvaunut on rakennettu vuosien 1965 ja 1985 välillä.

Lapin päiväjunien matkustajat joutuvat hikoilemaan vanhoissa ilmastoimattomissa vaunuissa vielä ainakin kymmenenä kesänä. Liikennöinti tukeutuu edelleen vanhaan kalustoon, vaikka ensi vuoden syksyllä valmistuva radan sähköistys mahdollistaisi myös intercity-liikenteen. VR ei varusta vanhoja vaunujaan ilmastoinnilla kustannussyiden takia.

Lähde Lapin Radio 23.7
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=227456


Höyryveturilla Porvoosta Helsinkiin

21.07.2003 20:31

Porvoon Höyryjuhlien päätteeksi sunnuntaina 17.8 ajaa Höyryveturimatkat 1009 yleisöjunan Porvoosta Helsinkiin. Porvoosta juna lähtee Tk3-veturin vetämänä klo 18.50 ja on Helsingissä klo 21.15. Juna pysähtyy mm. Keravalla, Korsossa, Tikkurilassa, Malmilla, Oulunkylässä ja Pasilassa. Junassa on kahvilavaunu. Liput suositellaan varattavaksi etukäteen Höyryveturimatkoista, mutta lippuja saa myös junasta. Porvoon höyryjuhlien aikana 16-17.8 Höyryveturimatkat 1009 ja Höyryraide järjestävät yleisöajoja Tk3 vetureilla erillisen aikataulun mukaan.

Höyryveturimatkat siirtää kaluston Pasilasta Porvooseen 26.7 lähtien Pasilasta klo 5.00.

Lisäksi Höyryraide ajaa Tk3-veturilla Porvoosta Hinthaaraan 26-27. heinäkuuta ja 2-3. elokuuta. Lähtöajat Porvoosta ovat 12.20 ja 14.35.

Lähde Höyryveturimatkat 1009
Lähde WWW http://www.hoyryveturimatkat1009.fi/aikataulu.html


Motoristi kuoli raitiovaunuonnettomuudessa

21.07.2003 19:58

Helsingissä motoristi sai surmansa, kun hänen moottoripyöränsä jäi raitiovaunun alle kaupungin keskustassa. Törmäyksen jälkeen vaunu syöksyi Stockmannin tavaratalon seinään, minkä seurauksena vaunun kuljettaja loukkaantui.

Turma sattui Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa, kun moottoripyörä jäi raitiovaunun alle ja suisti sen kiskoilta. Moottoripyörälijä saatiin nopeasti vaunun alta pois, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä, sillä hän oli jo menehtynyt. Raitiovaunu ajoi törmäyksen seurauksena Stockmannin tavaratalon seinään, minkä seurauksena vaunun kuljettaja loukkaantui. Lisäksi yksi matkustaja loukkaantui lievästi.

Raitiovaunu numero kahden keula murskaantui ja kiskot ovat toistaiseksi poikki. Onnettomuuspaikan raivaus on parhaillaan käynnissä. Liikenne on poikki välillä Mannerheimintie Kaivokatu pohjoisen suuntaan.

Onnettomuus sattui illalla viiden aikaan, jolloin turmapaikan läheisyydessä oli jopa tuhat ihmistä.

Lähde YLE 21.7
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=227322


Tavaravaunuja suistui kiskoilta Hammaslahdella

16.07.2003 23:17

12 tyhjää tavaravaunua suistui tänään iltapäivällä kiskoilta Pyhäselässä ja Karjalan radan junaliikenne on poikki välillä Kitee - Joensuu. Välin liikenne hoidetaan linja-autoilla. Tyhjät puunkuljetusvaunut suistuivat kiskoilta pitkästä 44 vaunun letkasta lähellä Hammaslahden asemaa.

VR:stä arvioidaan, että junaliikenne palaa ennalleen aikaisintaan huomenna, sillä mm. radan sähköistys on poikki.

Onnettomuustutkimuskeskus selvittää suistumisen syytä. Paikalliset viranomaiset ovat arvioineet syyksi helteen kuumentamien kiskojen laajenemisen.

Lähde YLE Teksti-tv 16.7
Lähde WWW http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/109/txt


Tasoristeysonnettomuudet kasvussa

16.07.2003 22:13

Tasoristeysonnettomuudet ovat yhden välivuoden jälkeen jälleen lisääntymässä. Tänä vuonna on sattunut jo lähes saman verran onnettomuuksia kuin koko viime vuonna yhteensä.

Onnettomuudet vähenivät vielä viime vuonna parillakymmenellä edellisvuodesta, mutta tänä vuonna suunta näyttäisi taas ylöspäin. Heinäkuun puoliväliin mennessä onnettomuuksia kirjattiin jo 36, ja niissä kuoli neljä ihmistä.

asoristeysonnettomuudet sattuvat yleisesti tutussa paikassa ja hyvällä säällä. Yksi syy onnettomuuksiin on liian suuri lähestymisnopeus.

Varoituskehikon on ainakin huomattu laskeneen ajonopeuksia selvästi.

- Näitä on nyt seitsemän Suomeen laitettu ja kun ihminen joutuu tällaisen hyvin merkityn portin läpi ajamaan, niin siinä varmasti unisinkin huomaa tämän tasoristeyksen, turvallisuusjohtaja Kari Alppivuori Ratahallintokeskuksesta kertoo.

Kehikoita onkin tarkoitus lisätä hiljaisiin tasoristeyksiin huomattavasti jo ensi vuonna.

Kokeiluun otetaan myös uudenlainen itse avattava, mutta automaattisesti sulkeutuva portti, joita aiotaan asentaa esimerkiksi metsäautoteille.

Lähde MTV3 Uutiset 16.7
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/07/177146


Paikallisjuna hyytyi Kauniaisten asemalle

13.07.2003 20:50

Helsingistä Kirkkonummen suuntaan matkalla ollut paikallisjuna joutui jäämään Kauniaisten asemalle sunnuntaina aamupäivällä. Syynä oli sähkövika, jonka vuoksi junan alta tuli savua. Uhkaava tilanne laukesi, kun kuljettaja kytki junasta virran pois päältä. Palokunta oli myös paikalla varmistamassa.

Vaaratilanteen vuoksi matkustajat jouduttiin evakuoimaan asemalle. Vaurioitunut juna hinattiin pois paikalta.

Lähde HS Tuoreet 13.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1057922097530


Junan töytäisemä nainen kuoli

12.07.2003 00:01

Junan töytäisemä nainen kuoli Iäkäs nainen kuoli jäätyään junan töytäisemäksi Rovaniemellä keskiviikkoaamuna. 77-vuotias eläkeläisnainen käveli radan laitaa kirjastotalon kohdalla puoli yhdeksän aikoihin, hänellä oli ilmeisesti aikomuksena ylittää rata. Veturinkuljettaja näki naisen lähestyvän rataa junan kulkusuunnasta katsoen vasemmalta. Kuljettaja yritti kiinnittää naisen huomion useilla peräkkäisillä äänimerkeillä, nainen ei reagoinut ääniin vaan jatkoi kävelyään. Kuljettaja jarrutti junalla voimakkaasti mutta veturin vasen kulma osui naiseen ja nainen kuoli. Tapahtumapaikalla on virallinen radan ylityspaikka, jossa on hyvä näkyvyys molempiin suuntiin. Tapahtumahetkellä oli voimakas tuuli, joka saattoi vaikuttaa onnettomuuden syntyyn.

Lähde Kaleva
Lähde WWW http://www.kaleva.fi/html/JTpage329085.html


Radalla kulkenut junan alle Koivuhovissa

11.07.2003 21:50

Radalla kulkenut jäi Y-junan alle tänään Koivuhovissa. Y-juna oli tulossa Helsingin suunnasta, kun se törmäsi ihmiseen radalla noin kello 19.50. Vielä ei ole tiedossa miten junan alle jääneen kävi. Sm1-yksikkö 6007 ei vaurioitunut onnettomuudessa juurikaan. Junaliikenne Rantaradalla oli poikki poikki noin 25 minuuttia. Useat junat myöhästelivät onnettomuuden jälkeen.


Kauhakuormaaja ajoi henkilöjunaa päin

11.07.2003 21:32

Kauhakuormaaja ajoi henkilöjunan eteen tasoristeyksessä Tammisaaressa perjantaina aamupäivällä. Kuormaajan kuljettaja vietiin sairaalahoitoon, mutta hänen vammansa eivät ole vakavia. Henkilöjunan 35 matkustajaa selvisivät vahingoittumattomina. Veturinkuljettaja loukkaantui lievästi.

Onnettomuus tapahtui puoli yhdeltätoista Eke-Marinin pienvenesataman ylikulkupaikalla noin kilometri Tammisaaren keskustasta Hankoon päin. Kauhakuormaaja ajoi Karjaalta päin tulleen henkilöjunan eteen pysähtymispakkoa osoittavan stop-merkin takaa. Tasoristeys on vartioimaton ja näkyvyys paikalla on tiheän kasvillisuuden takia huono. Veturinkuljettajan mukaan junan nopeus oli onnettomuushetkellä 60-70 kilometriä tunnissa.

Tasoristeysonnettomuuksia on sattunut tammi-toukokuun aikana koko maassa 30, joista 10 yksityisraiteilla. Onnettomuuksissa on menehtynyt 4 ja loukkaantunut 7. Koko viime vuoden aikana 42 onnettomuudessa menehtyi 4 ja loukkaantui 9 henkilöä. Tasoristeysturvallisuus on parantunut viime vuosikymmeninä huomattavasti, mutta viime vuosina onnettomuuksien määrä ei ole kuitenkaan oleellisesti laskenut. Pohjoismaihin verrattuna meillä sattuu yhä nelinkertaisesti tasoristeysturmia.

Lähde HS Tuoreet 11.7
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1057922083520


Suomen junat uudelle asemalle Pietarissa

10.07.2003 00:19

Helsingin ja Pietarin välillä kulkevien pikajunien rautatieasema Pietarissa vaihtuu. Elokuun 10. päivä alkaen Sibelius- ja Repin-junien lähtö- ja määräasemaksi Pietarissa tulee vastavalmistunut Laatokan rautatieasema (Ladozhski vokzal).

Laatokan asema on otettu käyttöön kesäkuussa. Asema sijaitsee Pietarin keskustan tuntumassa Ladozhskayan metroaseman vieressä. Asemalla on erillinen odotustila ja matkatavarasäilytys kaukoliikenteen matkustajille. Tulevaisuudessa asemalta saa myös erilaisia kahvila- ja ravintolapalveluja.

Aseman siirtymisen vuoksi myös junien aikataulut Pietarin päässä vaihtuvat, sillä ajoaika Laatokan asemalle on pidempi kuin entiselle Suomen asemalle. Vanha asema jää Pietarin lähiliikenteen käyttöön. Moskovan ja Helsingin välillä kulkeva Tolstoi-juna pysähtyy uudella asemalla jo nyt.

Venäjän ratatöiden vuoksi Sibelius-juna ei kulje keskiviikkona 3.9.2003, mutta Repin- ja Tolstoi-juna kulkevat normaalisti.

Lähde VR tiedote 9.7
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n28


VR:n hallituksen kokoonpano uusiksi

08.07.2003 13:15

VR-Yhtymä Oy:n hallituksen kokoonpanoa muutettiin ylimääräisessä yhtiökokouksessa torstaina 3. heinäkuuta. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin varatoimitusjohtaja Martin Granholm UPM-Kymmene Oyj:stä. Hän on johtanut hallitusta jo aikaisemmin vuodesta 1995 tämän vuoden maaliskuun lopulle, jolloin puheenjohtajaksi nimitettiin professori Vesa Puttonen.

Jäseninä hallituksessa jatkavat finanssineuvos Kalevi Alestalo liikenne- ja viestintäministeriöstä, puheenjohtaja Kari Kallio Rautatievirkamiesliitosta, toimitusjohtaja Kirsti Lehtovaara-Kolu Hansel Oy:stä ja toimitusjohtaja Jukka Ruuska HEX Oyj:stä. Aikaisemmasta hallituksesta palaavat johtaja Eija Malmivirta, toimitusjohtaja Antti Remes Osuuskunta Tradeka-yhtymästä ja öljyliiketoiminnan johtaja Veli-Matti Ropponen Fortum Oyj:stä. Hallituksen jäsenmäärä lisääntyy yhdellä. VR-Yhtymän varsinainen yhtiökokous oli 26. maaliskuuta 2003. Silloin yhtiön hallitus vaihdettiin lähes kokonaan.

Lähde VR tiedote 3.7
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n27


Tampere jatkaa pikaraitiotien tutkimista

07.07.2003 11:29

Tampereen kaupunginhallitus päätti, että selvityksiä rataverkon hyödyntämisestä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä jatketaan. Kaupunginhallitus perusti hankkeen jatkosuunnittelua varten projektiryhmän, joka toimii itsenäisenä organisaationa. Tampereen kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 9.6.

Koko projektia johtaa eri osapuolista koostuva johtoryhmä. Projektiryhmä käyttää työssään apuna myös kaupungin omaa organisaatiota. Projektiryhmä tarkentaa hankkeen suunnitelmia ja käy jatkoneuvottelut eri osapuolten kanssa. Se selvittää erityisesti valtion osallistumisen pikaraitiotiehankkeeseen ja tarkentaa hankkeen aikataulun ja kustannusarviot siten, että eri osapuolet saavat tarpeelliset tiedot päätöksentekoa ja hankkeeseen sitoutumista varten.

Pikaraitiotiehankkeeseen liittyvä ensimmäinen perusselvitys rataverkon hyödyntämisestä kaupunkiseudun joukkoliikenteessä julkaistiin tammikuussa 2003. Lisäksi on tehty selvitykset liityntäliikenteestä ja eri joukkoliikennejärjestelmien vertailusta sekä linja-autojen seutuliikenteestä.

Nyt käynnistymässä oleva jatkosuunnittelu on tarkoitus saada valmiiksi 15. helmikuuta 2004 mennessä.

Lähde Tampereen kaupungin tiedote
Lähde WWW http://www.tampere.fi/viy/tiedote/uusin/606pikaratikka.htm


Puttonen arvostelee valtion omistajapolitiikkaa

27.06.2003 19:12

VR:n hallituksesta syrjäytetty Vesa Puttonen puhui yön yli nukuttuaan. Hän ei aio palata jatkossa yhtiön asioihin.

VR-Yhtymän hallituksen puheenjohtajan paikalta syrjäytetty professori Vesa Puttonen hämmästelee valtion omistajapolitiikkaa ja sen tempoilevuutta poliittisten paineiden vuoksi. Hänen mukaansa poliittiset ristivedot aiheuttavat lisähankaluuksia valtion omistaman yrityksen johdolle ja hallitukselle.

- Oli yllätys, miten voimakasta se oli, hän sanoi Helsingin kauppakorkeakoululla järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Vaikka julkisuudessa alkoi liikkua jo heti vaalien jälkeen tietoja suunnitelmista palauttaa edellisen liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin yllättäen vaihtama hallitus, Puttonen sanoo olleensa aidosti yllättynyt tapahtuneesta.

- Ministeri Leena Luhtanen soitti minulle torstaiaamuna ja kertoi hallituksen vaihtuvan, Puttonen selvitti. Hän päätti ottaa asiaan julkisesti kantaa, koska hän on liiketaloustieteen professorina osallistunut keskusteluun valtionyhtiöiden hallinnoimisesta ja ollut hallitustyöskentelyn koulutusohjelman vetäjä.

- Haluan antaa kaikille saman viestin, mutta tämän jälkeen en osallistu keskusteluun yhtiön asioista, Puttonen sanoi.

Yhtä lailla hänelle on selvää, että valtion omistamien yhtiöiden hallituksessa häntä ei enää nähdä.

Valtion omistajapolitiikan lisäksi Puttonen kummasteli VR:n toimivan johdon julkisia lausuntoja hallitusvaihdoksen jälkeen. Puttosen mielestä välillä oli sellainen kuva, että VR:n hallituksen oli nautittava johdon luottamusta eikä päinvastoin.

Turhaa vastavetoa ministeriöiden välillä

Puttosen mukaan kolmen kuukauden pesti VR:ssä on mielenkiintoinen kokemus eikä hänellä ole mitään syytä katkeruuteen.

- Jos tehdyllä ratkaisulla päästään valtion omistajapolitiikan uskottavuuden vahvistamiseen, veronmaksajana olen siihen tyytyväinen, hän sanoi.

Vähintäänkin rivien välistä saattoi lukea, että paljon on vielä tehtävää, eikä ministeri Luhtasen esittämä peruste hallitusvaihdokselle Puttosta vakuuttanut. Puttosen mielestä valtion omistamien yhtiöiden hallinnointi olisi keskitettävä yhteen paikkaan, koska ministeriöiden välillä on turhaa kissanhännän vetoa. Vielä tärkeämpää olisi saada purettua poliittisia paineita, sillä Puttosen mukaan jokaisen yhtiön liiketoiminnan johtamisessa on aivan tarpeeksi tehtävää ilman turhia lisäpaineitakin.

- Olemme nähneet mielenkiintoisen palan talouspoliittista tai ainakin poliittista historiaa, hän sanoi tapahtuneesta.

Puttonen piikitti myös yhtiöiden hallintoneuvostojen merkitystä korostavia poliitikkoja. Hän muistutti, että VR:n hallintoneuvoston ensimmäistä kokousta ei saatu päätösvaltaiseksi, koska sen poliitikkojäsenet loistivat poissaolollaan.

Lähde MTV3 uutiset 27.6
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/talous/talous.shtml?2003/06/174790


Kaupunkirata ulottuu nyt asemahotellin alle Helsingissä

19.06.2003 11:04

Martinlaakson-radan ja Leppävaaran kaupunkiradan matkustajatkin pääsevät pian sadesäällä kastumatta junaan, kun Holiday Inn -hotellin alle ulottuvat matkustajalaiturit otetaan käyttöön 30. kesäkuuta. "Laiturien pääty on jo siirretty hotellin alle. Parhaillaan tehdään viimeisiä raidetöitä, jotta junat pääsisivät ajamaan noin 30 metriä etelämmäksi suoraan hotellirakennuksen alle", VR:n markkinointipäällikkö Teppo Sotavalta kertoo.

Vanhat laiturien päädyt puhkaistiin viime viikonvaihteessa, ja uudet jatkoraiteet ovat jo valmiina hotellin alla. Myös laiturien näyttötaulut on sijoitettu jo uuteen paikkaan. Juna-aikatauluja varten on hotellin seinään kiinnitetty isot sähköiset taulut. Eniten töitä teettää vielä jatkojohtojen vetäminen junien virroittimia varten.

Uudistuksen jälkeen raiteet 12-19 ulottuvat hotellin alle. Hotellin alta pääsee nyt suoraan paitsi kaukojunien laiturialueelle myös yhdystunneliin Kaisaniemen puolelle. Alustavien luonnosten mukaan kaupunkiradan laiturien katoksia jatketaan myöhemmin niin, että myös pitkien junarunkojen etupäät saadaan sateelta suojaan. Teppo Sotavallan mukaan asiasta ei kuitenkaan ole vielä päätetty.

Lähde Helsingin Sanomat
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/artikkeli/1055863781284


Järvenpään karhu jäi junan alle

18.06.2003 20:16

Järvenpäässä eilen seikkaillut karhu koki kovan kohtalon viime yönä. Karhu jäi pohjoisesta tulleen pikajunan alle hieman puolen yön jälkeen, kertoi Järvenpään poliisi. Junansuorittaja ilmoitti karhun kohtalosta poliisille. Paikallinen metsästysseura on ottanut kuolleen karhun säilytykseen. Karhun ja junan yhteentörmäys tapahtui Järvenpään pohjoisosassa, noin 500 metriä Purolan seisakkeelta.

Lähde MTV3 Internet
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?2003/06/173656


Talgo aloittaa YT-neuvottelut

17.06.2003 18:18

Kiskokaluston ja keskiraskaiden konepajatuotteiden valmistaja Talgo Oy käynnistää yt-neuvottelut yrityksen kapasiteetin sovittamiseksi alentuneeseen tilauskantaan.

Neuvottelut koskevat henkilöstön irtisanomista Oulun konttorista ja Otanmäen tehtaalta. Irti-sanomiset kohdistuvat sekä toimihenkilöihin että työntekijöihin, ja niiden arvioitu määrä on 200 henkeä. Yrityksessä työskentelee tällä hetkellä noin 480 henkilöä.

Talgon Oy:n olemassa oleva tilauskanta on noin 19 miljoonaa euroa. Useimpien tilausten osalta toimitukset päättyvät vuoden 2003 lopulla ja vuoden 2004 alussa.

- Mitoitamme henkilöstömme määrän vastaamaan nykyisten tilausten edellyttämää kapasiteettia. Laajat irtisanomiset ovat raskaita henkilöstömme kannalta, mutta valitettavasti emme voi ylläpitää nykyisen kokoista organisaatiota ilman uusia tilauksia, Talgo Oy:n toimitusjohtaja Tapani Tapaninaho toteaa.

Kotimaassa uusia, merkittäviä kiskokalustohankkeita on suunnitteilla sekä pääkaupunkiseudulla että valtakunnallisella tasolla, mutta päätöksenteon aikataulu on Talgo Oy:n kannalta hidas. Myös Keski-Euroopassa junamarkkinat näyttävät lupaavilta, mutta tilausten saaminen on toistaiseksi kilpistynyt kotimaan referenssien puutteeseen.

Lähde Talgo Oy lehdistötiedote 17.6
Lähde WWW http://www.talgo.fi/aosa/uutiset.htm


Ratahallintokeskukselle Siemensin verkko

17.06.2003 17:28

Helsinki (16.06.2003) - Siemens Osakeyhtiö toimittaa Ratahallintokeskukselle valtakunnallisen gsm-r-verkkoinfrastruktuurin päätelaitteineen. Se korvaa rautateiden vanhat, analogiset radiojärjestelmät yhdellä kattavalla puhe- ja datainfrastruktuurilla.

Radioverkko on liikenteenohjaajien viestijärjestelmä, joka palvelee veturinkuljettajien lisäksi ratatöitä sekä ratapihoilla tapahtuvia vaihtotöitä tekeviä henkilöitä. Järjestelmällä varmistetaan junaliikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta.

Gsm-r-verkon ensimmäinen vaihe toimitetaan vielä tämän vuoden aikana rataosalle Pieksämäki-Iisalmi ja koko verkko on valmis vuoden 2006 loppuun mennessä. Sopimus kattaa noin 5 000 kilometriä ratoja ja ratapihoja. Sopimukseen sisältyy myös asennus- sekä tuki- ja huoltopalveluja 15 vuoden ajan.

Gsm-r (gsm-Railroad) kehitettiin EU-rahoitteisessa MORANE (Mobile Radio for Railways Networks in Europe) -projektissa. Projektin tavoitteena on kehittää yhtenäinen rautatieliikenteen digitaalinen radiojärjestelmä koko Eurooppaan.

Siemens toimittaa gsm-r-teknologiaa muun muassa Ruotsiin, Italiaan, Belgiaan, Hollantiin, Espanjaan, Sveitsiin ja Iso-Britanniaan.

Lähde Digitoday / Kalevi Nikulainen 16.6.2003
Lähde WWW http://www.digitoday.fi/digi98fi.nsf/pub/te20030616131806_kni_16711375


Työmatkojen pendelöinti kaukojunilla lisääntyy

17.06.2003 12:57

Suomen kieleen on livahtanut uusi käsite nimeltä pendelöinti, joka tarkoittaa työmatkojen kulkemista kaukojunalla. VR:ssä arvioidaan, että pendelöinti on viime aikoina lisääntynyt ja että se yleistyy edelleen.

- Pääkaupunkiseudulla asunnot maksavat aika paljon ja niitä voi olla myös vaikea saada. Ihmiset muuttavat kauemmas sen mukaan, missä asuminen on sopivan hintaista heidän kukkarolleen, linjaa VR Henkilöliikenteen markkinointipäällikkö Antti Jaatinen. Hänen mukaansa erittäin merkittävä osa pitemmistä työmatkoista suuntautuu Helsinkiin.

Pendelöijien suosimia ratavälejä ovat Tampere-Helsinki ja Turku-Helsinki. - Voi jopa sanoa, että jotkut valitsevat nykyisin asuinpaikkansa sen perusteella, onko se lähellä juna-asemaa. Moni asuntoa hankkiva kyselee meiltä tulevaa junatarjontaa, matka-aikoja ja sitä, pysähtyykö Pendolino varmasti jatkossakin lähistön asemalla.

Lähde MTV3 Liikenne 5.5
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/liikenne/ajankohtaista.shtml?167144


SIILINJÄRVI-VIINIJÄRVI JA JOENSUU-PIEKSÄMÄKI -RATAOSIEN LIIKENTEENOHJAUS KESKITETÄÄN PIEKSÄMÄELLE

16.06.2003 09:24

Siilinjärven ja Viinijärven sekä Joensuun ja Pieksämäen välisille rataosille rakennetaan uusi liikenteenohjausjärjestelmä. Rataosat varustetaan myös junien automaattisella kulunvalvonnalla. Liikenteenhoidon vaatimat miehitykset loppuvat muutamilta liikennepaikoilta, mutta henkilöjunat pysähtyvät entiseen tapaan.

Uusi liikenteenohjausjärjestelmä otetaan käyttöön Siilinjärven ja Viinijärven välillä 3. heinäkuuta, jonka jälkeen koko rataosan junaliikenne ohjataan keskitetysti Pieksämäeltä. Tämän takia Juankosken ja Viinijärven liikennepaikkojen miehitykset lopetetaan.

Joensuun ja Pieksämäen välillä uusi järjestelmä on määrä ottaa käyttöön 17. marraskuuta. Myös tämän rataosan liikenne ohjataan sen jälkeen keskitetysti Pieksämäeltä, ja liikenteenhoidon vaatimat miehitykset loppuvat Vihtarin, Varkauden ja Huutokosken asemilla.

Junien pysähtymiset ennallaan, kaksi asemaa suljetaan

Joensuun ja Pieksämäen välillä kulkevat henkilöjunat pysähtyvät entiseen tapaan Viinijärvellä, Vihtarissa, Heinävedellä ja Varkaudessa. Varkauden asemalla säilyvät edelleen henkilöliikenteen palvelut. Viinijärven ja Vihtarin asemat suljetaan, mutta sieltä lähtevät matkustajat voivat ostaa liput junista.

Vähäliikenteisille rataosille tarkoitetun liikenteenohjausjärjestelmän rakentaminen on osa Ratahallintokeskuksen rautatieturvallisuuden kehittämisohjelmaa. Vastaava järjestelmä on jo käytössä mm. rataosalla Haapamäki-Seinäjoki-Vaasa.

Liikenteenohjausjärjestelmän rakennuttaa Ratahallintokeskus ja järjestelmän toimittaa Mipro Oy. Radan muutostyöt urakoi Oy VR-Rata Ab ja viestiliikenteeseen liittyvät työt Corenet Oy.

Lähde VR
Lähde WWW www.vr.fi


Pohjanmaalle asennetaan uudenlaisia varoituskehikoita

11.06.2003 23:09

Tasoristeysturvallisuuden parantamiseksi kampanjoidaan tänä vuonna erityisesti Pohjanmaalla, jossa on runsaasti onnettomuusalttiita tasoristeyksiä. Kolmen viime vuoden aikana esimerkiksi liikenteellisesti hiljaisella Seinäjoki-Kaskinen-rataosalla on sattunut 10 tasoristeysturmaa, joissa on menehtynyt 2 ihmistä.

Seinäjoen ympäristössä tasoristeysturvallisuutta pyritään parantamaan myös uusin keinoin, muun muassa asentamalla portaaleja. Portaali on metallinen varoituskehikko, jonka tehtävänä on parantaa tasoristeyksen havaittavuutta, vähentää autoilijoiden lähestymisnopeutta optisin keinoin, varoittaa sähkölangoista ja suojata tasoristeysmerkit. Idea on peräisin Ruotsista, jossa portaalin tyyppistä ratkaisua on käytetty varoittamaan sähkölangoista.

Tasoristeysonnettomuuksia on sattunut tammi-toukokuun aikana koko maassa 30, joista 10 yksityisraiteilla. Onnettomuuksissa on menehtynyt 4 ja loukkaantunut 7. Koko viime vuoden aikana 42 onnettomuudessa menehtyi 4 ja loukkaantui 9 henkilöä. Tasoristeysturvallisuus on parantunut viime vuosikymmeninä huomattavasti, mutta viime vuosina onnettomuuksien määrä ei ole kuitenkaan oleellisesti laskenut. Pohjoismaihin verrattuna meillä sattuu yhä nelinkertaisesti tasoristeysturmia.

Lähde RHK tiedote 11.6
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Metro ajaa vartin vuorovälillä kahtena viikonloppuna

07.06.2003 22:27

Metro ajaa poikkeuksellisesti viidentoista minuutin välein koko päivän lauantaina ja sunnuntaina 7.- 8.6. ja myös 14.- 15.6. Kulosaaren vaihdetöiden vuoksi. Ensimmäiset ja viimeiset lähdöt ovat lähes normaalien viikonlopun aikataulujen mukaiset.

Mellunmäen suunnassa matkustavan on vaihdettava junaa Itäkeskuksessa. Mellunmäen ja Itäkeskuksen välillä on erillinen metroliikenne, joka sekin kulkee noin vartin välein. Lähtöajat on sovitettu muuhun metroliikenteeseen.

 

Lähde HKL tiedote 3.6
Lähde WWW http://www.hel.fi/hkl/suomi/04_uutiset/030603.html


Vuosaaren metroliikenne poikki perjantaiaamuna

01.06.2003 22:35

Sähkösyötinlaitteen kärähtäminen Puotilan metroasemalla pysäytti metroliikenteen Itäkeskuksen ja Vuosaaren välillä perjantaina aamupäiväksi. Liikenne katkesi aamulla kello seitsemän aikaan. Liikennekatkoksen aikana matkustajia kyyditettiin metroasemien välillä HKL:n linja-autoilla.

1950-luvulta Helsingissä käytössä olleet raitiovaunut poistuvat liikenteestä. Käytöstä poistettavat raitiovaunut liikennöivät perjantaina viimeistä päivää linjalla kaksi.

Lähde MTV3 Tekstikanava
Lähde WWW http://www.mtv3tekstikanava.fi/


Ratatöitä eniten Oulun ja Rovaniemen välillä

29.05.2003 19:28

Kesän ratatyöt painottuvat Oulun ja Rovaniemen välille, jossa varsinaisten sähköistystöiden lisäksi rataa kunnostetaan sähköistyksen edellyttämään kuntoon. Suurin yksittäinen rakennuskohde on Kemin ratapiha, jonka viime kesänä aloitetut muutostyöt jatkuvat kesään 2004 saakka. Ratapihalla uusitaan raiteita, vaihteita ja matkustajalaiturit. Raiteen 1 laituri korotetaan. Rakennustöiden vuoksi ratapihalla on käytössä tavallista vähemmän raiteita, minkä vuoksi junaliikenne ratapihalla joudutaan hoitamaan poikkeusjärjestelyillä.

Myös Rovaniemen ratapihaa aletaan remontoida. Ratapihalla kunnostetaan raiteita, vaihdetaan vaihteita ja uusitaan vaunuhuollon tarvitsemat liitännät. Lisäksi matkustajalaituri raiteella 1 korotetaan 450 metrin matkalta. Ratapihan uudistustöiden vuoksi hoidetaan henkilöjunien pysähtyminen poikkeusjärjestelyin kesä-elokuun ajan. Töiden vuoksi joudutaan myös henkilöautojen lastaus- ja purkupaikkoja vaihtelemaan useasti olemassa olevien lastauspaikkojen välillä. Lisäksi rakennustöitä tehdään Kuivaniemen, Olhavan, Simon, Laurilan, Koivun, Tervolan, Muurolan ja Törmän ratapihoilla. Myös Röyttän ratapihalla uusitaan vaihteita ja raiteiden päällysrakennetta. Kuivaniemen ja Laurilan välillä tehdään radan profiilin nosto ja tasoristeystöitä. Sähköinen junaliikenne Rovaniemelle aloitetaan vuoden 2004 lopulla. Samalla Oulun ja Rovaniemen välisen radan suurin sallittu nopeus nostetaan 120 kilometristä 140 kilometriin tunnissa.

Ratapölkkyjä vaihdetaan useilla rataosuuksilla

Pyhäsalmen ja Ylivieskan välin perusparannustyöt jatkuvat. 50 kilometrin matkalla Pyhäsalmen ja Nivalan välillä korvataan vanhat puupölkyt betonipölkyillä. Ylivieskan ja Pyhäsalmen välisen radan perusparannus aloitettiin viime vuonna. 5-10 minuutin myöhästymisiä aiheuttaneet perusparannustyöt saadaan päätökseen tänä kesänä, minkä jälkeen viimeisetkin nopeusrajoitukset poistuvat Ylivieskan ja Iisalmen väliltä.

Rovaniemen ja Kemijärven välillä vaihdetaan radan päällysrakenne 25 kilometrin matkalla. Työt on aloitettu esisepelöinnillä. Kiskot ja pölkyt vaihdetaan kesäkuussa raiteenvaihtokone Veeralla. Työ viivästyttää junia 5-10 minuuttia. Tornion ja Kolarin välillä seitsemän kilometrin matkalla vaihdetaan 3500 puista ratapölkkyä. Ruukin välilaituria ja Pellon päälaituria jatketaan täysimittaisiksi.

Pääradalla Vihannista etelään vaihdetaan loppukesästä 52 000 puista ratapölkkyä betonisiin 31 kilometrin matkalla. Kesän aikana vaihdetaan 200 eristysjatkosta Oulun eteläpuolella sekä kaarrekiskoja Oulun etelä- ja itäpuolella. Työmaiden nopeusrajoitukset viivästyttävät junia noin 5 minuuttia.

Oulun ja Kontiomäen välinen rata kuntoon ennen sähköistystä

Tulevan sähköistyksen vuoksi joudutaan Vaalansalmen ratasillan aukkoa avartamaan. Vaalassa, Paltamon Mieslahdessa ja Muhoksen Lehtoselässä sijaitsevien ylikulkusiltojen kohdalla raidetta joudutaan alentamaan. Raiteenalennustyössä apuna käytetään sepelinvaihtokonetta. Oulun ja Kontiomäen välillä valmistaudutaan loppuvuodesta käynnistyviin sähköistystöihin myös kunnostamalla Utajärven, Muhoksen ja Pikkaralan ratapihoja.

Ratatöiden rakennuttajakonsulttina toimii CM-Urakointi Oy. Ratatyöt tehdään liikenne- ja viestintäministeriön alaisen Ratahallintokeskuksen tilauksesta.

Lähde VR tiedote 20.5
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n24


Junaliikenne takkuaa Lahdessa

29.05.2003 12:26

Raiteilta pudonnut tavarajunanvaunu rikkoi kolme vaihdetta ja joitakin satoja metrejä junarataa viime yönä Lahden asema-alueella. VR arvioi, että henkilöliikenteen käytössä on Lahden asemalla parin lähipäivän ajan vain yksi raide, joten henkilöjunavuoroihin on odotettavissa myöhästymisiä. Turmajuna oli matkalla Joutsenosta Kouvolan ja Riihimäen suuntaan. Lahdessa aseman kohdalla sen viimeinen vaunu putosi kiskoilta. Onnettomuus sattui puolilta öin, eikä kukaan loukkaantunut.

Lähde MTV3 tekstikanava
Lähde WWW www.mtv3tekstikanava.fi


Ukkospuuska pysäytti Pori-Tampere -junan Äetsään

27.05.2003 08:10

Itäisessä Satakunnassa maanantaina illansuussa riehunut ukkospuuska aiheutti Äetsässä vahinkoa ja vaikeutti liikennettä. Syynä olivat sähkölangoille, teille ja radalle kaatuneet puut. Tampereelta Poriin matkalla ollut matkustajajuna joutui jäämään Äetsään, kun ukkosmyrsky kaatoi ajolangoille puun. Juna oli seisokissa asemalla, kun kuljettaja huomasi puun kaatumisen radalle. Junan matkustajille järjestettiin korvaavat kyydit perille busseilla ja takseilla. VR joutui järjestämään bussikuljetuksen myös Porista Tampereelle, koska juna oli jumissa Äetsällä. VR:n liikenteenohjauskeskuksesta kerrottiin, että radan ajolangalle kaatunut puu saatiin raivattua ja johto korjattu noin kello 20 liikenteen oltua pysähdyksissä pari tuntia. Junat kulkivat sen jälkeen normaalisti.

Lähde Satakunnan Kansa 27.5.2003


Pääradan asemille varoituslaitteet

26.05.2003 13:34

Pääradan asemien laitureille Keravan ja Tampereen välille on asenettu näyttölaitteita, joiden tärkein tehtävä on varoittaa laiturilla olijoita ohittavista junista. Nämä varoitukset myös kuulutetaan. Varoitusten lisäksi näyttölaitteilla kerrotaan tavalliseen tapaan myös junien lähtöajat. Ratahallintokeskuksen uusi varoitusjärjestelmä eli junailmoitin on tarpeellinen, sillä kesäkuun alussa junien suurin sallittu nopeus pääradalla nousee 200 kilometriin tunnissa. Tällaisesta nopeudesta johtuva ilmavirta voi aiheuttaa vaaratilanteita laiturin reunalla seisoville. Uudet näyttölaitteet ovat Kyrölässä, Saunakalliossa, Purolassa, Nuppulinnassa, Ryttylässä, Turengissa, Parolassa, Iittalassa, Viialassa ja Lempäälässä. Näillä asemilla junien nopeus voi olla yli 160 kilometriä tunnissa.

Lähde VR-yhtiöiden henkilöstölehti NYT 7/2003


Suomi hakee TEN-tukea 28,7 miljoonaa euroa

23.05.2003 23:49

Suomi hakee Euroopan unionin vuosittain myönnettävää TEN-tukea 28,7 miljoonaa euroa vuodelle 2003. TEN-tuki on tarkoitettu yleiseurooppalaisten liikenneverkkojen kehittämiseen. Tämänvuotisen tuen kohteita hakemuksessa on kuusi.

Oulun ja Rovaniemen välisen radan sähköistykseen ja rata- ja turvalaitetöihin tukea haetaan 5,9 miljoonaa euroa. Tampereen läntinen ohikulkutie sekä Lahden ja Heinolan välinen ohituskaistatie parannetaan moottoritietasoisiksi. Hankkeille haetaan yhteensä 9,2 miljoonan euron tukea.

Vuosaaren sataman liikenneyhteyksien rakentamiseen haettava tuki on kuluvalle vuodelle 9,9 miljoonaa euroa. Rautateiden GSM-R -radiojärjestelmän rakentamiseen haetaan TEN-tukea 2,8 miljoonaa euroa. Rata- ja tieverkolle haettavat tuet ovat kymmenen prosenttia kunkin hankkeen kokonaiskustannuksista.

Marja-radan suunnitteluun haetaan 0,85 miljoonan euron tukea. Tämä on 50 prosenttia suunnittelun kokonaiskustannuksista vuonna 2003. Marja-rata yhdistää Helsinki-Vantaan lentoaseman TEN-rataverkkoon.

Vuosina 1995-2002 Suomi on saanut TEN-tukea noin 110 miljoonaa euroa. Vuodeksi 2002 tukea myönnettiin yhteensä 8 miljoonaa euroa.

Lähde LVM Tiedote 15.5
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5404&tmplanguageid=1


RHK aloittaa kunnossapidon kilpailuttamisen

23.05.2003 23:30

Ratahallintokeskus on solminut Pohjois-Suomen rautatieverkon isännöintiä koskevan sopimuksen JP-Terasto Oy:n kanssa. Yhtiö kuuluu Jaakko Pöyry Groupin Infrastruktuuri & ympäristö -liiketoimintaryhmään. Toimeksiannon kesto on 5,5 vuotta ja sen laajuus on noin 45 henkilötyövuotta sopimuskauden aikana.

Toimeksianto käsittää Ratahallintokeskuksen hallinnassa olevien ratojen, radan rakenteiden ja laitteiden, maa-alueiden ja rakennusten kunnossapidon isännöinnin Pohjois-Suomessa. Isännöinti sisältää mm. kunnossapitotöiden kilpailuttamis-, ohjaus- ja valvontatehtävät. Maantieteellisesti alue ulottuu Äänekoskelta Kolariin ja Kelloselkään kattaen n. 1 600 km rautatietä ja 8 500 hehtaaria maa-alueita.

Sopimuksella toteutetaan Ratahallintokeskuksen rautateiden kunnossapidon kilpailuttamiseen liittyvää strategiaa ja se on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sopimus sisältää 2 vuoden jatko-option. JP-Terastolla on aiempaa kokemusta rautateiden rakennuttamisen alalla. Meneillään olevia kohteita ovat mm. Tikkurila-Kerava-kaupunkirataprojekti sekä Tampere-Jyväskylä-rataosuuden perusparannus.

Lähde RHK Tiedote 21.5
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Pohjois-Suomen rautatieliikenteelle uusi ohjauskeskus

21.05.2003 22:35

Pohjois-Suomen rautatieliikenteen uusi ohjauskeskus aloittaa toimintansa elokuun loppuun mennessä. Siirto Oulun vanhan asemaravintolan tiloista piti toteuttaa alunperin jo kesäkuussa. Työpisteiden siirto hidastuu, koska järjestelmää uusitaan ja liikenteen ohjaajat siirtyvät samalla päätetyöskentelyyn. Koko Pohjois-Suomen rautatieliikenteen ohjausta keskitetään Oulun uusiin toimitiloihin lähivuosina. Myös sähköratavalvomo siirtyy Ouluun Seinäjoelta vuonna 2004.

Lähde YLE-Uutiset, 5.5.2003
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/search_common.archivePage?p_id=222471&p_ver=1


Kaapelikatko ruuhkautti junia Tikkurilassa

16.05.2003 21:07

Liityntäpysäköintipaikan työmaalla Tikkurilassa möyrinyt kaivinkone katkaisi erehdyksessä keskiviikkona kello 11.50 pääradan vaihteisiin johtavia sähkökaapeleita, mikä pysäytti pääradan liikenteen Tikkurilassa kokonaan tunniksi. Pahimmillaan paikoillaan seisoi viisi junaa matkustajineen ennen kuin vaihteet saatiin käsipelillä käännettyä sellaiseen asentoon, että liikenne saattoi joten kuten jatkua. Pisimmillään juna seisoi paikoillaan puoli tuntia.

Kaapelien katkeaminen katkaisi yhteyden Tikkurilan aseman pohjoispään vaihteiden ja Helsingissä olevan liikenteenohjauskeskuksen välillä. "Vaihteita ei enää pystytty hallitsemaan Helsingin liikenteenohjauskeskuksesta. Meni jonkin aikaa ennen kuin henkilökunta sai vaihteet käännettyä käsipelillä veiveillä sellaiseen asentoon, että perusliikenne saatiin rullaamaan eli kaukojunat läpi ja K-junat oikeille raiteille", kertoo VR:n liikenteenohjausyksikön päällikkö Mauno Haapala.

Lähde HS 15.5
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030515KA2


Tuntematon mies jäi junan alle Puistolassa

16.05.2003 21:02

Toistaiseksi tuntematon noin 35-40 -vuotias mies jäi junan alle ja kuoli Helsingin Puistolan asemalla lauantaina 10.5 kello 23:n aikaan.

Junan alle jäänyt oli noin 180 senttimetriä pitkä ja normaalivartaloinen. Miehen hiukset olivat tummat, lyhyet ja siistit. Hänellä oli tummat viikset. Vaatetuksena miehellä oli vaaleanruseka pusero tai popliinitakki, punainen villapusero, harmaat suorat housut ja Sievin mustat nahkakengät kokoa 44. Lisäksi miehellä oli vasemmassa nimettömässä kultainen sormus, jossa oli kaiverrrus "12.5.89 Kaisu".

Poliisi pyytää miehen henkilöllisyydestä jotain tietäviä soittamaan Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikköön.

Lähde HS 13.5


IT Solicom kokonaan Novon omistukseen

12.05.2003 18:47

Novo Group Oyj nostaa omistusosuutensa IT Solicomista 40 prosentista 100 prosenttiin eli Novo hankkii 60 prosenttia IT Solicom Oy:n osakekannasta VR-Yhtymä Oy:ltä. IT Solicom Oy on tietotekniikkayhtiö, joka on erikoistunut kuljetus- ja logistiikka-alan tietojärjestelmiin. Se tarjoaa sekä asiakaskohtaisia ohjelmistoratkaisuja että käyttö- ja verkkopalveluja. Yhtiön suurin asiakas on VR-konserni.

IT Solicomissa työskentelee 117 työntekijää Helsingissä ja Tampereella. Yhtiön liikevaihto vuonna 2002 oli 17,6 miljoonaa euroa. IT Solicom Oy toimii kaupan jälkeen Novon tytäryhtiönä ja sen toimitusjohtajana jatkaa Henri Ollila. Kaupan toteutuminen edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää.

Lähde VR tiedote 5.5
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n24


Ratatyökone kiskoilta Lapissa

12.05.2003 18:44

VR:n ratatyöyksikkö suistui kiskoilta Lapissa Koivun ja Muurolan välillä keskiviikkona 7.5. Kiskoilta suistuivat sekä varsinainen ratatyökone että sen vaunu. Henkilövahinkoja ei sattunut. Onnettomuuden syy on vielä epäselvä.

Suistumisen vuoksi Rovaniemeltä kello 16.10 lähtenyt juna jouduttiin korvaamaan bussilla. Rata saatiin kuntoon niin, että Oulusta kello 17.16 Rovaniemelle lähtenyt juna pääsi jo ajamaan onnettomuuspaikan läpi. Turman vuoksi junaliikenne myöhästeli alkuillasta hieman mutta palautui illan aikana normaaliksi.

Lähde HS 8.5


Porin iltajuna myöhässä rutkasti

09.05.2003 11:51

Porin InterCity -iltajuna myöhästyi aikataulustaan kokonaista tunnin ja 40 minuuttia torstai-iltana. Juna pääsi Poriin kello 22.10. Junavuorolle kävi omalla tavallaan lähes yhtä köpelösti kuin Suomen MM-jääkiekolle Ruotsi-ottelussa. - Ensin Helsingissä meni pari vaunua rikki ja sitten Toijalassa veturi, silminnäkijä puhisi.

Lähde Satakunnan Kansa 9.5.2003


Uudet aikataulut tuovat muutoksia

02.05.2003 16:14

Sekä lähi- että kaukojunien aikatauluihin tulee muutoksia kesäkuun alusta lähtien. Lähiliikenteessä suurimmat muutokset koskevat Rantarataa. Helsingin ja Karjaan väliset junat muuttuvat yhtä lukuunottamatta Y-juniksi. Perjantaiksi ja lauantaiksi Helsingin ja Karjaan välille tulee uusi junapari, joka lähtee Karjaalta klo 22.20 ja Helsingistä klo 23.08.

Liikenne supistuu linjalla E Helsinki-Espoo. Arkisin viimeinen lähtö on Helsingistä klo 21.23 ja Espoosta 21.27. Liikenne loppuu hieman aikaisemmin myös lauantaina ja sunnuntaisin linjaa ei liikennöidä lainkaan. Helsingin ja Leppävaaran vuoroja vähennetään linjalla A lauantaisin ja sunnuntaisin. Lauantaina liikenne alkaa Helsingistä vasta klo 7.32 ja Leppävaarasta klo 7.55, sunnuntaisin lähdöt ovat vastaavasti klo 10.49 ja klo 11.11. Poistuvat A-junat korvataan muuttamalla osa Kirkkonummen junista joka asemalla pysähtyviksi L-juniksi.

Kaukoliikenteessä Pendolino-matka Helsingistä Tampereelle nopeutuu kymmenen minuuttia. Uuden aikataulun mukaan juna 415 Helsingistä Tampereelle lähtee klo 15.26. Oulusta Helsinkiin lähtee IC-juna klo 16.02 ja Pendolino klo 17.45.

Laivajuna 152 Turun Satamasta klo 21.00 lähtee kesäkuun alussa varttia aikaisemmin. Helsingistä Turkuun aikaisemmin klo 21.33 lähtenyt juna pilkotaan kahdeksi junaksi, jotka lähteävät klo 21.03 ja 22.03. Jyväskylän ja Helsingin välille tulee uusi IC2-juna, joka lähtee Jyväskylästä klo 7.07 ja on Helsingissä klo 10.56.

Kesäaikatauluissa on yllä olevien lisäksi myös muita muutoksia, joten oma matka-aikataulu kannattaa varmistaa aikatauluista.

Lähde Matkaan 5/2003


Keski-Suomen liitto kiirehtii Jyväskylä-Tampere-junaradan perusparannusta

24.04.2003 12:33

JYVÄSKYLÄ Pekka Ilonen

Keski-Suomen liitto vaatii Jyväskylän ja Tampereen välisen radan perusparannustöiden nopeuttamista kahdella vuodella. Liiton mielestä ratajakson perusparannustöitä on aikaistettava siten, että radan käyttöä haittaavat puutteet kyetään korjaamaan jo vuonna 2004.

Liitto muistuttaa Ratahallintokeskuksen lähivuosien toiminta-ja taloussunnitelmasta antamassaan lausunnossa, että Jyväskylä-Tampere -rata on Keski-Suomen keskeinen ratayhteys, joka palvelee sekä elinkeinoelämän kuljetuksia että henkilöliikennettä.

Nopean kaluston hyödyntämisen ja tavaraliikenteen sujuvuuden kannalta pullonkaulaksi on muodostunut Jämsä-Orivesi-osuuden välityskyvyn aleneminen ja turvallisuuspuutteet sekä radan rakenteelliset ongelmat, jotka ovat korostuneet erityisesti kuluvana talvena.

- Ratajaksolla ovat olleet vaivana vaikeat routavauriot, mikä on näkynyt nopean Pendolino -kaluston kulun kohtuuttomana hidastumisena ja kaluston hyödynnettävyyden alenemisena, huomauttaa maakuntahallitus.

Lausunnossa kiirehditään lisäksi Jyväskylä-Pieksämäki-radan perusparannusta ja erillisrahoituksen saamista vähäliikenteiseksi luokitellun Äänekoski- Haapajärvi-rataosan "keveään kunnostukseen".

Lähde Keskisuomainen / ajantasa
Lähde WWW www.keskisuomalainen.net


Extra-junia MM-kisoista Pasilasta Tampereelle

24.04.2003 09:59

Jääkiekon MM-kisojen takia liikennöi Pasilasta Tampereelle ylimääräisiä junia. Juna P 185 lähtee Pasilasta klo 22.30 ja liikennöi 26.4 ja 2-7.5. Juna P 187 lähtee Pasilasta klo 23.30 ja liikennöi 7.5 ja 9.5. Juna P 189 lähtee Pasilasta klo 19.30 ja liikennöi 11.5. 7.5.-11.5. Junat pysähtyvät Riihimäellä, Hämeenlinnassa ja Toijalassa. Junien lähtöaikaa siirretään tarvittaessa myöhemmäksi, mikäli ottelu menee jatkoajalle.

Lipun kisajunaan voi ostaa etukäteen VR asemien lipunmyynnistä (ei Junamaatista) tai junassa konduktööriltä ilman erillistä palvelumaksua. Koska junissa ei ole paikanvarausta, matkasta peritään taajamajunalipun hinta. Junissa on ravintolavaunu.

Lähde VR tiedote
Lähde WWW http://www.vr.fi/heo/vapaa-aika/fjaakiekko.htm


Junat myöhästelevät edelleen pääradalla

23.04.2003 09:20

Junat myöhästelevät pääradalla Helsingin ja Tampereen välillä vielä tänä aamuna. Ongelmia aiheuttaa vika tietoliikenneyhteyksissä, kerrotaan VR:n liikenteenohjauksesta. Tietoliikennevika aiheutti junien myöhästymisiä jo eilisiltana. Yön aikana vikaa ei ole saatu korjattua.

Liikenteenohjauksen mukaan vika on kuitenkin paikallistettu Toijalan eteläpuolelle. Korjausaikataulusta ei vielä aamulla ollut tietoa.

Vika vaikuttaa liikenteeseen Toijalan ja Hämeenlinnan välillä. Junat myöhästelevät liikenteenohjauksen mukaan 10-20 minuuttia.

Tietoliikenteen vika havaittiin eilen kello 16:n jälkeen. Vian vuoksi kaikki liikenteenohjaimet näyttävät punaista valoa. Junat joutuvat ajamaan siksi 50 kilometrin tuntivauhtia. (STT)

Lähde Ilta-Sanomat
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet.asp?id=545486


Keravan kaupunkiradan raiteenrakennus alkaa

22.04.2003 21:32

Keravan kaupunkiradan (Tikkurila-Kerava) raidetyöt alkavat toukokuussa. Samalla turvalaite- ja sähköratatyöt laajenevat koko radan osuudelle. Alkavaan urakkaan kuuluu sekä raiteen että vaihteiden asennusta. Uusia vaihteita tulee Keravan eteläpuolelle sekä Rekola-Korso-välille, jonne rakennetaan uusi Hanalan raiteenvaihtopaikka. Raide asennetaan väleille Hiekkaharju-Rekola ja Korso-Kerava. Ratatyöt tehdään pääasiassa klo 7 ja 22 välisenä aikana. Raidetöiden urakoitsijana toimii Vuorenpeikot Oy. Turvalaite- ja sähkörataurakoitsija on Oy VR-Rata Ab. Raidetyöt valmistuvat ensi lokakuun loppuun mennessä.

Uusi raide tulee käyttöön vaiheittain. Väli Korso-Kerava otetaan liikenteelle 21.7. ja väli Tikkurila-Rekola 29.9.2003. Keravan kaupunkirata otetaan käyttöön elokuussa 2004. Rakennustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan vuoden 2004 loppuun mennessä.

Lähde RHK tiedote 22.4
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Pendolinoja korvataan IC-junilla toukokuussa

22.04.2003 21:22

Osa Turun ja Helsingin välisen rantaradan Pendolino-vuoroista korvataan IC-junilla 3.-11.5. Lisäksi sunnuntaina 4.5. Helsingistä Jyväskylään klo 15.20 lähtevässä Pendolino-vuorossa on normaalia vähemmän paikkoja, koska junassa on kahden junayksikön sijasta vain yksi kuuden vaunun yksikkö.

Lauantaina 3.5. Pendolino-juna S 141 Helsingistä Turkuun (lähtöaika klo 17.09) ajetaan IC2-kalustolla. Sunnuntaina 4.5. Pendolino S 130, joka lähtee Turusta klo 10.02 Helsinkiin, korvataan IC2-junalla.

Maanantaista 5.5. torstaihin 8.5. rantaradalla korvataan päivittäin neljä Pendolino-vuoroa IC2-kalustolla. S 123 Helsingistä Turkuun (lähtöaika klo 7.38), S 130 Turusta Helsinkiin (lähtöaika klo 10.02), S 133 Helsingistä Turkuun (lähtöaika klo 13.09) ja S 146 Turusta Helsinkiin (lähtöaika klo 18.02) ajetaan IC2-junina. Rantaradan neljä muuta Pendolino-vuoroa ajetaan normaalisti.

Muutokset Pendolino-liikenteessä johtuvat Ratahallintokeskuksen tilaamista ratateknisistä koeajoista. Keravan ja Tampereen välillä Pendolinon nopeus aiotaan nostaa 160 kilometrin tuntinopeudesta 200 kilometriin tunnissa kesäkuun alussa aikataulukauden vaihtuessa. Rantaradalta puuttuu yksi Pendolino-yksikkö näiden teknisten koeajojen takia. Matkustajia pyydetään varautumaan myös muihin mahdollisiin junavuorojen muutoksiin testijakson aikana.

Lähde VR tiedote 22.4
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n25


VR ja kunnat perustamassa kalustoyhtiön

17.04.2003 17:09

Pääkaupunkiseudun kunnat aikovat perustaa yhdessä VR:n kanssa junien hankintayhtiön. Yhtiö omistaisi kaluston ja vuokraisi junat pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnalle liikennöintiä varten.

Pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen tarvitaan vuoteen 2010 mennessä sata uutta junaa. Niiden hankinta maksaa arviolta 500 miljoonaa euroa.

Alustavien suunnitelmien mukaan kunnat omistaisivat yhtiöstä kolmanneksen. Hankkeeseen käytettäisiin esimerkiksi helsinkiläisten veromarkoista noin viisi prosenttia.

Lähde Ylen aikaisen uutiset 25.3
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content954E5


Lähijunaliikenteen kilpailuttaminen lähestyy

17.04.2003 17:02

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen kilpailuttaminen voi olla mahdollista vielä tämän vuosikymmenen aikana. Painetta tähän luo muun muassa EU:n tuleva palvelusopimusasetus, jonka mukaan julkisen vallan pitää kilpailuttaa liikennepalvelut, jos hankkeen kustannukset ovat vähintään 0,8 miljoonaa euroa vuodessa. VR suhtautuu kilpailuttamiseen periaatteessa myönteisesti, mutta haluaa, että kilpailuttamisen rahoitus ja palveluvaikutukset selvitetään.

Lähde Ylen aikaisen uutiset 7.3
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweb2.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=ContentC36F3


Hankoradan sähköistys myötätuulessa

17.04.2003 16:56

Hankoradan sähköistys on noussut VR:n ykköshankkeeksi. Asia kävi ilmi Länsi-Uudenmaan ja Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarien ja VR:n johdon tiistaina käymästä keskustelusta. Sähköistys voisi alkaa vuonna 2006 mikäli rataverkon ylläpitoon varatut rahat pysysvät viime vuosien tasolla.

150 kilometrin pituisen Hanko-Hyvinkää osuuden sähköistäminen maksaa 30 miljoonaa euroa. Sähköistys mahdollistaisi myös suorat yhteydet Hangosta ja Tammisaaresta Helsinkiin ilman junanvaihtoa Karjaalla.

Lähde Ylen läntinen 16.4
Lähde WWW http://194.252.88.3/rsweblja.nsf/sivut/uutisaihe_uusi?opendocument&pageid=ContentEDA75


Kuorma-auto jäi junan alle Enossa

01.04.2003 22:37

Eno, 31. 3. Kotimaa stt 290

Kuorma-auto jäi junan alle ja romuttui pahoin maanantaina Enossa Pohjois-Karjalassa. Auton mieskuljettaja ja kyydissä ollut apumies ehtivät hypätä viime hetkellä ennen törmäystä ohjaamosta ratapenkalle. Onnettomuudessa ei loukkaantunut kukaan.

Kolari sattui Paukkajan kylässä vartioimattomassa tasoristeyksessä kello 11:n aikoihin. Junan tulon huomannut kuorma-auton kuljettaja yritti pysäyttää ajoneuvonsa erittäin liukkaalla tiellä ennen tasoristeystä, mutta auto liukui alamäessä kiskoille. Hätäjarrutuksesta huolimatta tavarajuna osui kuorma-auton ohjaamoon.

Liukkailla ja lumisilla Itä-Suomen teillä sattui maanantaina useita liikenneonnettomuuksia, joissa ajoneuvot kärsivät peltivaurioita. Alkuiltaan mennessä turmissa ei sattunut vakavia loukkaantumisia. (STT)

Lähde STT
Lähde WWW http://www.stt.fi/uutispalvelu/jutut/9463965.php?u=testi&s=9627df7a4a5b849f67fce863e82adc71


Routavauriot vaivaavat ratoja

01.04.2003 21:43

Ankara talvi on tuonut tänä keväänä rautateille harvinaisen paljon routavaurioita ja tämän seurauksena ylimääräisiä nopeusrajoituksia. VR:n mukaan nopeusrajoitukset aiheuttavat junaliikenteessä keskimäärin 5 - 15 minuutin myöhästymisiä. Rajoituksia on nyt väleillä Tampere-Orivesi, Riihimäki-Kouvola, Karjaa-Turku ja Ylivieska-Oulu, ja lisää on tulossa kelirikkokauden edetessä. Yksittäisiä töyssyjä on muillakin radoilla.

Matkustajille lähinnä hyppäyksinä tuntuvat ratavauriot eivät aiheuta turvallisuusriskiä, VR vakuuttaa. Myös kalustovaurioilta on vältytty. Routakohdissa nopeusrajoitukset vaihtelevat 60 - 120 kilometriin tunnissa vaurion vakavuudesta riippuen.

VR:n liikenteenohjausyksikön mukaan tämä talvi on ollut selvästi tyypillistä talvea pahempi. Vastaava routakausi koettiin keväällä 1987, jolloin radoille syntyi kylmän talven jälkeen huomattavan paljon routavaurioita.

Lähde YLE Uutiset 1.4
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=220523


RHK julkaisi ensimmäisen verkkoselostuksen

31.03.2003 20:58

Ratahallintokeskus (RHK) on julkaissut uuden rautatielain mukaisesti verkkoselostuksen. Siinä kuvataan valtion rataverkko, rataverkolle pääsyn edellytykset, ratakapasiteetin jakamismenettely, rautatieyrityksille tarjottavat palvelut ja ratamaksun määräytymisperusteet. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa tehty verkkoselostus.

Verkkoselostus julkaistaan rautatieyrityksiä varten aikataulukausittain. Nyt julkaistu verkkoselostus 2004 on tarkoitettu aikataulukaudelle 14.12.2003-11.12.2004. Aikataulukaudet koskevat rautatieyritysten ratakapasiteetin hakemisajankohtia. Junaliikenteen matkustaja-aikataulut muuttuvat samoina aikoina kuin aikaisemmin.

Uusi rautatielaki tuli voimaan 15. maaliskuuta ja sillä pannaan kansallisesti täytäntöön EU:n 1. rautatiepaketti. Uusi laki selkeyttää Ratahallintokeskuksen tehtäviä. RHK vastaa edelleen rataverkosta, rautatieliikenteen turvallisuudesta ja liikenteenohjauksesta. Näiden lisäksi RHK:n rooli ratakapasiteetin jakajana korostuu.

Lähde RHK tiedote 27.3
Lähde WWW http://www.rhk.fi/tiedotteet/tiedotteet.html


Uusi rautatielaki tuli voimaan

27.03.2003 21:51

Rautatieliikennettä koskeva lainsäädäntö muuttuu. Uudella rautatielailla pannaan Suomessa täytäntöön EU:n ns. ensimmäiseen rautatiepakettiin kuuluvat direktiivit. Direktiivien tavoitteena on rautatieliikenteen toimintaedellytysten ja kilpailuaseman parantaminen. Uusi rautatielaki ja sen nojalla annetut asetukset tulivat voimaan 15. maaliskuuta.

EU:n ensimmäisellä rautatiepaketilla avataan jäsenvaltioiden välinen kansainvälinen tavaraliikenne. Kilpailun lisäämiseksi EU:ssa pyritään siihen, että jäsenvaltioiden rajat ylittävällä rataverkolla voi toimia useita tavaraliikennettä harjoittavia rautatieyhtiötä.

Uudella lailla kehitetään rautatieliikenteen harjoittamisen toimintaedellytyksiä muun muassa selkeyttämällä liikenteen harjoittajan oikeuksia ja ratakapasiteetin jakamiseen liittyviä menettelyjä. Lailla selkeytetään rataverkosta ja rautatieliikenteen turvallisuudesta vastaavan Ratahallintokeskuksen tehtäviä. Liikenteenohjauksesta huolehtiminen jäisi edelleen Ratahallintokeskuksen vastuulle. Se voisi nykyiseen tapaan ostaa liikenteenohjauspalvelut VR-Yhtymä Oy:ltä.

Ratahallintokeskus myöntää jatkossakin rautatieliikenteen harjoittamiseen tarvittavat turvallisuustodistukset. Toimiluvat rautatieliikenteen harjoittamiseen myöntää edelleen liikenne- ja viestintäministeriö, josta tulee myös lain mukainen rautatieliikenteen sääntelyelin.

Koska lailla laajennetaan ainoastaan rajoitetusti rautatieliikenteen kilpailua, sen taloudellisten vaikutusten arvioidaan Suomessa olevan vähäisiä. Kotimaan henkilö- ja tavaraliikenne jää edelleen VR Osakeyhtiön hoidettavaksi. Myöskään Suomen ja Venäjän väliseen liikenteeseen uusi laki ei tuo muutoksia.

EU-maissa rautatieliikenteen markkinaosuus on viime vuosikymmenen aikana laskenut selvästi. Maanteiden ruuhkautumisen vuoksi ja ympäristösyistä EU:ssa on pyritty edistämään rautatieliikenteen toimintaedellytyksiä. Suomessa rautateiden osuus tavaraliikenteestä on noin 25 prosenttia, mikä on huomattavasti EU:n keskimääräistä markkinaosuutta suurempi.

Lähde LVM tiedote 13.3
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5284&tmplanguageid=1


Sasi: VR:n päätöstä ei tehty mielijohteesta

27.03.2003 21:46

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasin (kok) mukaan päätös valtioyhtiö VR:n hallituksen suurremontista oli moraalisesti oikein, vaikka tasavallan hallitus oli jo ehtinyt jättää eronpyyntönsä. Sasi varmisti selustansa ennen päätöstä oikeuskanslerilta.

"Tässä oli pitkälliset keskustelut taustalla, ei päätöstä tehty hetken mielijohteesta", Sasi sanoi EU:n liikenneministereiden kokouksessa Brysselissä. Esimerkiksi pääministeri Paavo Lipponen (sd) ei tiennyt asiasta etukäteen. Päätöksen takana oli Sasin mukaan hänen lisäkseen liikenneministeriön ylijohtaja Samuli Haapasalo.

"Koko viime vuoden ajan liikenne- ja viestintäministeriötä syytettiin siitä, että olimme Soneran tapauksessa hoitaneet omistajaohjaukseen heikosti ja antaneet yhtiön elää omaa elämäänsä. Kritiikistä on opittu... Ainakin nyt kaikki tietävät, ettei ministeriö ole lepsu omistajaohjauksessaan."

Lähde HS Tuoreet 27.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030327OL27


Sasi junaili yksin VR:n uuden hallituksen

27.03.2003 13:08

Liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi oli liikkeellä yksin, kun hän vaihdatti lähes koko VR-yhtymän hallituksen. Pääministeri Paavo Lipposen esikunnasta kerrottiin tänään, ettei pääministeri ollut etukäteen tietoinen Sasin hankkeesta.

Hallitus muuttui eilen eronpyyntönsä myötä epäpoliittiseksi toimitusministeristöksi. Se hoitaa vain juoksevat asiat, joten mahdollinen päätös VR-yhtymän ylimääräisen yhtiökokouksen kutsumisesta koolle jäänee seuraavalle hallitukselle.

Lähde MTV3 Internet
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/kotimaa.shtml?161604


Valtio vaihtoi lähes koko VR:n hallituksen

26.03.2003 19:25

VR-Yhtymän hallitus meni lähes kokonaan uusiksi tänään pidetyssä yhtiökokouksessa. Entisestä hallituksesta jatkaa ainoastaan liikenne- ja viestintäministeriötä edustava finanssineuvos Kalevi Alestalo. Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi valittiin professori Vesa Puttonen Helsingin kauppakorkeakoulusta. Valtio-omistajan ääntä käytti yhtiökokouksessa liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasi.

Lähde MTV3 / Kauppalehden talousuutiset 26.3.2003
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/talous/talous.shtml?161501


Pietariin kolmessa tunnissa vuonna 2008?

21.03.2003 23:18

Helsingin ja Pietarin välistä nopeaa junaliikennettä selvittävä korkean tason virkamiestyöryhmä kokoontui 6. maaliskuuta Moskovassa. Suomen valtuuskuntaa johtanut liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela oli tyytyväinen kokouksen tuloksiin:

- Hankkeesta saatiin kattava tilannekatsaus, Korpela kertoi. Kumpikin osapuoli pitää hanketta tärkeänä ja on jo nyt panostanut rataosuuden kehittämiseen.

Helsingin ja Pietarin välinen matka-aika junalla on nykyisin 5 tuntia ja 15 minuuttia. Suomen ja Venäjän viranomaiset ovat asettaneet tavoitteeksi, että junien matka-aika vuoteen 2008 mennessä olisi noin kolme tuntia. Matka-aikatavoitteen saavuttaminen edellyttää rataverkkoa, kalustoa ja raja- ja tullimuodollisuuksia koskevia toimenpiteitä. Kokouksessa todettiin, että rataverkkoa koskevat päätökset on tehtävä tämän vuoden aikana, jotta asetettu matka-aikatavoite toteutuisi vuonna 2008.

Ennen vuotta 2008 matka-aikaa pyritään lyhentämään sillä, että Venäjän puolella siirrytään liikkuvassa junassa tapahtuviin raja- ja tullitarkastuksiin Pietarin ja Suomen rajan välillä. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta uudistaa veturikalustoa siten, että samalla veturilla voitaisiin ajaa koko matka. Tällöin nykyisin tarvittavat veturinvaihdot jäävät pois. Tällä toimenpiteellä matka-aikaa voitaisiin lyhentää noin 35 minuuttia. Vuodesta 2008 lähtien rataosuudelle tarvitaan uutta kalustoa. Yhtenä vaihtoehtona on mainittu Pendolino-juna.

Lähde LVM tiedote 6.3
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5271&tmplanguageid=1


VR:n tulos putosi puoleen

15.03.2003 09:51

VR-konsernin tulos vuodelta 2002 oli 21,7 miljoonaa euroa. Vastaava luku edellisenä vuonna oli 42,0 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli 26,8 (49,0) miljoonaa euroa. Liikevaihtoa kertyi 1 139,9 (1 150,9) miljoonaa euroa. Konsernin rahoitusasema ja maksuvalmius säilyivät hyvinä. Tulosta rasittivat poistojen kasvun lisäksi eläkesäätiömaksujen nousu. Liikevaihdon lasku johtui konserniin kuuluneen aravarahoitteisen Avarra-Asunnot Oy:n myynnistä.

VR Cargon kuljetusmäärä pysyi edellisen vuoden tasolla 41,7 miljoonassa tonnissa. Tästä kotimaisen liikenteen osuus oli 24,7 miljoonaa ja kansainvälisen liikenteen osuus 17,0 miljoonaa tonnia. Kotimaan liikenne lisääntyi 3 %, kun taas kansainvälinen liikenne väheni 4 %. Kansainvälisellä liikenteellä tarkoitetaan kuljetuksia, jotka siirtyvät rajan yli junalla. VR Cargon liikevaihto oli 332,2 (337,7) miljoonaa euroa.

Henkilöliikenteessä matkojen määrä oli 57,7 miljoonaa, missä oli kasvua 5 %. Eniten lisääntyi matkustus pääkaupunkiseudun YTV-alueella, lähes 10 %. Lähiliikennevuorojen määrä arkisin kasvoi 704 vuorosta 850 vuoroon, kun liikenne Leppävaaran kaupunkiradalla käynnistyi täysimääräisesti kesällä. Matkat kaukojunissa lisääntyivät prosentin. Niiden määrä oli yhteensä 11,6 miljoonaa. Uudet Pendolino-vuorot Ouluun ja Kuopioon lisäsivät matkustajia näillä reiteillä. Suomen ja Venäjän välillä tehtiin 266 000 matkaa, missä oli kasvua 11 %. Henkilöliikenteen liikevaihto oli 288,7 (282,2) miljoonaa euroa.

VR tilasi kahdeksan uutta Pendolino-junaa vuonna 2002. Ne toimitetaan vuosina 2004-2006, minkä jälkeen VR:llä on yhteensä 18 Pendolinoa. Lisäksi viime vuonna tilattiin 20 kaupunkijunaa. Tilaus on jatkoa jo liikenteessä olevalle kymmenen junan sarjalle. Uudet kaupunkijunat otetaan käyttöön vuosina 2004-2005. Sr2-sarjan sähkövetureiden toimitukset jatkuivat. VR sai viime vuonna yhdeksän uutta veturia. Vuoden loppuun mennessä 46 veturin sarjasta oli toimitettu 38 veturia. Kaksikerroksisten InterCity-vaunujen toimitukset päättyivät viime vuonna, kun viimeiset kymmenen vaunua valmistuivat 92 vaunun sarjasta. Konsernin investointimenot olivat kaikkiaan 143,9 (177,7) miljoonaa euroa.

Lähde VR tiedote 13.3
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n32


YTV taipui Espoon pikaratikalle

15.03.2003 09:44

Espoon kanta länsisuunnan raideliikenteeseen on muodostumassa myös Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunnan (YTV) kannaksi. Espoo on Etelä-Espoon yleiskaavan tavoitteissaan varannut raideyhteydelle tilaa Lauttasaaren ja Matinkylän välille, mutta jättänyt avoimeksi, olisiko yhteys metro vai pikaraitiotie. Helsingin kaupungin kanta on yksiselitteisesti, että Etelä-Espooseen pitää rakentaa metro ja kiireesti. YTV:n hallituksen asettama poliittinen toimikunta on käsitellyt lausuntoja pääkaupunkiseudun joukkoliikennejärjestelmästä ja neuvotellut kompromissiratkaisun Helsingin ja Espoon näkemysten sovittamiseksi yhteen. Kompromississa Espoon kanta on voittanut. Länsimetro on muutettu metroksi tai pikaraitiotieksi. Sopupaperissa täsmennetään, että "metrolla/raideyhteydellä tarkoitetaan metroa tai sitä kevyempää Helsingin metrojärjestelmän kanssa yhteensopivaa raideyhteyttä."

"Tämä on kompromissi", YTV:n hallituksen puheenjohtaja Suvi Rihtniemi (kok) sanoo. "Helsinkiläisenä olisin tietysti toivonut, että siinä sanottaisiin suoraan metro."

Sopimuksessa mainitaan lisäksi, että "Espoo ja Helsinki käynnistävät ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA), jonka yhteydessä selvitetään vuoden 2004 loppuun mennessä Espoon, Helsingin, liikenne- ja viestintäministeriön ja YTV:n yhteistyönä myös metroa kevyempiä ja joustavampia vaihtoehtoja". Rihtniemen mukaan voitto on sekin, että nyt päästään suoraan YVA-prosessiin ja muita raideverkkoja selvitetään sen yhteydessä. Säästää aikaa kun pikaraitiotieselvityksiä ei tarvitse tehdä erikseen. Tavoitteena on, että länsisuunnan raideyhteyden rakentaminen voidaan aloittaa Helsingin alueella ennen vuotta 2010 ja liikennöinti Matinkylään ennen vuotta 2020.

Lähde HS 13.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030313KA5


Talgolta autovaunuja Suomeen ja Ruotsiin

14.03.2003 21:14

Kisko- ja konepajatuotteita valmistava Talgo Oy on sopinut autovaunujen toimittamisesta sekä VR:lle että ruotsalaiselle Skandinavian Motortransport Ab:lle. Autovaunuja on tilattu 35, joista 20 menee Ruotsiin. Vaunut valmistetaan Otanmäen tehtaassa Vuolijoella Kainuussa. VR:n uudet kaksikerroksiset umpivaunut saadaan liikenteeseen vuosina 2004 - 2005.

Kauppasummat ovat yhteensä noin kymmenen miljoonaa euroa. Talgo Oy:n liikevaihto oli vuonna 2001 noin 64 miljoonaa euroa. Talgo Oy on osa espanjalaista Talgo-konsernia. Yhtiön palveluksessa on noin 500 ihmistä, joista satakunta tällä haavaa lomautettuna.

Lähde YLE Uutiset 14.3
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=219371


Pohjanmaan rata voi hidastua

14.03.2003 21:11

Junayhteys Seinäjoen ja Oulun välillä saattaa lähivuosia hidastua. Ratahallintokeskuksen arvioiden mukaan radan kunto heikkenee nopeasti ja sen päällysrakenne on elinkaarensa lopussa. Paikallisia nopeusrajoituksia on jo asetettu ja niitä joudutaan lisäämään kevään mittaan.

Asiasta huolestuneen Pohjois-, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan liitot jättivät tiistaina liikenne- ja viestintäministeriölle kannanoton rataosuuden pikaisesta kunnostamisesta.

Ministeriön suunnitelmien mukaan junat joutuvat lähitulevaisuudessa pudottamaan nopeuttaan Seinäjoen ja Oulun välillä 140 km/h:sta jopa sataan kilometriin tunnissa. Maakuntaliitot pelkäävät, että liikenteen hidastaminen vähentää sekä matkustajamääriä että tavarankuljetusten kysyntää.

Lähde HS 12.3


Suomessa tehokas joukkoliikenne - strategia kaipaa tarkennusta

13.03.2003 11:56

Liikenne- ja viestintäministeriön teettämän kansainvälisen arvion mukaan Suomen joukkoliikenne on pitkistä välimatkoista ja harvasta asutuksesta huolimatta tehokkaasti hoidettua ja palveluiltaan korkeatasoista. Julkista rahoitusta käytetään joukkoliikenteen tukemiseen selvästi vähemmän kuin muualla ja lipputulojen osuus liikenteen taloudesta on muita maita kattavampi.

Belgiasta, Hollannista, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta oleva arviointiryhmä suosittelee liikenne- ja viestintäministeriölle johtavampaa roolia joukkoliikenteen kehittämisessä. Myös ministeriön tavoitteenasetteluun arvioijat kaipaavat selkeyttä ja mittareita.

Arviointiryhmä luovutti raporttinsa liikenne- ja viestintäministeri Kimmo Sasille torstaina 6. maaliskuuta. Raportissa arvioidaan sekä joukkoliikennettä että ministeriön joukkoliikennestrategiaa ja sen toteuttamista. Raporttiin sisältyy myös Hollannin ja Sveitsin liikenneministeriöiden edustajien vertaisarvio.

Liikenne- ja viestintäministeriö korostaa, että raportti on arviointiryhmän näkemys. Ministeriö päättää myöhemmin, mitkä raportin ehdotuksista voitaisiin toteuttaa.

Ministeri Sasi pitää arviointiryhmän esityksiä pääosin myönteisinä, mutta suhtautuu varovaisemmin näkemyksiin viranomaisohjauksen tiukentamisesta. Sasi muistuttaa, että liikenne- ja viestintäministeriö on tyytyväinen Suomen joukkoliikenteen nykyiseen rakenteeseen, joka suurten kaupunkien ulkopuolella perustuu yritystoimintaan. Tämän järjestelmän halutaan säilyvän ja kehittyvän edelleen.

Raportin mukaan ministeriön joukkoliikennestrategialla on sidosryhmien tuki, mutta tavoitteiden toteutumisesta on jonkin verran epäilyjä. Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo kevään kuluessa tarkentaa strategisia tavoitteitaan ja niiden seurantaa. Tarkoituksena on myös keskustella sidosryhmien kanssa siitä, millaisiin tavoitteisiin nämä olisivat valmiita sitoutumaan.

Lähde LVM tiedote 6.3
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5268&tmplanguageid=1


Julkisen liikenteen matkustajamäärä kasvoi

13.03.2003 11:51

Julkisen liikenteen matkustajamäärä kasvoi 3,2 prosenttia vuodesta 1999 vuoteen 2001. Matkustajia busseissa, junissa, takseissa, raitiovaunuissa, metrossa ja lentokoneissa oli vuoden 2001 lopussa 577 miljoonaa. Samaan aikaan julkisen liikenteen tarjonta lisääntyi 2,1 prosenttia. Eniten matkustajia on suurissa kaupungeissa.

Tiedot ilmenevät liikenne- ja viestintäministeriön julkaisemasta tilastosta. Julkisen liikenteen suoritetilasto tehdään kahden vuoden välein.

Matkustajamäärällä mitattuna bussi on suurin joukkoliikennemuoto. Bussien osuus matkustajista on 62,2 prosenttia. Toiseksi suurin on raitiovaunu, 10 prosenttia, ja kolmanneksi suurin juna 9,6 prosenttia. Henkilökilometreistä bussien osuus on 43,9 prosenttia, junan 30,5 ja lentoliikenteen 12,4 prosenttia. Lyhyiden matkojen takia raitiovaunujen henkilökilometrit ovat 1,1 ja metron 3,6 prosenttia kaikista julkisen liikenteen henkilökilometreistä.

Julkisen liikenteen kokonaisrahoitus kasvoi kaikkiaan yhdeksän prosenttia ja oli yhteensä 463 miljoonaa euroa vuonna 2001.

Lähde LVM tiedote 4.3
Lähde WWW http://www.mintc.fi/scripts/cgiip.exe/WService=lvm/cm/pub/showdoc.p?docid=1735&channeltypeid=&channelid=23&channelitemid=5264&tmplanguageid=1


Junien tungos haittaa työmatkalaisia

07.03.2003 09:48

Riihimäeltä Helsinkiin matkaava R-juna saapuu aamulla Keravalle. Vaunut ovat täynnä, mutta sisään tunkee lisää matkustajia. Ovet sulkeutuvat. Juna ei hievahdakaan. Sitten tulee kuulutus. "Hyvät matkustajat, jatkamme hetken kuluttua. Annamme tilaa ohi menevälle Pendolinolle." "Aina sama juttu", joku kommentoi ärhäkästi. Pendolino suihkaisee ohi.

R-juna seisoo. Vihdoin se pääsee taas vauhtiin. Seinällä keikkuu mainos, joka kertoo, että päivittäin kulkee 850 lähijunaa. Kun Helsingin asema lähestyy, lähijuna pysähtyy. "Valitamme viivytystä, joudumme odottelemaan vapautuvaa tuloraidetta", kuulutus kertoo. Työpäivän jälkeen keravalainen Seppo Raiso hyppäsi eilen kello 16.48 Helsingistä lähteneeseen H-junaan. Rautatieläisten liitossa työssä käyvää pienet myöhästymiset eivät haittaa. "Ei niistä hermot mene."

VR:ää on haukuttu junien myöhästelystä, aikataulukaaoksista, sekavista lippu- ja hinnoittelu-uudistuksista ja liian täysistä junista, joissa matkustajien turvallisuus vaarantuu, koska asiakkaat joutuvat seisomaan eteisissä. Yhtiötä syytetään myös kaukojunaliikenteen suosimisesta pääasiakaskunnan eli työmatkalaisten kustannuksella. VR:n henkilöliikennejohtaja Pekka Söderling ei kaikkea kritiikkiä purematta niele. "Meille jokainen asiakas on yhtä tärkeä. Merkittäviä asiakkaita pääradalla ovat nekin, jotka tulevat pääkaupunkiseudulle kaukoliikenteellä. Meidän on palveltava kaikkia yhtä hyvin." Kapasiteetti- ja aikatauluongelmat myönnetään. Kalustoa on Söderlingin mukaan riittävästi, mutta YTV on vähentänyt ostojaan. "Se tarkoittaa, että ajatetaan pienemmillä junilla." Seisomapaikoilla matkustaminen on Söderlingin mukaan satunnaista. Pakkasista on riesaa, koska 30 sähkömoottorijunassa ei ole ilmankuivaimia. Syy ei kuitenkaan ole VR:n. "Emme ole saaneet varaosia. Isojen maiden isot tilaukset ajavat suomalaisten ohi."

Lisäraide Keravan ja Riihimäen välille sopisi VR:lle. Se toisi lisää kapasiteettia. "Raiteista päättävät liikenne- ja viestintäministeriö ja ratahallintokeskus", Söderling toteaa. Kolmas raide ei ole VR:n tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä. Kouluarvosana pääradan tämän talven lähiliikenteestä syntyy melko nopeasti. "Tyydyttävä seitsemän, enempää ei kehtaa antaa, sen verran rehellinen täytyy olla." Kansanedustajaehdokas Tapio Bergholm (sd) on puhunut niin paljon pääradasta, että on saanut lisänimen "Junamies".

Lähde HS 5.3
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030305KO4


VR myy lippuja Internetin kautta

03.03.2003 21:38

VR alkaa myydä kaukoliikenteen junalippuja myös Internetissä. Verkkokauppa aukeaa tiistaina aamupäivällä 4. maaliskuuta osoitteessa www.vr.fi. Internetistä ostetun junalipun saa tutustumistarjouksena kolme prosenttia edullisemmin kuin asemien lipunmyynnistä.

Verkkokaupasta voi hankkia kaukoliikenteen yleisimpiä junalippuja InterCity-, Pendolino-, pika- ja taajamajuniin. Verkkokaupan ensimmäisessä vaiheessa verkosta ei voi vielä ostaa esimerkiksi makuupaikkoja, sarjalippuja eikä pääkaupunkiseudun lähiliikenteen lippuja. Myöhemmin valikoimaa on tarkoitus laajentaa.

Verkkokaupasta saa tavallisimmat alennusliput kuten juniori-, opiskelija-, varusmies-, siviilipalvelusmies- ja senioriliput sekä alle 65-vuotiaiden eläkeläisten liput. Myös perheliput ja liput 3-8 hengen ryhmälle voi hankkia Internetistä. Pelkät varaukset voi tehdä VR:n valtakunnallisesta puhelinpalvelusta puh. 0307 20 900 tai asemien lipunmyynnistä.

Verkossa valitut ja maksetut liput noudetaan asemalta lippuautomaatista tai VR:n lipunmyynnistä. Halutessaan liput voi tilata postitse kotiin. Silloin lippu pitää ostaa verkkokaupasta viimeistään viikkoa ennen matkaa. Postitus maksaa kaksi euroa.

Lähde VR tiedote 3.3
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n31


Liikennepaikkamuutoksia tulossa 1.6 alkaen

03.03.2003 21:21

Matkustajajunien kaupalliset pysähdykset loppuvat 1.6.2003 alkaen Koivusta ja Äetsästä. Äetsässä pysähtyviä junia lisättiin viime kesänä 2.6.2002 alkaen. Samalla rataosalla olevasta Nokiasta taas tulee uudestaan junien pysähdyspaikka 1.6.2003 alkaen. Myös IC-junat alkavat pysähtyä Nokialla. Tulevana kesänä avataan museojunien liikennöimällä Olli-Porvoo rataosalla Haksi niminen seisake.

Lähde Resiina 1/2003


Kolhon vaaratilanteen tutkinta valmistui

03.03.2003 10:59

"Vaaratilanteen välittömänä syynä oli, että Kolhon vaihde oli väärässä asennossa liikennepaikkaa sivuuttavalle matkustajajunalle. Syynä vaihteen väärään asentoon oli Vilppulan aamuvuoron junasuorittajan antamat ohjeet vaihtotyönjohtajalle. Näiden ohjeiden mukaisesti päivystäjä jätti lähtiessään Kolhon vaihteet kohti raidetta 2 ja varmistuslukkolaitoksen avaimet raiteensulkuun. Vaaratilanteen syntymiseen vaikutti myös se, että työvuorossa olleet Vilppulan junasuorittajat tunsivat huonosti Kolhon ratapihan. Kolhon varmistuslukkolaitoksen avainten käyttöohjeen vastainen käyttö oli myös osaltaan syynä vaaratilanteen syntymiseen. Varmistuslukkolaitoksen käyttöohjeesta poikkeavat työtavat ovat saattaneet aiheuttaa väärinkäsityksiä avainten paikasta ja vaihteiden asennosta."

Ote onnettomuustutkintakeskuksen raportista.

Lähde Onnettomuustutkintakeskus
Lähde WWW http://www.onnettomuustutkinta.fi


Rata routii Orivesi-Tampere -radalla

23.02.2003 21:48

Tampereen ja Jyväskylän välillä liikennöivät junat jäävät radan routimisen vuoksi tällä hetkellä aikataulustaan.

Junien nopeutta on jouduttu tilapäisesti alentamaan Tampereen ja Oriveden välisellä rataosuudella. Tästä syystä Tampereelle liikennöivät junat jäävät aikataulustaan noin 10 minuuttia ja Jyväskylän suuntaan liikennöivät noin 15 minuuttia. Nopeusrajoitus on voimassa toistaiseksi.

Lähde VR tiedote 21.2
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n31


Helsingistä ja Tampereelta leviävä kasvu vahvistaa pääradan vartta

23.02.2003 21:28

Pendolino nytkähtää liikkeelle Helsingin rautatieasemalta, pysähtyy Pasilassa ja pyyhältää 160 kilometrin tuntinopeudella Hämeenlinnaan ja Tampereelle. Runsaassa puolessatoista tunnissa juna kiitää halki alueen, jossa asuu kolmannes suomalaisista. Helsingin, Riihimäen, Etelä-Pirkanmaan ja Tampereen seutukuntien ketju on aluetutkijoiden mukaan maan ainoa kasvukäytävä, jota voidaan edes verrata Yhdysvaltain, Japanin ja Euroopan vastaaviin.

Kasvukäytävän selkäranka on päärata ja valtimona moottoritie. Lähes 1,7 miljoonan asukkaan lisäksi alueella on runsas kolmannes maan työpaikoista ja henkilöautoista. Pääkaupunkiseudun ja Tampereen seudun kasvu on alkanut purkautua molemmista keskuksista pääradan varren taajamiin. Pasilaan asti päärata on kuin käytävä, sitten korkeat kivitalomuurit sekä autoja ja ihmisiä kuhisevat kadut vaihtuvat monenkirjaviksi halleiksi ja niiden takana levittäytyviksi omakotialueiksi. Tikkurila on kasvanut Vantaan keskukseksi parissakymmenessä vuodessa. Se laajenee radan vartta pohjoiseen.

Kaukojunat ajavat pysähtymättä Hyvinkään ohi, mutta silmiin osuu siro rautatieasema kivikolossien keskellä. Se on alkuperäinen puuasema radalla, joka otettiin käyttöön 141 vuotta sitten. Supisuomalainen maaseutu alkaa jo Vantaalta. Radan varteen nousseet kylätaajamat ja verstaat ja hallit kertovat silti alueen vetovoimasta. Riihimäki on vielä merkittävä risteysasema, mutta yhä useammat pohjoisen pikajunat ohittavat se pysähtymättä. Veturitallien lisäksi silmään pistävät pitkät pyörätelineiden rivit ja avara pysäköintialue. Kanta-Häme näyttää metsäkumpuja, vesistöjä ja historiaa. Vanajaveden rantoja myötäilevät vanha linna ja Aulangon kansallispuisto. Linnan takaa nousee Ahveniston harju hyppyrimäkineen. Vanhan hallintokaupungin Hämeenlinnan johto on oivaltanut, että ihmiset liikkuvat paitsi työn myös elämisen laadun perässä. Kaupunki on hyödyntänyt Helsingin ja Tampereen läheisyyden myös yrityselämässä, ja muuttotappio on kääntynyt kasvuksi.

Tampere lähti nousuun korkeakoulujen ja rakennemuutoksen voimin. Etelä-Pirkanmaalla sen kasvu koettiin pitkään uhkana. Asenteet muuttuivat vasta moottoritien myötä. Koko seudun väestö kasvaa nyt. Pääradan merkityksen kasvukäytävän selkärankana oivaltaa Helsingin jälkeen Tampereen asemalla. Laiturit täyttyvät aamuisin etelän juniin nousevista ja sama toistuu illan suussa. Suuri osa Tampereen yliopistojen opiskelijoista tulee Pohjanmaalta. Myös laitosten opettajat ja tutkijat ovat lähes päivittäisiä matkaajia Seinäjoen-junissa.

Lähde HS 23.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20030223KO5


Ammattiyhdistykset: Virkamiesesitys veisi VR:n konkurssiin

18.02.2003 23:15

Rautatieläisjärjestöt arvostelevat kovin sanoin liikenne- ja viestintäministeriön selvitysmiesten esitystä liikennejärjestelmän rahoittamisesta ja hallinnon uudistamisesta. Järjestöt vastustavat VR:n tavoin erityisesti sitä, että ratahankkeita rahoitettaisiin irrottamalla 500 miljoonan euron lisäosingot konsernin taseesta. Toteutuessaan tämä tuhoaisi rautatiet taloudellisesti, vaarantaisi koko maan kattavan rautatieliikenteen ja johtaisi lopulta joukkoirtisanomisiin, järjestöt summasivat maanantaina Helsingissä.

Tämmöisiä rahoja ei ole otettavissa. Selvityksen tekijöille on käynyt laskuvirhe, Rautatievirkamiesliiton puheenjohtaja Kari Kallio epäili. Rautatieläisten liitto, Rautatievirkamiesliitto, Veturimiesten liitto ja VR Teknilliset ovat aloittaneet Junan puolesta koko Suomessa -kampanjan, jossa vedotaan puolustamaan nykyistä rautatieliikennettä. Teeman toivotaan nousevan esille myös eduskuntavaalikeskusteluissa. Marraskuussa julkistetussa Tie auki taivasta myöten - selvityksessä ehdotettiin myös ratojen ylläpidosta huolehtivan VR-Radan yksityistämistä. Rautatieläisten liiton puheenjohtajan Mauri Lundenin mukaan tämä muun muassa tietäisi loppua henkilöstön tehokkaalle yhteiskäytölle, kun ratatöitä kesällä tekeviä on nyt voitu hyödyntää talvisin muissa tehtävissä konsernin sisällä.

Lähde HS 18.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030218KO9


Espoo sorvasi PLJ-lausuntoaan metromyönteisenpään suuntaan

18.02.2003 20:20

Espoon liikennelausunnon sorvaaminen vaati pitkiä neuvotteluja ennen kuin valmista tuli maanantai-iltana 10.2. Lopputulos oli jonkin verran myönteisempi metrolle tai muulle raideliikenteelle kuin kaupunginhallituksen esitys. Päätös oli melkein yksituumainen muutamaa vastustavaa ääntä lukuun ottamatta. Espoon liikennelausunnon sorvaaminen vaati pitkiä neuvotteluja ennen kuin valmista tuli maanantai-iltana. Lopputulos oli jonkin verran myönteisempi metrolle tai muulle raideliikenteelle kuin kaupunginhallituksen esitys. Päätös oli melkein yksituumainen muutamaa vastustavaa ääntä lukuun ottamatta.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Mäkelä (kok) piti tärkeänä, että tutkitaan myös muita tehokkaampia ja taloudellisempia raidevaihtoehtoja kuin metro. Demarien ryhmän puheenjohtaja Markku Sistonen toivoi, että Espoosta löytyisi selvä kanta raideliikenteen puolesta. Sen vuoksi demarit haluavat yva-selvityksen aloittamista.

Lähde HS 11.2
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030211KA2


VR-Rata luopuu lomautussuunnitelmista

15.02.2003 16:12

VR-Rata luopuu lomautussuunnitelmistaan ainakin kevään ajaksi. Yhtiön hallitus on päättänyt asiasta perjantaina. Se aikoo kuitenkin toteuttaa suunnittelemansa irtisanomiset. VR-Rata on sunnitellut irtisanovansa 40 henkeä ja lomauttavansa noin tuhat työntekijää. Yhtiön palveluksessa on kaikkiaan noin 2 500 henkeä eri puolilla maata.

VR-Rata on erikoistunut rautateiden suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon. Sen tärkein asiakas on valtion rataverkon omistava Ratahallintokeskus.

Supistussuunnitelmat johtuvat kunnostus- ja ratatöiden vähentymisestä. Valtio on viime aikoina vähentänyt selvästi investointeja rautateiden kunnostukseen ja perusparannukseen. Hallitus pyrki estämään lomautukset päättämällä torstaina, että se ottaa valtiolle VR-yhtymästä normaalia suuremman osingon. Summa päätettiin käyttää ratojen kunnostukseen, erityisesti päällysrakennetöihin.

VR ei hyväksy ministeriön suunnitelmia jatkorahoituksesta

VR otti perjantaina kantaa liikenne- ja viestintäministeriön selvitysmiesten esitykseen, jonka mukaan ratahankkeita voitaisiin rahoittaa irrottamalla VR:n taseesta lähivuosina 500 miljoonan euron lisäosingot.

VR:n mukaan hanke ajaisi yhtiön vuosikymmenen loppuun mennessä selvitystilaan, koska se on sitoutunut tekemään vuoteen 2006 mennessä yli 300 miljoonan investoinnin kalustoon. VR ei pidä järkevänä esityksenä myöskään VR-Radan irrottamista emoyhtiöstä, vaan katsoo, että mm. turvallisuuden vuoksi liikenteenhoito ja keskeiset ratatyöt täytyy pitää samassa konsernissa.

Lähde YLE Uutiset 14.2
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=217377


Suomalaiset EU:n tyytymättömiä rautatiepalveluun

15.02.2003 16:09

Suomalaiset olivat EU-komission teettämässä tutkimuksessa erityisen tyytyväisiä postipalveluihin, joita hyvinä piti 82 prosenttia kansalaisista. Vähiten tyytyväisiä suomalaiset olivat rautatiepalveluihin, joita piti hyvinä vain 58 prosenttia kansalaisista. Suomalaiset seurasivat tässä suhteessa eurooppalaista yleistrendiä, sillä myös koko EU:n tasolla postipalveluihin oltiin eniten tyytyväisiä ja rautatiepalveluihin vähiten tyytyväisiä.

Keskimäärin suomalaiset ovat hieman muita maita tyytyväisempiä peruspalveluihin. Tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Luxemburgista, Britanniasta ja Tanskasta. Tyytymättömimmät taas löytyvät Italiasta.

EU-komission tutkimuksessa oli puhelinpalveluiden, postin ja julkisen liikenteen lisäksi mukana sähkön, veden ja kaasun toimituspalvelut. Tutkimusta varten haastateltiin viime syyskuussa tuhatta suomalaista.

Lähde MTV3 uutiset 29.1
Lähde WWW http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa/arkisto.shtml?2003/01/151973


Paikallisjunat tuntuvat turvattomilta

12.02.2003 08:17

Lähiliikenteen junia pidetään pääkaupunkiseudulla turvattomina. VR:n ja eri viranomaisten teettämän selvityksen mukaan eniten pelkoa herättää nuorison alkoholinkäyttö junissa ja asemilla. Turvallisuuden parantaminen voisi lisätä matkoja jopa 10 - 15 prosenttia.

Lähde YLE Teksti-TV 12.2
Lähde WWW http://www.yle.fi/cgi-bin/tekstitv/ttv.cgi/103/txt


Henkilövaunu putosi kiskoilta Kemissä

12.02.2003 08:15

Helsingistä Kouvolan kautta Rovaniemelle matkalla olleen pikajuna P 81:n viimeinen matkustajavaunu putosi kiskoilta Kemin ratapihalla. Onnettomuus tapahtui 7.2 kello 11.35 hiljaisessa vauhdissa eikä aiheuttanut henkilövahinkoja. Pikajuna P 81 pääsi jatkamaan matkaa Rovaniemelle 83 minuuttia myöhässä.

Kiskoilta pudonnut vaunu tukkii osittain Kemin ratapihan liikennettä, mikä aiheuttaa jonkin verran myöhästymisiä tämän päivän aikana. Rovaniemeltä (lähtö kello 9.30) Helsinkiin matkalla olevan pikajuna P 54:n lähtö Kemistä viivästyi 70 minuuttia. Muilla henkilöjunilla myöhästymiset jäävät vähäisiksi. Pikajuna P 54:n jatkoyhteys Oulusta itään korvattiin linja-autoilla. Oikeusministeriön alainen onnettomuustutkintakeskus tutkii onnettomuuden syytä.

Lähde VR tiedote 7.2
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n27


Pohjoisen yöpikajuna juuttui porotokkaan

05.02.2003 17:48

Kemijärveltä kohti Helsinkiä lähtenyt yöpikajuna jumittui radalle nousseen porotokan taakse ennen Rovaniemeä myöhään perjantai-iltana. Juna joutui matelemaan VR:n liikenteenohjauksen mukaan porojen perässä noin 20 kilometriä ennen kuin viimeiset puolenkymmentä poroa astelivat radan sivuun. Juna saapui Rovaniemelle puolilta öin, noin kaksi ja puoli tuntia aikataulustaan myöhässä. Junan henkilöstö otti matkustajien mukaan yhteyttä myös poromiehiin eläinten saamiseksi pois radalta, mutta apua ei siihen hätään löytynyt. Hiljaisimmillaan junan nopeus jäi kävelyvauhdiksi. Pohjoisen yöpikajunan saapumisaika Helsinkiin on kello 8.40. Alkumatkan porosuman takia juna saapui pääkaupunkiin lauantaina vasta kello 11.30. VR:n liikenneohjauksesta kerrottiin, että porot eivät ole lumisina talvina mikään harvinaisuus Pohjois-Suomen radoilla. Yleensä ne kuitenkin väistävät junaa eivätkä lähde kävelemään sen edessä tällaisia matkoja. Lunta on Kemijärven ja Rovaniemen seuduilla maastossa paikoittain jo toista metriä.

Lähde Helsingin Sanomat 2.2.2003


VR miettii uusia makuuvaunuja

01.02.2003 18:22

VR päättää kevään ja kesän aikana makuuvaunujen kohtalosta. VR päättää piakkoin, kuinka paljon makuuvaunuja liikkuu jatkossa Suomen rautateillä. Nyt käytössä olevat runsaat sata makuuvaunua ovat jo elinkaarensa ehtoopuolella. Osa makuuvaunuista poistuu käytöstä vuosikymmenen loppuun mennessä. Jos makuuvaunuliikennettä jatketaan isolla kalustolla, uudet vaunut maksavat kymmeniä miljoonia euroja.

VR Osakeyhtiön toimitusjohtaja Tapio Simos uskoo makuuvaunujen säilyvän jatkossakin pitkillä, Suomen päästä päähän kulkevilla reiteillä. Yhtiössä uskotaan, että turistien virta Lappiin kasvaa. Jos päätökset makuuvaunuliikenteen jatkamisesta saadaan tehtyä ajoissa, VR tekee tarjouspyynnöt vaununvalmistajille vielä tänä vuonna. Varteenotettava vaihtoehto uudeksi makuuvaunuksi on kaksikerroksinen malli, jossa mukavuudet ovat nykyistä paremmat.

Lähde IS 28.1
Lähde WWW http://www.iltasanomat.fi/uutiset/sahkeet.asp?id=492733


Veturi raiteelta Vaasassa

26.01.2003 10:55

Junanveturi putosi raiteelta Vaasassa Vaskiluotoon vievällä radalla 24.1 aamupäivällä. Veturilla ei ollut vaunuja mukanaan. Putoaminen tapahtui Palosaaren sillan kupeessa olevalla rataosuudella. Tapahtumasta ei aiheutunut vaaratilannetta. Syynä veturin raiteelta suistumiseen oli ylikäytävälle kerääntynyt lumi ja jää.

Lähde Yle / Pohjanmaan radio
Lähde WWW http://194.252.88.3/rswebvsa.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content620D8


Matkustajajuna peruutti linjalla

16.01.2003 11:16

Maanantaina 13.1. 2003 pohjoiseen matkaava Savon radan pikajuna joutui peruuttamaan parin kilometrin matkan takaisin Suonenjoen asemalle yhden matkustajan saatua äkillisen sairaskohtauksen. Kuopioon olisi ollut noin puolen tunnin matka, mutta sairaskohtauden vakavuuden takia Pieksämäen liikenteenohjaus antoi junalle peruutusluvan, koska ambulanssikin luvattiin nopeasti Suonenjoen asemalle. Tavanomaisen käytännön mukaan kippari hoiti peruutuksen aikana tähystyksen junan viimeisestä vaunusta. Pari kilometrin mittaiset junan peruutukset linjalla ovat erittäin harvinaisia.

Lähde Savon Sanomat 14.1.2003


Sm4-junien ohjaamo oli liian kylmä

15.01.2003 22:55

Helsingin seudun lähiliikenteessä ei toissa viikonloppuna näkynyt uusia, italialais-espanjalaisia punaharmaita Sm4-lähiliikennejunia eli ns. pikku-Pendolinoja. VR:n mukaan kaksi SUomen kymmenestä Sm4-junasta oli pois liikenteestä tarvitestien vuoksi, sillä ensi kertaa junien tulos, syksyn 1999 jälkeen Suomeessa on ollut kunnon pakkaskausi.

Osin poissaoloon vaikutti piirikorttivirhe, joka paljastui pakkasten myötä. Junien valmistaja oli tehnyt muutoksia junien ohjelmistoon, ja ohjelmavirhe aiheutti sen, että ohjaamoon puhalsi kylmää ilmaa. Lämpötila putosi niin alas, ettei ohjaamo olut enää sopiva työpaikka kuljettajalle. Vika on korjattu, ja junat olivat jo tiistaina 7.1 liikenteessä.

Lähde HS 8.1


Junalippujen hinnat nousevat helmikuussa

13.01.2003 20:22

Junalippujen hinnat nousevat keskimäärin 2,5 prosenttia 1.2.2003. Syynä korotukseen on kustannustason nousu. Kaikki ennen helmikuun alkua ostetut liput saa vielä nykyiseen hintaan. Korotus kohdistuu melko tasaisesti eri junatyyppeihin ja lippuihin. Keskimääräistä vähemmän kohoavat kaukoliikenteen ja pääkaupunkiseudun vyöhykeliikenteen 30 päivän liput, molemmat alle kaksi prosenttia. Pendolino-junan liput kallistuvat eniten, noin kuusi prosenttia.

Esimerkiksi matka Helsingistä Tampereelle InterCity-junalla maksaa helmikuun alusta alkaen 23,60 euroa, kun hinta on nykyisin 23,20 euroa. Pendolino-matkan hinta samalla välillä nousee 25,40 eurosta 26,80 euroon. Työmatkalaisen 30 päivän InterCity-lipun hinta tällä välillä nousee 355,40 eurosta 362 euroon.

VR:n uusissa taskuaikatauluissa on vielä nykyiset hinnat. Uudet hinnat ovat nähtävissä VR:n Internet-sivuilla osoitteessa www.vr.fi helmikuun alusta lähtien. Edellisen kerran VR nosti lippujen hintoja noin vuosi sitten huhtikuussa.

Lähde VR tiedote 13.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n23


Pendolinon ovi irtosi huonon lukkiutumisen vuoksi

13.01.2003 20:16

Oven puutteellinen lukkiutuminen aiheutti viime torstaina tapahtuneen Pendolinon oven irtoamisen tunnelissa Perniössä. Oven säätö oli virheellinen ja siksi sen puutteellinen lukkiutuminen ei näkynyt valvontajärjestelmässä. Sitä ei myöskään voinut havaita silmämääräisesti.

VR-Yhtymän turvallisuusjohtaja Yrjö Poutiainen sanoo, että kaikkien Pendolinojen ovien säädöt on tarkistettu tiistaiaamuun mennessä. Tarkistuksissa oli maanantai-iltaan mennessä löydetty yksi ovi, jonka säädöt jouduttiin korjaamaan oven tiiviin lukkiutumisen varmistamiseksi. Tarkistusten jälkeen Pendolinoilla tilapäisesti onnettomuuden jälkeen torstai-illasta lähtien tunneleissa voimassa ollut 120 kilometrin nopeusrajoitus poistuu. Näin Pendolinot saavat jälleen ajaa myös tunneleissa normaalia vauhtia eli enimmillään 200 kilometrin tuntinopeudella.

Lähde HS Tuoreet 13.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030113OL30


Tampereelle suositellaan pikaratikkaa

13.01.2003 20:03

Konsulttiyhtiön tekemän selvityksen mukaan Tampereelle rakennettava raitiotie lisäisi joukkoliikenteen käyttöä ja asukkaiden liikkumismahdollisuuksia. Lisäksi se edistäisi kaupungin ja lähikuntien kehitystä, selvityksessä sanotaan. Selvityksessä esitetään, että tamperelaisia kuljetettaisiin kahdella eri suuntiin haarautuvalla linjalla. Ensimmäinen linja lähtisi Hervannasta ja jatkaisi Ylöjärvelle ja Lentävänniemeen. Toinen linja lähtisi Nokialta ja kulkisi aina Kangasalle asti.

Kaksi kolmasosaa 60 kilomteriä pitkästä rataverkosta perustuisi vanhaan, paranneltuun rataverkkoon, kolmannes verkosta jouduttaisiin rakentamaan alusta asti. Mallia tamperelaiseen pikaraitiotiehen on otettu muun muassa Karslruhen kaupungin TramTrainista, jolla voidaan liikennöidä sekä rata- että katuverkostossa. Pikaraitiotiejärjestelmä maksaisi kaikkiaan noin 342 miljoonaa euroa. Jos päätös raitioliikenteen aloittamisesta syntyy jo tänä vuonna, tamperelaiset pääsisivät nauttimaan raitiovaunuilla matkustamisesta aikaisintaan vuonna 2008.

Lähde YLE Uutiset 13.1
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=214713


VR-Rata lomauttaa ja irtisanoo

13.01.2003 20:01

Ratojen suunnitteluun, rakentamiseen ja kunnossapitoon erikoistunut Oy VR-Rata Ab aikoo lomauttaa tai irtisanoa huomattavan osan työntekijöistään. Yhtiö aikoo antaa potkut 40 henkilölle. Lomautuksia kertyy tuhannen henkilötyökuukauden verran. Lomautukset ja irtisanomiset ajoittuvat kevättalveen ja loppuvuoteen ja ne koskevat yhtiön koko henkilökuntaa eri puolilla maata. Toimet johtuvat yhtiön mukaan vähentyneiden kunnostustöiden ja perusparannustöiden takia. Valtio on viime aikoina vähentänyt merkittävästi rautateiden kunnostus- ja perusparannusinvestointeja.

Lähde YLE Uutiset 13.1
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=214714


Tasoristeysonnettomuus Keravalla

12.01.2003 20:00

Henkilöauto törmäsi säiliöjunaa vetäneeseen veturiin Keravalla puoli kahden aikaan sunnuntaiaamuna. Auton vuonna 1973 syntynyt kuljettaja ja sen saman ikäinen matkustaja saivat vähäisiä vammoja törmäyksessä, mutta auto romuttui pahoin. Auto törmäsi veturin takaosaan. Veturiin tuli vain pieniä vaurioita, eikä öljyjalosteita kuljettanut juna suistunut kiskoilta. Onnettomuus sattui Porvoonkadun tasoristeyksessä. Auto oli tullut Keravan keskustan suunnasta, jonka puoleinen puoli oli poikki turman jälkeen. Auton kuljettajan epäillään olleen humalassa.

Lähde HS Tuoreet 12.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030112OL6


Pendolinon ovi irtosi tunnelissa

10.01.2003 23:16

Helsingistä Turkuun matkalla olleen Pendolino-junan ulko-ovi sinkoutui yllättäen irti tunnelissa torstai-iltana. Ovi irtosi siististi kiinnikkeistään ilmeisesti ilmanpaineen muutoksen vaikutuksesta. Kukaan ei ollut vaunun eteisessä vahingon sattuessa noin klo 18.30. Juna pysähtyi tilanteen selvittämisen ajaksi, ja konduktööri meni sen jälkeen eteisen oviaukolle portinvartijaksi. Junan suurin sallittu nopeus on alueella 200 kilometriä tunnissa. Ovi löytyi myöhemmin tunnelista. "Juna nilkutti 50 kilometrin tuntinopeudella Turkuun, jonne se saapui puolisen tuntia myöhässä", kertoi VR:n viestintäjohtaja Martti Mäkinen.

VR reagoi heti tapahtumaan - kaikki Pendolinot tarkistettiin torstaina niiden saapuessa määräasemilleen. Sen jälkeen tehdään vielä myöhemmin syvällinen selvitys. Toistaiseksi on myös Pendolinojen nopeus tunneliin ajettaessa rajoitettu 120 kilometriin tunnissa. Nopeuden laskulla ei pitäisi olla juurikaan vaikutuksia Pendolinojen aikatauluihin. Oven kokonaan irtoaminen on äärimmäisen harvinaista. VR:n tiedossa on yksi vastaavanlainen tapahtuma suurnopeusjunasta tunnelissa 1980-luvun lopun Saksassa.

Lähde HS Tuoreet 9.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030109OL56


Aikataulut muuttuvat hieman 12. tammikuuta

09.01.2003 22:33

Savon ja Karjalan ratojen kokonaismatka-ajat nopeutuvat hieman. Junien lähtöajat Helsingistä ja saapumisajat sinne pysyvät ennallaan. Esimerkiksi InterCity 72 lähtee Kuopiosta klo 5.38 (nyt 5.25). Helsinkiin juna saapuu samaan aikaan kuin nykyisinkin eli klo 10.26. Matkalle lähtijöiden kannattaa ottaa huomioon erityisesti, että joidenkin junien lähtöajat aikaistuvat muutamilla minuuteilla. Esimerkiksi Joensuun ja Pieksämäen välillä liikennöivien junien lähtöajat muuttuvat 5-8 minuuttia aikaisemmiksi. Myös joidenkin junien lähtöajat Savon radan asemilta pohjoisen suuntaan muuttuvat aikaisemmiksi. Kouvolan ja Helsingin välillä junien aikataulut pysyvät nykyisinä. Mikkelistä klo 6.15 Kouvolaan kulkenut pikajuna 704 on lopettanut liikennöintinsä vuodenvaihteessa vähäisten matkustajamäärien vuoksi.

Lähde VR tiedote 8.1
Lähde WWW http://www.vr.fi/news/uutta/uutta.htm#n21


Raideviat ja pakkanen kiusasivat junia

08.01.2003 23:53

Kiskon katkeaminen Vantaan Korson asemalla myöhästytti junaliikennettä tiistaina. VR:n liikenteenohjauksen mukaan pääradan kaukojunat myöhästelivät raidevian ja pakkasen takia enimmillään tunnin. Kiskon katkeaminen kello seitsemän aikaan aamulla johtui kovasta pakkasesta. Kisko saatiin korjattua kello 13 aikaan. Pakkanen aiheutti ongelmia myös lähijunakaluston jarrujärjestelmiin.

Keravan ja Helsingin väliä kulkevan K-junan vuorot peruttiin aamupäivällä ja korvattiin Riihimäen ja Helsingin väliä kulkevilla R- ja H-junilla. Junat myöhästyivät myös Vantaankosken radalla ja Rantaradalla. Junat ovat viime päivinä olleet myös tavanomaista lyhyempiä.

Lähde Metro 8.1
Lähde WWW http://www.metrolehti.fi/metro/


Länsimetro on Helsingille ykkönen

08.01.2003 23:48

Länsimetro on Helsingille edelleen tärkein pääkaupunkiseudun liikennehankkeista. Kaupunginhallitus antoi tiistaina lausuntonsa pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmästä, josta YTV on laatinut luonnoksen. Kaupunginhallitus asetti länsimetron Ruoholahdesta Matinkylään aloittamattomista hankkeista tärkeimmäksi. Toinen on Hakamäentien parantaminen ja kolmas Kehä I:n parantaminen Turunväylän ja Vallikallion risteyksen välillä.

Helsinki torjui yksiselitteisesti kiireellisimpien hankkeiden listalta Espoon kaupunkiradan jatkamisen. Kaupunkirata osuudella Leppävaara-Espoon keskus joutaa kaupunginhallituksen mielestä vasta vuoden 2010 jälkeen aloitettaviin hankkeisiin. Samaan ryhmään Helsinki niputtaa Kehä II:n jatkamisen Turunväylältä Vihdintielle. Helsingin antama lausunto tuo vaikeuksia YTV:lle, jonka pitää sorvata lausunnoista kompromissi. Espoon lausuntoa odotellaan vielä, sillä Espoon valtuusto käsittelee asiaa vasta helmikuussa. Tähän saakka Espoo on pitänyt kaupunkiradan jatkamista tärkeimpänä hankkeena.

Lähde HS 8.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/arkisto/juttu.asp?id=20030108KA3


Pakkanen kiusasi kaukojunia loppiaisena

06.01.2003 21:06

Pakkanen myöhästytti taas junia loppiaisena. VR:n liikennekeskuksesta Helsingistä kerrottiin, että pahiten aikataulustaan jäivät jälkeen eräät iltapäivän pohjoisen kaukojunat. Myöhästymisen syynä olivat junien ilmajarrujen ja ovijärjestelmien lukuisat pakkasviat.

Vikoja korjattiin vetureista ja vaunuista VR:n Ilmalan varikolla Pasilassa pitkin päivää. Esimerkiksi Helsingistä Vaasaan 15.04 lähtevä juna jäi jo lähdössä jälkeen aikataulustaan kaksi tuntia ja 19 minuuttia. Helsingistä Ouluun menossa ollut iltapäivän juna oli jo Seinäjoen kohdalla myöhässä tunnin ja 20 minuuttia. Poriin kello 17.04 lähtevä juna ei veturivian takia ollut vielä alkuiltaan mennessä päässyt edes matkaan. Samaan aikaan Rovaniemeltä kohti Helsinkiä tuleva pikajuna oli jo Pohjanmaalla myöhässä 1,5 tuntia ja sen odotettiin myöhästyvän ennen Helsinkiä vielä lisää.

Lähde HS Tuoreet 6.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030106OL31


Juna osui hirveen ja sitten autoon

05.01.2003 00:22

Auton kuljettaja selvisi kuin ihmeen kaupalla lähes vammoitta, kun hänen henkilöautonsa jäi pohjoiseen matkalla olleen autopikajunan alle Kolarin Väylänpäässä Koivumaan tasoristeyksessä lauantaina aamupäivällä. Henkilöauto rikkoontui törmäyksessä täysin. Onnettomuus sattui, kun henkilöauto oli menossa Väylänpäästä kairan halki valtatien suuntaan Sammalvaaraan. Kuljettaja oli autossaan yksin.

Hetkeä ennen kolaria henkilöauton kanssa sama pikajuna oli törmännyt hirveen Pellon Naamijoella noin kello 9.30. Törmäysten vuoksi juna myöhästyi aikatauluistaan runsaan tunnin verran.

Lähde HS Tuoreet 4.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030104OL33


Junat vaikeuksissa viikonloppuna

04.01.2003 10:12

Pakkanen vaikuttaa ainakin vielä viikonloppuna junaliikenteeseen. Kaukoliikenteen junien odotetaan myöhästyvän muutamia kymmeniä minuutteja. Erityisesti pakkanen vaikuttaa junien jarruihin ja oviin. Tyypillisimpiä ovat 20 - 30 minuutin myöhästymiset, mutta myös pidempiä, tunnin pituisia myöhästelyjä voi tulla, VR:ltä kerrotaan. Kylmyys aiheuttaa ongelmia muun muassa junien jarruille, ovien toiminnalle ja veturien sähkölaitteille.

Perjantaina kaukoliikenteen junat olivat myöhässä puolesta tunnista tuntiin. Pääkaupunkiseudun lähiliikenne on sen sijaan sujunut kovasta pakkasesta huolimatta ilman suuria ongelmia. Lähinnä joitan vuoroja on jouduttu ajamaan kaluston jäätymisen takia hieman tavallista lyhyemmillä junilla.

Lähde YLE 24 4.1
Lähde WWW http://ww2.yle.fi/pls/show/page?id=214195


Paikallisjunat ajavat lyhyempinä perjantaina

02.01.2003 23:22

Lähijunat ajavat pakkasen takia perjantaina ilmeisesti normaalia lyhyempinä. Kaikki vuorot pyritään kuitenkin hoitamaan. Torstain iltapäiväruuhkassa kaikki vuorot päätettiin ajaa, mutta kalustopulan takia tavallista lyhyemmillä junilla. Torstaiaamuna ruuhkavuoroja jäi ajamatta. Aamuyhdeksän jälkeen liikenne palasi normaaliksi. Pakkanen haittaa junaliikennettä rikkomalla kalustoa. Herkkiä ovat muun muassa paineilmalla toimivat jarrut ja ovet.

Myös kaukoliikenteessä osa junista myöhästeli torstaina muutamasta minuutista puoleen tuntiin. Pisin, kolmen tunnin viivästys sattui, kun Helsingistä Kemijärvelle matkanneen yöjunan veturi rikkoontui Parkanossa. Ainakin osasyyksi epäillään pakkasta.

Lähde HS Tuoreet 2.1
Lähde WWW http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?id=20030102OL28